Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τα χάμστερ άρχισαν να κυνηγούν τους σκορπιούς;

Γνωρίστε τα χάμστερ σκορπιών (Onychomys torridus). Αυτά τα μοναδικά πλάσματα αποτελούν άλλη μία ιδιορρυθμία της φύσης. Είναι γεννημένοι δολοφόνοι.

Τα μοναδικά του είδους τους σαρκοφάγα τρωκτικά, τα οποία κάθε νύχτα βγαίνουν για κυνήγι και ουρλιάζουν στο φεγγάρι. Η λεία τους είναι οι σκορπιοί και οι ταραντούλες. Πρόκειται για ένα νέο στάδιο της εξέλιξης.
Πρόσφατα, τα χάμστερ σκορπιών, που ζουν σε άνυδρες περιοχές στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ και στο Μεξικό, προσέλκυσαν την προσοχή όλων των ζωολόγων. Βρέθηκε ότι οι φυσιολογικές τους ιδιαιτερότητες είναι μοναδικές στον κόσμο ως προς την ανοσία στο δηλητήριο των επικίνδυνων σκορπιών φλοιού της Αριζόνα (Centruroides sp), από τους οποίους κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι.
Το δηλητήριο των σκορπιών περιέχει ισχυρές νευροτοξίνες, οι οποίες έχουν καταστροφική τοξική δράση στο κεντρικό νευρικό και καρδιαγγειακό συστήματα του ανθρώπου, προκαλεί ισχυρές μυϊκές κράμπες και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, ωστόσο, δεν επηρεάζει καθόλου την υγεία των χάμστερ σκορπιών, τα οποία επιπλέον εύκολα σκοτώνουν και τρώνε αυτούς τους σκορπιούς. Ο ζωολόγος Ντμίτρι Ισόνκιν διηγείται:
Μία ολοκληρωμένη μελέτη της ανοσίας των χάμστερ σκορπιών στο δηλητήριο θα μπορέσει να βοηθήσει να δημιουργηθούν εντελώς νέα φάρμακα κατά του πόνου, καθώς και αποτελεσματικά αντίδοτα, τα οποία θα μπορέσουν να σώσουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ζωές. Πρόσφατα, στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον (Sam Houston State University) διεξάγονταν ενδελεχείς κλινικές έρευνες αυτών των τρωκτικών και ανακαλύφθηκε μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Φαίνεται ότι στο σώμα των χάμστερ έγινε μία μετάλλαξη ενός γονιδίου, που είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση των σημάτων πόνου στον εγκέφαλο, και έτσι έγιναν πρακτικά αναίσθητα στον πόνο. Εάν μπορέσουμε να κατανοήσουμε και τον μηχανισμό αυτής της μετάλλαξης, τότε είναι πιθανό ότι θα βρεθούμε στο κατώφλι μίας επανάστασης στη δημιουργία παυσίπονων νέας γενιάς.
Αν τα χάμστερ σκορπιών καθήλωσαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων όλου του κόσμου από επιστημονική σκοπιά, τώρα ήρθε η σειρά και του απλού κοινού. Στο Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα βίντεο με αυτά τα τρωκτικά που ουρλιάζουν στο φεγγάρι, τα οποία μερικές φορές όντως θυμίζουν πραγματικούς λύκους, απλά σε μικρότερο μέγεθος.
Τα χάμστερ σκορπιών είναι πραγματικά μοναδικοί εκπρόσωποι του είδους τους. Είναι τα μόνα, που δεν σιχαίνονται τον κανιβαλισμό και ειδικά σε περιόδους λιμού χωρίς τύψεις τρώνε τα ομοειδή τους. Από πολύ μικρή ηλικία τα μικρά εκδηλώνουν μία ιδιαίτερη επιθετικότητα και είναι ικανά να επιτεθούν στο θύμα, ακόμα κι αν είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Και συμπεριφέρονται, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ισόνκιν, εντελώς ασυνήθιστα για μία κλασική συμπεριφορά των τρωκτικών.
Γενικά, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το νέο στάδιο της εξέλιξης ξεκινάει από τα χάμστερ σκορπιών.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Παιχνίδι με τα κύματα για τον μικρό ελέφαντα


Απολαμβάνει τις βουτιές του στη θάλασσα

Είναι τα μεγαλύτερα ζώα ξηράς του πλανήτη, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας!

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο που τραβήχτηκε στο Πουκέτ ένα μικρό ελεφαντάκι τσαλαβουτά στο νερό με τέτοια λαχτάρα, αδιαφορώντας για ό,τι συμβαίνει γύρω του!

Οι τουρίστες βέβαια δεν έχασαν την ευκαιρία να καταγράψουν τη στιγμή.



newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Υπερ-αγέλη δελφινιών εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια [video]

Μια γιγάντια αγέλη με χιλιάδες δελφίνια προσέφερε ένα μοναδικό θέαμα σε τουρίστες που επέβαιναν σε σκάφος στις ακτές του...
Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον καπετάνιο του σκάφους, κ. Joe Dutra από την εταιρεία Hornblower Cruises, η υπερ-αγέλη δελφινιών τους ακολούθησε για τουλάχιστον μια ώρα, καλύπτοντας απόσταση επτά ναυτικών μιλίων.

