Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   H σοκολάτα είναι μια γεύση που λατρεύουν τόσο οι άνθρωποι, όσο και τα ζώα. Αυτή η απόλαυση όμως, πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει για τα αγαπημένα μας κατοικίδια;
Η σοκολάτα είναι επικίνδυνη για τα ζώα και γιατί;
Η σοκολάτα είναι επικίνδυνη για τα ζώα, αυτό είναι δεδομένο και έχει γίνει σαφές στους περισσότερους των ζωόφιλων. Γιατί είναι επικίνδυνη; Διότι τόσο η σοκολάτα γάλακτος, όσο και η μαύρη σοκολάτα(σοκολάτα υγείας)  περιέχει τοξίνες που ονομάζεται methylxanthines με τη μορφή της καφεΐνης και θεοβρωμίνης. Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό. Η θεοβρωμίνη, είναι μια πικρή, άχρωμη χημική ουσία, που προκαλεί αύξηση στην παραγωγή ούρων, χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, και διέγερση της καρδιάς. Οι methylxanthines βρίσκονται επίσης στον καφέ, στο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου κόλα.
Επικινδυνότητα της σοκολάτας σε σχέση με την ποσότητα κατανάλωσης.
Η  ιδανική περίπτωση είναι, εάν το σκυλί σας δεν καταναλώνει ποτέ σοκολάτα. Εάν τώρα το ζώο σας τρώει που και που σοκολάτα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι: 1.- Τα ήπια συμπτώματα εμφανίζονται με την κατάποση  9 mg ανά κιλό σωματικού βάρους του είτε καφεΐνης είτε θεοβρωμίνης. 2.- Τα σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται περίπου με 20 mg ανά κιλό σωματικού βάρους του είτε καφεΐνης είτε θεοβρωμίνης.3.- Κατάσταση κώματος και πιθανή κατάληξη του ζώου μπορεί να προκύψει μετά τη λήψη περισσοτέρων των 27 mg θεοβρωμίνης ή καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Συνήθως όσο πιο πικρή είναι η σοκολάτα, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της θεοβρωμίνης και τόσο πιο επικίνδυνη  είναιγια τα ζώα μας.
Τι πρέπει να κάνετε αν το ζώο σας φάει σοκολάτα και μάλιστα μεγάλη ποσότητα.
Πρώτον, καλέστε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και ενδέχεται να σας δώσει  οδηγίες για το πώς να επιτύχετε να κάνει έμετο το σκυλί σας. Αν είναι δυνατόν, πληροφορήσετε τον κτηνίατρο για  το είδος της σοκολάτας και περίπου την ποσότητα που έφαγε το ζώο. Εάν μία επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη, τότε αυτός είναι που θα προκαλέσει έμετο στο ζώο σας για να απαλλάξει το πεπτικό σύστημα του από την σοκολάτα.  Ο κτηνίατρος σας μπορεί επίσης να κάνει πλύση του στομάχου του σκύλου σας και να διαχειρισθεί  το περιστατικό με ενεργό άνθρακα για να απορροφηθούν οι υπόλοιπες τοξίνες. Το σκυλί σας μπορεί να πάρει ορούς ενδοφλέβια, για την πρόληψη της αφυδάτωσης και την αύξηση της παραγωγής ούρων, δεδομένου ότι ορισμένες τοξίνες μπορεί να απορροφηθούν από την ουροδόχο κύστη.  Καθ’ όλη την θεραπεία, ο κτηνίατρος σας θα παρακολουθεί στενά τη καρδιακή συχνότητα και τον καρδιακό ρυθμό του σκυλιού σας, και να χορηγήσει φάρμακα σταθεροποίησης της καρδιάς, εάν αυτό ενδείκνυται. Τα ζώα που έλαβαν θεραπευτική αγωγή εντός 6-12 ωρών μετά τη λήψη της σοκολάτας, συνήθως επανέρχονται πλήρων με νοσηλεία και επιθετική θεραπεία Ωστόσο, εάν απορροφώνται αρκετές ποσότητες  methylxanthines, από  κατάποση μεγάλης ποσότητας σοκολάτας τότε, μπορεί να οδηγηθούν  σε κώμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο.
Οι methylxanthines προκαλούν πολλά προβλήματα συνήθως σε 6-12 ώρες μετά υη λήψη.
ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΑ ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ: Ταχύπνοια, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, πολυδιψία, διαταραχή ου καρδιακού παλμού, διεγερσιμότητα, έμετος, διάρροια, πυρετός, απώλεια ελέγχου του μυϊκού συστήματος, ταραχή, κοιλιακό άλγος, τυμπανισμός, επιληπτικές κρίσεις, κώμα, θάνατος.
Διαβάστε περισσότερα »

