Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Σκύλοι πιάνουν τιμόνι


Φιλοζωική οργάνωση έμαθε σε σκυλιά να οδηγούν

Κι όμως, τρία αδέσποτα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν -σε ειδικά τροποποιημένα οχήματα- στον χειρισμό αυτοκινήτου και ετοιμάζονται πλέον να οδηγήσουν ένα αληθινό Mini.

Είσαι στο φανάρι, κοιτάς στο διπλανό αυτοκίνητο και στη θέση του οδηγού βλέπεις ένα σκυλί. Όχι, δεν ονειρεύεσαι, συμβαίνει πράγματι και συμβαίνει τώρα!

Ειδικοί εκπαιδευτές σκυλιών ανέλαβαν το εκπληκτικό έργο να εκπαιδεύσουν τρεις αδέσποτους σκύλους στην εκμάθηση οδήγησης. Αρκετά συναρπαστικά, τα σκυλάκια χρειάστηκαν μόλις 8 εβδομάδες για να κατακτήσουν τα βασικά της οδήγησης, κάνοντας πρόβα σε ξύλινα οχήματα. 



Όταν αποφοίτησαν από την αυτοσχέδια σχολή οδηγών, πέρασαν στο επόμενο επίπεδο: ένα τροποποιημένο Mini φιλοξένησε στο βολάν του τους ερασιτέχνες οδηγούς με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. 



Το πείραμα εμπνεύστηκε φιλοζωική από τη Νέα Ζηλανδία στην προσπάθειά της να δείξει στο κοινό τη νοημοσύνη των σκύλων. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η οργάνωση «Society for the Prevention of Cruelty to Animals» θα κάνει ζωντανή επίδειξη των οδηγικών ικανοτήτων των σκυλιών, που θα μεταδοθεί και τηλεοπτικά την επόμενη Δευτέρα. 



Η εντατική εκπαίδευση των σκύλων έλαβε χώρα σε ειδικά ξύλινα οχηματάκια μέσα σε εργαστήριο. Ο Mark Vette, ο επικεφαλής εκπαιδευτής-δάσκαλος οδήγησης σκύλων, περιέγραψε τη διαδικασία εκπαίδευσης των ζώων ως εξής: «εκπαιδεύουμε τα σκυλιά να κάνουν διάφορες ενέργειες, με το άγγιγμα να είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουν. Κατόπιν, τα εκπαιδεύουμε να αγγίζουν διαφορετικά αντικείμενα με το δεξί και το αριστερό τους πόδι».



Όσο για την οδηγική πρόοδο που έχουν σημειώσει οι σκύλοι, ο εκπαιδευτής σχολιάζει: «έχουν διανύσει πολύ δρόμο και τα πάνε ιδιαίτερα καλά».



Τα σκυλάκια που επιλέχθηκαν για τη σχολή οδηγών είναι ο Porter, ένα Beardie Cross 10 μηνών, η Monty, ένα Schnauzer Cross 18 μηνών, και η Ginny, ένα Beardie Whippet Cross ενός έτους, όλα τους αδέσποτα που βρήκαν καταφύγιο στη φιλοζωική «Society for the Prevention of Cruelty to Animals».



Ο τελικός στόχος της ενέργειας είναι η ελπίδα ότι το κοινό θα εντυπωσιαστεί τόσο από τα επιτεύγματα των μικρών ζώων που θα τα υιοθετήσουν αμέσως, όπως και τα άλλα που παραμένουν στο καταφύγιο...

 






NEWSBEAST
Διαβάστε περισσότερα »

Στον αστερισμό της... γάτας



Παίρνουν κάτι πόζες ώρες, ώρες




















Διαβάστε περισσότερα »

Το χωριό όπου ζουν αρμονικά άνθρωποι με κόμπρες


Το χωριό όπου ζουν αρμονικά άνθρωποι με κόμπρες

Εικόνες από το Ban Kok Sa-Nga στην Ταϊλάνδη

Πριν από 60 χρόνια, ένας γιατρός από την Ταϊλάνδη είχε την ιδέα να μετατρέψει ένα μικρό χωριό σε πόλο έλξης των τουριστών. Έτσι, έπεισε τους συντοπίτες του να έχουν φίδια ως κατοικίδια και να διοργανώνουν παραστάσεις για τους επισκέπτες του χωριού. 

Τελικά, το όραμά του έγινε πραγματικότητα και, σήμερα, το χωριό Ban Kok Sa-Nga στην Ταϊλάνδη είναι γνωστό ως «Χωριό των Κόμπρα». 

