Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Τα μυρμήγκια ξέρουν… μαθηματικά!


perierga.gr - Τα μυρμήγκια γνωρίζουν μαθηματικά!

Ακριβώς όπως και το φως, τα μυρμήγκια που κινούνται πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες δεν επιλέγουν τη διαδρομή τους με βάση την απόσταση, αλλά με βάση την ταχύτητα με την οποία θα φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία, σε μυρμήγκια του είδους Wasmannia auropunctata. Στην επιστήμη της οπτικής μια ακτίνα φωτός επιλέγει τη διαδρομή που απαιτεί τον λιγότερο χρόνο, ακόμα και αν η απόσταση που πρέπει να διανύσει είναι μεγαλύτερη. Αυτή είναι η αρχή του ελαχίστου χρόνου, γνωστή και ως αρχή του Φερμά. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, την ίδια ακριβώς αρχή ακολουθούν και τα μυρμήγκια.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες καλλιέργησαν σε ειδικά διαμορφωμένο, κλειστό χώρο, αποικίες μυρμηγκιών, οι οποίες αποτελούνταν από χιλιάδες εργάτες και μερικές βασίλισσες. Τα μυρμήγκια περιορίστηκαν στη μια γωνιά του χώρου, ενώ στην άλλη γωνιά, ακριβώς απέναντι, οι επιστήμονες έβαλαν ως δόλωμα νεκρές κατσαρίδες. Για να φτάσουν στην τροφή τα μυρμήγκια έπρεπε να διανύσουν περιοχές καλυμμένες με διαφορετικά υλικά, τα οποία δημιουργούσαν λείες, τραχείες και γυάλινες επιφάνειες. Μάλιστα οι επιστήμονες έφτιαξαν μονοπάτια συνδυάζοντας τα υλικά ανά δυο για να δημιουργήσουν διαφορετική αίσθηση και να εξετάσουν ποια διαδρομή θα επέλεγαν τα μυρμήγκια.
Οι συνδυασμοί ήταν οι εξής: γυάλινο υλικό και τραχεία επιφάνεια, γυάλινο υλικό και λεία επιφάνεια, λεία και τραχεία επιφάνεια. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, τα μυρμήγκια κινούνταν ταχύτερα πάνω στο γυάλινο υλικό συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, ενώ κινούνταν γρηγορότερα πάνω στη λεία επιφάνεια συγκριτικά με την τραχεία.
Για να φτάσουν στις κατσαρίδες τα μυρμήγκια δεν επέλεξαν την κοντινότερη, ευθεία διαδρομή, αλλά κινήθηκαν διαγώνια επιλέγοντας λείες επιφάνειες για να κερδίσουν χρόνο. Η έρευνα δείχνει ότι, εκτός από το φως, η αρχή του Φερμά εφαρμόζεται και σε ζωντανούς οργανισμούς. Τα μυρμήγκια κινούνται με βάση τα μονοπάτια φερομόνης. Μπορεί στην αρχή τα χημικά μονοπάτια να είναι τυχαία, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου ταυτίζονται με τη βέλτιστη και πιο σύντομη διαδρομή.
πηγή: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές… ψαρέματος!


Η αλκυόνη είναι ένα μικρό χρωματιστό πτηνό, γνωστό με την κονή ονομασία ψαροπούλι ή θαλασσοπούλι, που απαντά σε βραχώδεις θαλάσσιες περιοχές και διακρίνεται για το ισχυρό ράμφος της. Βασική τροφή της είναι (τι άλλο;) τα ψάρια, στη σύλληψη των οποίων επιδίδεται με μεγάλη δεξιοτεχνία. Αν και είναι πολύ σπάνιο να απολαύσει κάποιος τις αλιευτικές της ικανότητες, ο φωτογράφος Phiphat Suwanmon υπήρξε ιδιαίτερα τυχερός γιατί απαθανάτισε όλη τη διαδικασία, από τη βουτιά στο νερό για να πιάσει το θήραμα μέχρι το μοίρασμα της τροφής με τη σύντοφο. Βήμα-βήμα η αλιευτική… δεινότητα της αλκυόνης, διά χειρός Phiphat.

perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr - Η αλκυόνη σε απίθανες στιγμές... ψαρέματος!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Και δεύτερη γάτα νεκρή μετά από κλωτσιά στη Λυγιά Λευκάδας

Στο χωριό Λυγιά στο νησί της Λευκάδας κάποιος συνεχίζει να σκοτώνει γάτες κλωτσώντας τες. Απόδειξη του ότι δράστης συνεχίζει να... εξοντώνει έτσι τα ζώα είναι το γεγονός πως την περασμένη Κυριακή το πρωί η Αλίκη Μακρυγιώργου πρόεδρος του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας βρήκε σκοτωμένη τη γάτα, που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Και αυτό το ζώο, που ήταν υπό την φροντίδα του σωματείου, εντοπίστηκε σ’ ένα μικρό δρομάκι που οδηγεί σε συγκρότημα κατοικιών και στο ξενοδοχείο «Θαλερό». Ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρέθηκε και την 1 Απριλίου άλλη μια γατούλα νεκρή μετά από κλωτσιά (σύμφωνα με τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου).