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - WWF EΛΛΑΣ



 
Tσακάλι (Canis aureus)
Το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Ήδη η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Δελφίνι
Το δελφίνι είναι αναμφίβολα το αγαπημένο θηλαστικό των ελληνικών θαλασσών. Στη χώρα μας απαντώνται εννέα είδη από ένα σύνολο τριάντα δύο ειδών που παρατηρούνται παγκοσμίως.
Θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta)
Οι θαλάσσιες χελώνες ξεκινούν την ζωή τους ως έμβρυα σε αυγά που εναποθέτουν οι θηλυκές χελώνες σε αμμώδεις παραλίες. Η θερμοκρασία, καθορίζει το φύλο των νεοσσών στην κάθε φωλιά.
Μαυρόγυπας (Aegypius monachus)
Ο Μαυρόγυπας είναι σπάνιο και τοπικό επιδημητικό είδος που έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο καθώς πλέον κινδυνεύει με εξαφάνιση στην Ελλάδα σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της χώρας.
Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica)
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν δεκαπέντε μικροί πληθυσμοί, διάσπαρτοι στη Β. και Ν. Πίνδο, στον Όλυμπο, στη Ρούμελη, στη Ροδόπη και σε ορισμένα ακόμα βουνά των συνόρων.
Μεσογειακή φώκια (Monachus monachus)
Η μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον κόσμο. Ο μισός εναπομείναντας πληθυσμός της ζει στην Ελλάδα.
Καφέ αρκούδα (Ursus arctos)
Η αρκούδα εμφανίστηκε πριν από 35 εκατ. χρόνια και κατάφερε να προσαρμοστεί από τις παγωμένες τούνδρες της Αλάσκας και τις στέπες της Ασίας έως τα ζεστά μεσογειακά δάση της νότιας Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότερα »

Η απίστευτη ιστορία του… ακέφαλου κοτόπουλου!

Η ιστορία του Μάικ (σ.σ. όπως ονομάστηκε το «διάσημο» κοτόπουλο) είναι γνωστή σε ολόκληρη την Αμερική, καθώς οι λεπτομέρειές της συγκλόνισαν όσους την παρακολούθησαν από κοντά αλλά και εκείνους που τη διάβασαν στον Τύπο της εποχής.
Ο Μάικ, λοιπόν, γεννήθηκε την Άνοιξη του 1945 στη φάρμα των Όλσεν, στο Κολοράντο των ΗΠΑ, και ήταν εξ αρχής ένα αρτιμελές κοτόπουλο. Η πορεία της ζωής του, βέβαια, ήταν προδιαγραμμένη: πάχυνση για έξι περίπου μήνες, σφαγείο και… μαγείρεμα! Τίποτα πρωτότυπο θα μου πείτε για ένα κοτόπουλο!

Ο κ. Όλσεν ανέλαβε το δύσκολο έργο της σφαγής του Μάικ, μαζί με αρκετά ακόμη κοτόπουλα. Μια πράξη που την έκανε καθημερινά και με μεγάλη, μάλιστα, επιτυχία! Εδώ, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα ή καλύτερα τα… παράξενα! Μόλις ο Όλσεν έκοψε το κεφάλι του κοτόπουλου, το σώμα του συνέχισε να είναι ζωντανό, αφού, όπως είναι ευρέως γνωστό, τα κοτόπουλα μπορούν και ζήσουν για λίγη ώρα χωρίς το κεφάλι τους. Ο Μάικ, όμως, κατάφερε να ζήσει μέχρι την επόμενη μέρα. Οι Όλσεν παραξενεύτηκαν και αποφάσισαν να ταϊσουν το κοτόπουλο για να δουν πόσες μέρες μπορεί να αντέξει χωρίς… κεφάλι!