Όπως εξήγησε Δρ. Sarah Wilkin, που ειδικεύεται στα θαλάσσια θηλαστικά, τα δελφίνια ενδεχομένως βρέθηκαν κοντά στις ακτές του Σαν Ντιέγκο σε αναζήτηση τροφής καθώς η περιοχή είναι πλούσια σε καλαμάρια, ρέγγες και σαρδέλες.

Τα δελφίνια συνήθως ταξιδεύουν σε ομάδες 200 ατόμων, όμως υπάρχουν αναφορές και για υπερ-αγέλες.Άλλη μια υπερ-αγέλη εθεάθη από τουρίστες τον Ιανουάριο ανοιχτά της παραθαλάσσιας πόλης Dana Point στην Καλιφόρνια.

almyrosinfo.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ψάχνουν τους δολοφόνους σκύλων


Αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό εκείνων που θανατώνουν σκύλους στο Μεσολόγγι

Σάλος προκλήθηκε χθες μετά τη δημοσιοποίηση ότι στο Μεσολόγγι έχουν βρεθεί τουλάχιστον 15 νεκρά σκυλιά. Γι’ αυτό και η αστυνομία παρενέβη άμεσα αναφέροντας ότι τα αστυνομικά τμήματα Μεσολογγίου και Κάτω Αχαΐας επιλήφθηκαν άμεσα των δυο περιστατικών, διεξάγοντας αστυνομικές έρευνες και σχηματίζοντας δικογραφίες οι οποίες θα υποβληθούν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Παράλληλα στο πλαίσιο της ευαισθησίας και της υποχρέωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνεται ότι:

«Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στην οικεία Εισαγγελία».
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Οι μορφασμοί των χιμπατζήδων


Ξεχωριστά πορτραίτα των ζώων

Μια εντυπωσιακή σειρά πορτραίτων από χιμπατζήδες έχει δημιουργήσει ένας φωτογράφος άγριας φύσης.

Ο Gabi Guiard τράβηξε τις εικόνες που ακολουθούν στην Κένυα και δεν πρόκειται για συνηθισμένα κάδρα.

Πρόκειται για «κοντινά» στο πρόσωπο του ζώου, καταγράφοντας μια σειρά μορφασμών που παραπέμπουν σε ανθρώπινες αντιδράσεις: από θυμό μέχρι αδιαφορία και παρατήρηση.

Ο Gabi χρειάστηκε 2 ώρες για να φωτογραφήσει τα πορτραίτα μιας ομάδας 8 χιμπατζήδων. Μου αρέσει πολύ όταν μπορώ να βρίσκομαι στην άγρια φύση. Με γοητεύει το αίσθημα ότι έχω το προνόμιο να παρακολουθήσω τη συμπεριφορά των ζώων», δήλωσε.

Δείτε τα πορτραίτα…























Διαβάστε περισσότερα »

«Τα αδέσποτα είναι χορτάτα και ζουν σε προστατευμένο περιβάλλον»


«Τα αδέσποτα είναι χορτάτα και ζουν σε προστατευμένο περιβάλλον»

Απάντηση του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στις καταγγελίες των «Πολιτών σε Δράση»

Στις καταγγελίες για τον ειδικό χώρο φιλοξενίας, παραμονής και σίτισης αδέσποτων που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες σε Δράση», απάντησε με επιστολή του στο newsbeast.gr ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Δελτίο Τύπου των «Πολιτών σε δράση» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πως τα αδέσποτα ζουν σε προστατευμένο περιβάλλον. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«To Δελτίο Τύπου των «Πολιτών σε δράση» με τίτλο «Καταφύγιο θανάτου για τα αδέσποτα στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης» είναι κακόβουλο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γίνεται με πρόθεση διαστρέβλωσης της αλήθειας, με στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, χωρίς ίχνος φιλοζωικής ευαισθησίας.

Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης έλυσε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε επί πολλά χρόνια και παρέμεινε άλυτο. Δημιούργησε ένα ειδικό χώρο φιλοξενίας, παραμονής και σίτισης αδέσποτων ζώων (σκυλιά και γάτες) στην περιοχή του πρώην εργοταξίου καθαριότητας, στη Δημοτική Κοινότητα Μενεμένης. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει συνεργασία του Δήμου με τον σύλλογο «Αδέσποτη Ματιά». τηλ. επικοινωνίας : 2310 724617 (δήμου).

Τώρα πλέον τα αδέσποτα, δεν κυκλοφορούν πεινασμένα, αστείρωτα και απροστάτευτα έχουν βρει φροντίδα. Ήδη στειρώθηκαν, είναι χορτάτα και ζουν σε περιβάλλον προστατευμένο, έχουν βρει στέγη φιλόξενη, με φώς, νερό και τροφή.
Η λειτουργία των εγκαταστάσεων φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων μετράει μόλις δύο μήνες. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας προς αυτή την κατεύθυνση, με πραγματική ευαισθησία προς τα ζώα». 
Διαβάστε περισσότερα »

Τα πρόσωπα της απόλυτης ευτυχίας


Τα πρόσωπα της απόλυτης ευτυχίας

Μας έδειξαν το καλύτερο χαμόγελό τους

















Διαβάστε περισσότερα »