Το πτώμα του ζώου μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο Χαράλαμπο Καλό, ο οποίος, μετά από όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, είπε ανεπιφύλακτα οτι «πρόκειται για ακριβώς ίδιο περιστατικό» δηλαδή η αιτία θανάτου και αυτού του ζώου ήταν η κλωτσιά.

Η κτηνιατρική γνωμάτευση αναφέρει – σύμφωνα με την κα Μακρυγιώργου – ότι η γάτα έχρηζε άκρας υγείας και ο θάνατος επήλθε από βίαια χτυπήματα στην κοιλιακή χώρα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας «ο τρόπος θανάτωσης, αλλά και το μέρος που τοποθετούνται τα πτώματα – μέρος πολυσύχναστο – μας δείχνει ότι ο διεστραμμένος εγκληματίας, θέλει να μας δείξει το “κατόρθωμά του” και ενδεχομένως να μας προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχουν όλα τα γατιά της περιοχής.


Είναι θρασύς και αποφασισμένος να συνεχίσει να σκοτώνει ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΓΑΤΕΣ! Αν δεν επέμβει άμεσα η Aστυνομία, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και άλλο θύμα. Αυτή την φορά μπορεί να είναι το ίδιο το παιδί του! Είναι άλλωστε επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι εκείνοι που κακοποιούν ζώα δε διστάζουν να κακομεταχειριστούν και να εγκληματίσουν και εις βάρος των ανθρώπων».

Αν είδατε ή γνωρίζετε ποιος σκότωσε και αυτό το ζώο καλέστε στο τηλέφωνο: 6978695200 για να ενημερώσετε το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας ή ενημερώστε στην Αστυνομία του νησιού.
Διαβάστε περισσότερα »

Η Suni απέκτησε τη δική της μπότα


Το ορφανό ελεφαντάκι μπορεί να περπατά με μεγαλύτερη ευκολία

Η 17 μηνών Suni μπορεί να περπατάει ξανά με σχετική άνεση χάρη στη νέα της μπότα.

Πριν από ένα χρόνο περίπου είχε βρεθεί στη Ζάμπια να σέρνει το σώμα της με τα μπροστινά της πόδια, αδύναμη και αφυδατωμένη, έχοντας κατακρεουργηθεί από λαθροθήρες ελεφαντόδοντων με τσεκούρι.

Το κυνήγι ελεφάντων στην Αφρική έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα.
Η Suni έμεινε ορφανή, ενώ οι βαθιές πληγές της τής προκάλεσαν παράλυση στο δεξί της πόδι.



Το μικρό ελεφαντάκι είχαν τότε περιμαζέψει υπάλληλοι του πάρκου προστασίας Elephant Orphanage Project που βρίσκεται στην περιοχή Lusaka κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, οι οποίοι κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή.



Ειδικοί από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ κλήθηκαν να φροντίσουν το ορφανό ελεφαντάκι, βάζοντας πλάκες αλουμινίου στο πόδι της για να μπορεί να στηρίζει το βάρος της.




 










newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Οι καλύτεροι «κολλητοί»


Οι καλύτεροι «κολλητοί»

Παιδιά-σκυλιά σε κοινή δράση..
























Διαβάστε περισσότερα »

Τραυματισμένο ελαφάκι βρήκαν στην Άνω χώρα και το παρέδωσαν στο Δασαρχείο Ναυπάκτου [video]

Το ελαφάκι που βλέπετε βρήκαν επισκέπτες στην Άνω χώρα Ναυπακτίας σε άσχημη κατάσταση τραυματισμένο πιθανόν από σκυλιά , οι άνθρωποι που το βρήκαν το παρέδωσαν σε...
Ξενώνα της Άνω Χώρας και στη συνέχεια παραδόθηκε στο Δασαρχείο Ναυπάκτου. Οι άνθρωποι του Δασαρχείου πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στο τραυματισμένο ζώο και όπως μας ενημέρωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε συνεργάτης του Nafpaktianews.gr με τον Δασάρχη κ. Ράπτη αύριο θα σταλεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στο κέντρο προστασίας αγρίων ζώων και πουλιών στην Αίγινα.





nafpaktianews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Συγκίνησε την κοινωνία της Πρέβεζας ο θηλυκός «Χάτσικο»


Μια απίστευτη ιστορία με την αγάπη ενός αδέσποτου στον ψαρά που το φρόντιζε

Μια απίστευτη ιστορία που θυμίζει εκείνη του Χάτσικο, που είχε συγκινήσει όλον τον κόσμο με το να περιμένει, έως τον θάνατό του, το αφεντικό του, είναι αυτή που εκτυλίχθηκε και συνεχίζει να εκτυλίσσεται στο χωριό του Αγ. Θωμά στην Πρέβεζα.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες όταν χάθηκε ένας αγαπητός άνθρωπος της τοπικής κοινωνίας από τον Αγ. Θωμά Πρέβεζας, ο Λάκης, όπως τον γνώριζαν πολλοί.