Έτσι ο Λόιντ Όλσεν άλεσε σιτάρι, το ανακάτεψε με νερό και του το χορήγησε με ένα σταγονόμετρο από το λαρύγγι. Έκπληκτος διαπίστωσε πως το κοτόπουλο μέρα με τη μέρα έπαιρνε βάρος, έτριβε τα φτερά του με το ανύπαρκτο κεφάλι του και κακάριζε βγάζοντας έναν ήχο που ερχόταν κατευθείαν από το λαρύγγι του. Γρήγορα «το θαύμα του ακέφαλου κοτόπουλου» που ζούσε στη φάρμα των Όλσεν μαθεύτηκε και ο Μάικ έγινε διάσημος! Συνεχίζοντας να ζει χωρίς… κεφάλι, πρωταγωνίστησε σε πολλά shows στην Αμερική, ενώ το περιοδικό “Life” δημοσίευσε εκτενές άρθρο με την ιστορία του έξι μήνες μετά τον αποκεφαλισμό του.

Έφτασε, μάλιστα, να κερδίζει περίπου 4.500 δολάρια τη μέρα από τις παραστάσεις του! Αρκετός κόσμος δεν πίστεψε την ιστορία του Μάικ, γεγονός που ανάγκασε τους Όλσεν να επισκεφθούν ειδικούς αλλά και γιατρούς για να επιβεβαιώσουν πως το «θαύμα» ήταν αληθινό και όχι κάποια καλοστημένη φάρσα! Η εξήγηση ήταν απλή: Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού του Μάικ είχε κοπεί αλλά το ένα αυτί, η καρωτίδα και ο εγκεφαλικός του μίσχος είχαν μείνει άθικτα, ενώ ένας θρόμβος τον προστάτευσε από το να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία. Ο Μάικ πέθανε στις αρχές του 1947, ενώ οι 18 μήνες της «πολυτάραχης» ζωής του ενέπνευσαν συγγραφείς, σεναριογράφους και καλλιτέχνες. Επιπλέον, από το 1999 διοργανώνεται κάθε χρόνο στη γενέτειρά του το περίφημο Φεστιβάλ «Ημέρα του Μάικ, του Ακέφαλου Κοτόπουλου», στις 17 Μαϊου.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Τα κατοικίδια χωρίζουν ζευγάρια;

Φοβόσασταν μήπως η μελλοντική πεθερά σας πάρει με στραβό μάτι; Κι όμως οι πεθερές είναι εντελώς ακίνδυνες μπροστά σε ένα κατοικίδιο που δεν σας συμπαθεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Οργανισμού Υγείας των Ζώων (NOAH) της Βρετανίας, οι γυναίκες σε ποσοστό 25% θα χώριζαν τον σύντροφό τους αν το κατοικίδιό τους δεν το συμπαθούσε, ενώ το 33% των γυναικών θα εγκατέλειπε το κρεβάτι για να κοιμηθεί στο πάτωμα αν το κατοικίδιο ήταν άρρωστο.

Επίσης, οι γυναίκες, σε ποσοστό 50% χαιρετούν τη γάτα ή τον σκύλο τους πριν από οποιονδήποτε άλλο όταν μπαίνουν στο σπίτι.

Οι άνδρες από την άλλη πλευρά φαίνεται πως είναι λιγότερο αφοσιωμένοι, αφού λίγοι είναι εκείνοι (12%) που θα χώριζαν τη σύντροφό τους επειδή δεν τη συμπαθεί το κατοικίδιό τους.

Πάντως γενικά, από τους 1.094 ιδιοκτήτες ζώων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 40% δήλωσε ότι θα ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει το κατοικίδιο αν κινδύνευε, ενώ το 50% τόνισε ότι δεν θα υπολόγιζε τα έξοδα σε περίπτωση ασθένειας.

Τέλος, από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες σε ποσοστό 20% μιλούν στο κατοικίδιό τους για τον καιρό και σε ποσοστό 60% περνούν μαζί του τις γιορτές.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Ένα εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα για τη λύσσα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε σύσκεψη με...υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας.