Κάθε ένα από τα 140 σπίτια του χωριού έχει τουλάχιστον ένα κατοικίδιο φίδι, το οποίο ζει σε ένα ξύλινο κουτί έξω από την κατοικία. Στο χωριό υπάρχουν διάφορα είδη φιδιών, συμπεριλαμβανομένων και των πιο θανατηφόρων όπως η βασιλική κόμπρα ή η κόμπρα «monocled». 

Η ατμόσφαιρα στο Ban Kok Sa-Nga είναι πάντα γιορτινή και οι κάτοικοι δηλώνουν ότι τα φίδια είναι οι καλύτεροί τους φίλοι. 

Ωστόσο, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, η τοπική κοινωνία δεν κερδίζει αρκετά χρήματα από τις παραστάσεις φιδιών, αλλά από βότανα που πωλούνται στη βιομηχανία των παραστάσεων με κόμπρα. Το πιο γνωστό βότανο από αυτά είναι το «wan paya ngoo», το οποίο όταν ανακατεύεται με lime χρησιμοποιείται ως αντίδοτο για το δηλητήριο της κόμπρα. 







newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την προστασία απειλούμενων ειδών


Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Google

Πρόγραμμα για την προστασία ειδών υπό εξαφάνιση όπως οι ρινόκεροι, οι τίγρεις και οι ελέφαντες στην Αφρική και την Ασία, χρηματοδοτεί η Google, σύμφωνα με το BBC.

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού προσέφερε 5 εκατ. δολάρια, αλλά και πολύτιμη τεχνογνωσία, στη μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία μη επανδρωμένα μίνι αεροσκάφη για την προστασία της άγριας πανίδας.

Τα μίνι αεροσκάφη, που θα φωτογραφίζουν και θα παρακολουθούν τα άγρια ζώα, ελέγχονται κεντρικά από υπολογιστές-ταμπλέτες.

Σύμφωνα με το WWF, πέρα από τα χρήματα, η Google θα παρέχει και εξειδικευμένο λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί για να «χαρτογραφηθούν» οι περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη δράση λαθροθήρων.

Εδώ και μερικά χρόνια, όπως τονίζει το WWF, οι δραματικές συνέπειες της λαθροθηρίας και της πώλησης στη μαύρη αγορά μελών άγριων ζώων έχει μειώσει δραματικά συγκεκριμένους πληθυσμούς άγριων ζώων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στο 2012 έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις από λαθροθήρες σε ρινόκερους. Όπως αναφέρει το δίκτυο Traffic, την τελευταία πενταετία, μόνο στη Νότιο Αφρική, ο αριθμός των ρινόκερων που θανατώθηκαν από λαθροθήρες «εκτοξεύθηκε» από 13 σε 588.

Η δωρεά της Google στο WWF εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Global Impact Award της αμερικανικής εταιρείας.

Συνολικά, η Google έχει διαθέσει 23 εκατ. δολάρια, μέσω του Global Impact Award, σε επτά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς παγκοσμίως.
newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Ο «παράδεισος» των ελαφοκυνηγών

Ο «παράδεισος» των ελαφοκυνηγών

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν θανατώσει 41.601 ελάφια

Ο «παράδεισος» των ελαφοκυνηγών είναι η αυστραλιανή πολιτεία της Βικτώριας. Σε εκατοντάδες χιλιάδες φέρονται να είναι τα ελάφια που βόσκουν στα βουνά της Βικτώριας και ο πληθυσμός τους αυξάνεται με γοργό ρυθμό.

Με γοργό ρυθμό όμως αυξάνεται και ο αριθμός των ελαφιών που σκοτώνουν οι εφοδιασμένοι με άδειες κυνηγοί. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν θανατώσει 41.601 ελάφια έναντι 39.000 το 2009. 

Στη Βικτώρια εκτιμάται ότι ζουν περίπου 350.000 ελάφια και σύμφωνα με τους αγρότες προξενούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειές τους.

«Επιβάλλεται η συγκράτηση του αριθμού τους», λέει ο Ράσελ Φόστερ, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαφοκυνηγών της Βικτώριας Στιβ Γκάρλικ προσθέτει: «Τα μέλη μας κάνουν τη δουλειά της κυβέρνησης. Συγκρατούμε τον αριθμό των ελαφιών για να μην καταστρέφουν τις καλλιέργειες».

Ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Πίτερ Γουόλς, δηλώνει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια συνετή πολιτική που «προστατεύει τον πληθυσμό των ελαφιών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο και τις καλλιέργειες»
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Τα σπουργίτια προστατεύονται με.. αποτσίγαρα

Το να κοιμάται κανείς σε ένα σπίτι από αποτσίγαρα μπορεί να μην ακούγεται ευχάριστο. Κι όμως, τα σπουργίτια, οι σπίνοι και πιθανώς...και άλλα πουλιά των πόλεων χρησιμοποιούν γόπες στην κατασκευή της φωλιάς, μια πρακτική που διώχνει τα ακάρεα και άλλα ενοχλητικά παράσιτα.

Τα αποτσίγαρα

Παρουσιάζοντας την ασυνήθιστη μελέτη τους στο Biology Letters, μια επιθεώρηση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, οι ερευνητές εξηγούν ότι πολλά είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στη φύση να επενδύουν τη φωλιά τους με φυτά που διαθέτουν εντομοαπωθητική δράση.

Παραμένει πάντως ασαφές πώς τα πουλιά των πόλεων έμαθαν να χρησιμοποιούν αποτσίγαρα εμποτισμένα με νικοτίνη, ένα φυσικό αλλά ισχυρό εντομοκτόνο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα πτηνά μαζεύουν γόπες μόνο για τη μόνωση της φωλιάς από το κρύο και τη ζέστη, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι οι γόπες απομακρύνουν τα παράσιτα. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι διαλέγουν τα αποτσίγαρα λόγω της μυρωδιάς τους -στη φύση, εξάλλου, τα πτηνά βασίζονται στην όσφρηση για να εντοπίσουν χόρτα με εντομοαπωθητικά συστατικά.

Οι φάσεις

Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου St Andrews στη Βρετανία εξέτασαν φωλιές σπουργιτιών και σπίνων στην Πόλη του Μεξικού, και διαπίστωσαν ότι η εσωτερική επένδυση κάθε φωλιάς περιείχε κατά μέσο όρο δέκα γόπες.

Στην επόμενη φάση, η ερευνητική ομάδα εξέτασε αν τα αποτσίγαρα έχουν δράση κατά των παράσιτων. Μέσα στις φωλιές των πουλιών τοποθετήθηκαν ειδικές παγίδες με μπαταρία, σχεδιασμένες να προσελκύουν ακάρεα και άλλα εξωπαράσιτα μέσω της εκπομπής θερμότητας. Για να εισέλθουν όμως στην παγίδα τα παράσιτα έπρεπε να περάσουν μέσα από ένα μικρό φράγμα από ίνες φίλτρων για τσιγάρα, τα οποία ήταν είτε χρησιμοποιημένα είτε αχρησιμοποίητα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο τα χρησιμοποιημένα φίλτρα, τα οποία είχαν εμποτιστεί στη νικοτίνη και άλλα χημικά του καπνού, είχαν δράση κατά των παράσιτων. Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα το κατά πόσο τα πουλιά αντιλαμβάνονται ότι οι γόπες έχουν δράση κατά των ακάρεων. Αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί με νέα πειράματα, στα οποία τα πουλιά θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέγουν ανάμεσα σε φίλτρα από χρησιμοποιημένα και μη χρησιμοποιημένα τσιγάρα.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Ανάπηρη σκυλίτσα σώζει την οικογένειά της από τις φλόγες!

Η True γεννήθηκε στην Οκλαχόμα και μπορεί να είναι ανάπηρη (κουφή, τυφλή και με τρία πόδια), όμως αυτό δεν την εμπόδισε να σώσει την οικογένειά της από τις φλόγες. Με περισσή αυτοθυσία και μεγάλο ηρωισμό κατάφερε να βγάλει σώους και αβλαβείς τους γονείς και το λίγων μηνών μωρό τους έξω από το σπίτι, λίγο πριν καταρρεύσει από τις φλόγες.

Η Τrue ήταν από αυτά τα σκυλιά που έμεναν στα… αζήτητα επειδή λόγω των πολλών προβλημάτων της καμία οικογένεια δεν ήθελε να την υιοθετήσει. Ένα εγκαταλειμμένο σκυλί ράτσας dachshund που κανείς δεν το ήθελε. Εκτός από την Katie Crosley και τον μόλις 7 εβδομάδων γιο της που την υιοθέτησε, επιδεικνύοντας μεγάλη αγάπη προς αυτήν.

Και η True όταν ήρθε η σειρά της δεν δίστασε ακόμη και να κινδυνεύσει για να το ανταποδώσει. Η γενναία σκυλίτσα «μυρίστηκε» τον κίνδυνο και άρχισε να γαβγίζει, ειδοποιώντας την οικογένειά της για τη φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας και άρχισε να κατακαίει το σπίτι.

Η όσφρηση της True τούς οδήγησε με ασφάλεια προς την έξοδο, αφού η κεντρική πόρτα ήταν περικυκλωμένη από την φωτιά, σώζοντας την οικογένεια από βέβαιο θάνατο. «Είναι ένα εξαιρετικό ζώο και επέδειξε μεγάλη αυτοθυσία στη σωτηρία μας. Δεν δίστασε στιγμή και πραγματικά της αξίζει να έχει ένα σπίτι με θαλπωρή και ζεστασιά και πολλή αγάπη…», λέει η Katie.


Διαβάστε περισσότερα »

Ζούσε με εκατό νεκρές γάτες στο ψυγείο της


Σοκ προκαλούν οι εικόνες με τα νεκρά ζώα σε πλαστικές σακούλες

Εκατό νεκρές γάτες ήταν η συντροφιά μια Αμερικανίδας με το όνομα Terry η οποία είχε γεμίσει το ψυγείο και τον καταψύκτη της με 100 νεκρές γάτες. 

Η Terry έγινε γνωστή, όταν δέχτηκε να μπει στο σπίτι της τηλεοπτικό συνεργείο για αμερικανική εκπομπή. Το μακάβριο χόμπι της αμερικανίδας παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα οι τηλεθεατές μην μπορώντας να πιστέψουν στα μάτια τους. 

Μάλιστα η γυναίκα τοποθετεί τα νεκρά ζώα μέσα σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες. Μαζί της ζούσαν ακόμα 49 γάτες οι οποίες αφέθηκαν ελεύθερες και η αστυνομία την προειδοποίησε ότι αν το ξανακάνει θα συλληφθεί.


newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Απελευθέρωση δύο χελωνών καρέτα καρέτα


Επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον

Δυό χελώνες καρέτα καρέτα αναμένεται να απελευθερωθούν από το Ενυδρείο Κρήτης το οποίο τις περιέθαλψε για αρκετό χρονικό διάστημα, την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00, στην παραλία μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Cretaquarium.

Η πρώτη χελώνα βρέθηκε στην παραλία των Γουβών Ηρακλείου, με ένα αγκίστρι στον οισοφάγο της στις 28 Μαρτίου 2011, μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στο προσωπικό της ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωσή της.

Ακολούθησε χειρουργική επέμβαση και μετεγχειρητική αγωγή στο Ενυδρείο και ύστερα από 20 μήνες παραμονής, απόλυτα υγιής και μαρκαρισμένη, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η δεύτερη χελώνα εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στο λαιμό και στο κεφάλι στην περιοχή Καλό Χωριό του Ν. Λασιθίου, στις 4 Ιουνίου 2012. Παραλήφθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Αγ. Νικολάου, ελέγχθηκε η κατάστασή της από τον τοπικό κτηνίατρο και μεταφέρθηκε στο Ενυδρείο Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Υστερα από έξι μήνες, με την φροντίδα του προσωπικού και έχοντας επανέλθει στους φυσικούς της ρυθμούς, υγιής, μαρκαρισμένη ετοιμάζεται να επιστρέψει κι αυτή στο φυσικό της περιβάλλον.

Ο διευθυντής του Ενυδρείου Κρήτης Μιχάλης Παπαδάκης τόνισε ότι η ιστορία των δύο χελωνών καρέτα καρέτα, που ως γνωστό αποτελεί προστατευόμενο είδος, έρχεται να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη και τον σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να μας ευαισθητοποιήσει σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Ακόμη, επισημαίνει ότι οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργάζονται καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, ο διευθυντής του Ενυδρείου ευχαρίστησε θερμά και ονομαστικά όλους εκείνους που η άμεση και πολύτιμη βοήθειά τους είχε σαν αποτέλεσμα τη σωτηρία των δύο χελωνών.
newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Στόλισαν το... σκύλο τους!


Στόλισαν το... σκύλο τους!

«Ντύθηκαν» χριστουγεννιάτικα
























Διαβάστε περισσότερα »