Για τον Λάκη, το ψάρεμα την περασμένη Τρίτη, ήταν το τελευταίο του αφού βρέθηκε νεκρός δίπλα στην βάρκα του στο λιμάνι του χωριού.

Ο άτυχος άντρας όμως είχε και μια άλλη αγάπη εκτός από το ψάρεμα. Τα ζώα. Έτσι συχνά τάιζε αδέσποτα σκυλιά που περιφέρονταν γύρω του στο λιμάνι όταν γύριζε από το ψάρεμα.

Μαζί με αυτά και ένα μικρό θηλυκό σκυλάκι, που πρόσφατα μάλιστα είχε γεννήσει.

Μετά τον θάνατο του Λάκη, του δόθηκε το όνομα Αβγόλα.

Την Αβγόλα ο Λάκης την φρόντιζε από μικρή, όπως περιγράψανε στο pamepreveza.gr με κάθε λεπτομέρεια οι συγγενείς του.

Όπου και να πήγαινε ο Λάκης, η Αβγόλα τον ακολουθούσε. Τον ακολουθούσε στο λιμάνι και τον περίμενε να επιστρέψει από το ψάρεμα. Τον ακολουθούσε στο καφενείο του χωριού και τον περίμενε έξω από αυτό.

Όλα ξεκίνησαν εκείνη την Τρίτη, όταν η Αβγόλα περίμενε με ανυπομονησία το αφεντικό της στην προβλήτα του λιμανιού, στο χωριό.

Μάταια όμως, ο Λάκης δεν είχε εμφανιστεί και έτσι η Αβγόλα στάθηκε δίπλα στην βάρκα του. Η λύπη διαγράφονταν στο πρόσωπο του σκυλιού.

Όλες αυτές τις μέρες έως ότου η σωρός του άτυχου ψαρά φτάσει στο χωριό, αφού είχε μεταφερθεί στα Γιάννενα για νεκροψία, το μικρόσωμο ζώο ήταν ανήσυχο. Τριγυρνούσε από εδώ και από εκεί, σαν κάτι να έψαχνε. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που μπήκε στο σπίτι του Λάκη, κοίταζε για λίγο το κρεβάτι του και έφευγε.

Την μέρα της κηδείας, η Αβγόλα, μπήκε μέσα στην εκκλησία και μπροστά στα έκπληκτα μάτια όσων βρέθηκαν εκεί πήγε και έκατσε κάτω από το φέρετρο. Εκεί η μικρή σκυλίτσα αποχαιρετούσε, ίσως, με τον δικό της βουβό τρόπο, τον άνθρωπο που την τάιζε.

Μάταιη ήταν η προσπάθεια κάποιων κυριών να την απομακρύνουν από την εκκλησία. Η Αβγόλα επέστρεφε ξανά και ξανά και έπαιρνε την δική της θέση δίπλα στο αφεντικό της.

Ακόμα και όταν προσπάθησαν να την δέσουν έξω στο προαύλιο, μάλιστα με μια ζώνη του εκλιπόντος, έτσι ώστε να τον μυρίζει, η Αβγόλα κατάφερε να λυθεί.

Λύθηκε και ακολούθησε το αυτοκίνητο που μετέφερε την σωρό έως το νεκροταφείο.

Εκεί από ένα σημείο όπου έβλεπε τα πάντα κάθονταν και παρακολουθούσε. Συνόδευε με τα λυπημένα της μάτια τον Λάκη στην τελευταία του κατοικία.

Και το συγκλονιστικό περιστατικό δεν άργησε να συμβεί...

Την ώρα που το φέρετρο έμπαινε στον τάφο η Αβγόλα πήδηξε μέσα και βρέθηκε στα χέρια του Λάκη, μπροστά στα έκπληκτα μάτια συγγενών και φίλων.

Κατάφεραν και την έβγαλαν, γεμίζοντας με μεγαλύτερη θλίψη συγγενείς και φίλους που βρέθηκαν εκεί.

Ακόμα και μετά, η Αβγόλα, δεν έπαψε να αναζητεί τον αφεντικό της...

Μέχρι και σήμερα. Η θλίψη είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της και πλέον βρίσκει την αγάπη κοντά στους συγγενείς του άτυχου ψαρά.

Διαβάστε περισσότερα »