Ο κ. Χαρακόπουλος έδωσε εντολή για την πιστή εφαρμογή του υφιστάμενου προγράμματος επιτήρησης και καταστολής της νόσου που εφαρμόζεται σήμερα σε όλη την Επικράτεια. Παράλληλα ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα για την αποφυγή εισόδου στο Ελληνικό έδαφος μολυσμένων ζώων συντροφιάς από τις γειτονικές χώρες όπου ενδημεί η νόσος.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός έδωσε εντολή για την επίσπευση της κατάρτισης του προγράμματος εμβολιασμού των αλεπούδων που αποτελεί και τον κύριο τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για την εξάλειψη της λύσσας συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σχετική απόφαση 2012/761/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύτηκε στις 8/12/2012 και προβλέπει χρηματοδοτική συνεισφορά έως 1.000.000 ευρώ
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Αυτοί οι ροκ σταρ είναι σκέτες γάτες!


Αυτοί οι ροκ σταρ είναι σκέτες γάτες!

Οι χνουδωτοί σωσίες των πρωταγωνιστών της μουσικής σκηνής

Οι ροκ σταρ έχουν αρκετά κοινά στοιχεία με τις γάτες. Είναι συνήθως ατίθασοι, νυκτόβιοι, άτακτοι, πονηροί και ξέρουν να δίνουν διασκεδαστικές παραστάσεις. 

Οι συγκεκριμένες γάτες που εικονίζονται παρακάτω, έχουν κι άλλα, εμφανέστατα κοινά στοιχεία με τους ροκ σταρ. Είναι οι χνουδωτοί σωσίες τους! 



Κάτι ήξερε ο David Bowie όταν τραγουδούσε το Cat People...



Εδώ, η γάτα αδικείται σαφώς υπέρ της Kesha



Εντάξει, είναι φωτομοντάζ. Αλλά είναι πετυχημένο. Φτυστός ο Vince Neil ο γατούλης!



Ένας γάτος αποφασισμένος να δείξει στον Springsteen ποιος είναι «το Αφεντικό»



Ο Steven Tyler γελάει, αλλά ο χνουδωτός σωσίας του έχει μεγαλύτερα δόντια...



Η Norah Jones μπορεί να κάνει ντουέτο με τη γατούλα που παίζει πιάνο



Ο Gene Simmons βγάζει γλώσσα. Ο γάτος επίσης. 



Ο Marylin Manson δεν μοιάζει πολύ με τον συγκεκριμένο γάτο, αλλά ο γάτος μοιάζει ανησυχητικά με άνθρωπο



Η εικόνα μιλάει μόνη της!
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Έκαναν «φτερά» με τα περιστέρια… αλλά τους συνέλαβαν


Τα πτηνά επέστρεψαν στον κάτοχό τους

Δύο 14χρονοι και ένας 12χρονος συνελήφθησαν στην εθνική οδό Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης από αστυνομικούς του τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών με την κατηγορία ότι είχαν κλέψει από αγρόκτημα στην περιοχή Παραλίμνη Πέλλας 36 περιστέρια, αξίας 1.800 ευρώ. 

Τα περιστέρια κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον κάτοχό τους.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Τα δύο είδη ζώων στην Άφρική


Κάποια ζώα επιλέγουν το καμουφλάζ και άλλα... ποζάρουν στο φακό

Η Αφρική είναι γενικά η ήπειρος των μεγάλων αντιθέσεων. Από τη μία μπορεί κανείς να συναντήσει απέραντες πεδιάδες με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ από την άλλη μπορεί να αντιμετωπίσει σκληρές συνθήκες στις τεράστιες ερήμους. 

Δύο πλευρές υπάρχουν και στα ζώα αυτής της Ηπείρου. Κάποια είναι εντελώς καμουφλαρισμένα και δύσκολα τα διακρίνεις σε μια φωτογραφία, ενώ άλλα… λατρεύουν τον φακό της κάμερας. Αυτή την αντίθεση θέλησε να αναδείξει ο φωτογράφος άγριας ζωής Heinrich van den Berg.

Μερικά πλάσματα κάνουν ότι μπορούν για να παραμείνουν κρυμμένα, όπως μία οχιά ή ένα είδος μικρής σαύρας, και άλλα δείχνουν με περηφάνια ότι δεν φοβούνται κανέναν στην περιοχή τους, όπως ένα λιοντάρι που φροντίζει το μικρό του. 

Φωτογραφίες από τη συλλογή «Η τέχνη της φύσης» του Heinrich van den Berg...





















newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »