Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ηρακλειώτισσα, παράδειγμα προς μίμηση!

Η μεγαλύτερη απόδειξη για την έμπρακτη αγάπη που πρέπει να δείχνουμε όλοι προς το συνάνθρωπο, αλλά και προς τα αδέσποτα ζώα είναι η νεαρή κοπέλα... της φωτογραφίας μας, η Μαρία Βλαχάκη!

"Αγάπη είναι να δίνεις αγάπη μέσα από την καρδιά σου!". Αυτό κάνει και η Μαρία, η οποία - όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία ταϊζει με το περίσσευμα του φαγητού από το κατάστημα που εργάζεται τα αδέσποτα της γειτονιάς της.

Μια κίνηση που σίγουρα θα την κάνει όχι μόνο για τα άμοιρα ζώα, αλλά και για τους συνανθρώπους της. Γιατί η καλοσύνη είναι για όλους, δεν είναι επιλέκτική!

Μπράβο από την ομάδα του CretePlus.gr σε αυτή την νεαρή κοπέλα, που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας! Κάτι που επισημαίνει μέσα από σχόλιο της και η πρόεδρος της Ζωόφιλης Δράσης κ. Γεωργία Στεφανάκη, η οποία και δημοσιοποίησε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.
http://www.creteplus.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Η πρώτη επανένταξη λύκου στη φύση από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Την πρώτη στην Ελλάδα επανένταξη λύκου στο φυσικό του περιβάλλον πραγματοποίησε την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με το... Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης!

Η τετράμηνη παραμονή του στον Κτηνιατρικό Σταθμό Άγριας Ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για συνεχή παρακολούθηση και αποθεραπεία από την επιστημονική μας ομάδα σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους κτηνίατρους για την άγρια ζωή της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας κ. Νατάσας Κομνηνού, αποδείχτηκε ευεργετική.

Ο Προκόπης, όπως ονομάστηκε ο λύκος που βρέθηκε το καλοκαίρι σε πολύ άσχημη κατάσταση, επέστρεψε στο περιβάλλον υγιέστατος. Τόσο η όρασή του όσο και το τρίχωμά του έχουν αποκατασταθεί και έχει αποκτήσει και πάλι φυσιολογικό βάρος και δύναμη.

Αφού πέρασε όλες τις απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις, η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που παρακολουθούσε την εξέλιξή του, έκρινε ότι είναι έτοιμος για την επιστροφή του στο φυσικό περιβάλλον. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε δασική περιοχή στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης.

Ο Προκόπης κατάφερε να διασωθεί την τελευταία στιγμή από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, καθώς όταν βρέθηκε παρουσίαζε αδυναμία, κατάπτωση, πυρετό και σοβαρή αφυδάτωση, ενώ μετά από λεπτομερή εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έφερε πολλαπλά βλήματα πυροβόλου όπλου σε διάφορα σημεία του σώματος καθώς επίσης ότι έπασχε από διροφιλαρίωση (νόσο συχνή και στους σκύλους που διαβιώνουν κοντά σε υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας).

Στον αστερισμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κάθε άγριο ζώο μετράει! Γι’ αυτό και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει ο Προκόπης μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξει αιχμάλωτος λύκος.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διατηρεί το Καταφύγιο του Λύκου, όπου σ’ ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται εννέα πρώην αιχμάλωτοι λύκοι όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους, καθώς δεν είναι δυνατή η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.

econews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ρέιμοντ, το τυχερό κοάλα


Βρέθηκε στο δρόμο και ζει ζωή χαρισάμενη

Ο Ρέιμοντ σώθηκε σαν από θαύμα. Βρέθηκε παρατημένος στην άκρη ενός δρόμου, κοντά στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Ήταν πολύ μικρός και αδύναμος και τις πρώτες ημέρες δεν ήθελε να φάει και να πιεί νερό.

«Ήταν σαν να ήθελε να αυτοκτονήσει», λέει η Τζούλι Ζιζνιέφσκι, η γυναίκα που τον βρήκε. «Μετά από λίγο, όμως, φαίνεται πως διαπίστωσε ότι η ζωή δεν είναι τόσο άσχημη. Άρχισε να μας πλησιάζει και να μας επιτρέπει να τον ταΐζουμε». 

Τελικά, ο μικροσκοπικός Ρέιμοντ, μπήκε για τα καλά στο σπίτι της οικογένειας. Το αγαπημένο του μέρος είναι... αυτή η κούπα. Ίσως του θυμίζει μάρσιπο! 

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Φιλοζωικό... ξύλο για γνωστό εικαστικό καλλιτέχνη

Πλήρωσε ακριβά το χάπενινγκ όπου πετούσε... γάτες στον αέρα

Ο αμφιλεγόμενος βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ, έφαγε «της χρονιάς του» από φιλόζωους που εξοργίστηκαν από πρόσφατο χάπενινγκ που οργάνωσε στην Αμβέρσα. 

Ο Φαμπρ, γνωστός για τα έργα του στα οποία πρωταγωνιστεί το αίμα και το σπέρμα, είχε την ιδέα να πετάξει... γάτες στον αέρα και να τις αφήσει να προσγειωθούν ανώμαλα πάνω σε μια σκάλα. 

Η περφόρμανς εξαγρίωσε του φιλόζωους της Αμβέρσας, οι οποίοι έκαναν κόλαση τη ζωή του Φαμπρ. Τον απειλούσαν συνεχώς, με αποτέλεσμα να πρέπει να κοιμάται κάθε βράδυ σε διαφορετικό μέρος, ενώ κάποια μέρα που βγήκε για να κάνει τζόγκινγκ σε ένα πάρκο, άγνωστοι που κρατούσαν γκλομπ του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν. 

Ο ίδιος ο Φαμπρ υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να βλάψει τις γάτες και ότι τα ζώα είναι καλά στην υγεία τους. Όμως οι φιλοζωικές οργανώσεις θέλουν να του κάνουν μήνυση. 

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Άγχος Αποχωρισμού και πως να το Προλάβετε!


Άγχος Αποχωρισμού και πως να το Προλάβετε!
Το Άγχος του Αποχωρισμού (Separation Anxiety) ορίζεται σαν το στρεσάρισμα του σκύλου όταν ο ιδιοκτήτης του απομακρυνθεί από το σπίτι ή και το χώρο που βρίσκεται ο σκύλος και αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων.
Το άγχος του αποχωρισμού μπορεί να έχει πολλές συνέπειες για εμάς και το σκύλο μας όπως διάφορες καταστροφές σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα (που αρκετές φορές βρίσκονται κοντά στο σημείο που έφυγε ο ιδιοκτήτης ή έχουν την μυρωδιά του) ή ήχους όπως γάβγισμα, κλάμα κτλ αλλά και περιττώματα σε διάφορα σημεία του σπιτιού.
Άλλες φορές ο σκύλος μπορεί απλά να παθαίνει εμμονές όπως συνεχές γλύψιμο, δάγκωμα σημείων του σώματος ή συνεχές βάδισμα.
Διάφορες έρευνες ανεβάζουν το ποσοστό των “πασχόντων” σκύλων στο 20%  αν και μπορεί να είναι υψηλότερο αφού αρκετοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ότι ο σκύλος τους έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα (αφού δεν βλέπουν σημάδια μετά) ή απλά τον θεωρούν άτακτο!
Πριν δούμε πως μπορεί να προληφθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα θεωρώ ότι πρέπει να τονίσουμε ότι το άγχος του αποχωρισμού δεν είναι κάτι παράλογο, ούτε κάποια ασθένεια (αρκεί να παραμένει σε φυσιολογικά πλαίσια). Αν σκεφτούμε ότι από την αρχή που αρχίσαμε να διατηρούμε σκύλους κοντά μας εδώ και χιλιάδες χρόνια επιλέξαμε τους σκύλους αυτούς που ήταν οι πιο δεμένοι και εξαρτημένοι με τους ανθρώπους είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί δεν είναι παράλογο οι σκύλοι να αγχώνονται όταν μένουν μόνοι τους από την στιγμή που είναι ζώα αγέλης και πάντα θέλουν αν είναι με την αγέλη τους (δηλαδή εμάς!)! Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους για μεγάλα διαστήματα χωρίς να έχουν κάτι να κάνουν! Βαριούνται όπως και εμείς!
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, από πολύ μικρή ηλικία, είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η αναχώρηση μας σημαίνει πάντα και την επιστροφή μας αλλά και το ότι ακόμα και όταν είναι μόνοι τους μπορούν να περάσουν καλά!
Όλοι μας έχουμε κάποιες κινήσεις που κάνουμε όποτε ετοιμαζόμαστε να φύγουμε, αυτές μπορούν να γίνουν  τα εργαλεία μας για την εκπαίδευση των σκύλων μας!
Έτσι λοιπόν από τις πρώτες μέρες που θα φέρουμε το σκύλο στο σπίτι μας καλό θα ήταν να συνδέσουμε αυτές τις κινήσεις μας με κάτι θετικό!
Μία καλή στρατηγική θα ήταν για παράδειγμα να πάρουμε τα κλειδιά μας και να επιβραβεύσουμε το σκύλο μας με χάδι και μία λιχουδιά, μετά παίρνουμε τα κλειδιά και πάμε στην πόρτα και επιβραβεύουμε. Στη συνέχεια παίρνουμε τα κλειδιά, πάμε στην πόρτα, βγαίνουμε και γυρνάμε αμέσως πίσω οπότε και πάλι επιβραβεύουμε. Κάνουμε το ίδιο συνέχεια αλλά κάθε φορά κλείνουμε την πόρτα και μένουμε έξω για κάποια δευτερόλεπτα στην αρχή και για κάποια λεπτά στη συνέχεια! Έτσι, σταδιακά και σε διάστημα κάποιων ημερών, ο σκύλος θα συνδυάσει την αναχώρηση μας με κάτι θετικό: με την επιστροφή μας και την επιβράβευση που θα του δώσουμε (χάδια, λιχουδιά, παιχνίδι κτλ). Εννοείται ότι θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης οι συνθήκες να είναι όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτές που θα ισχύουν στην πραγματικότητα. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείται crate, όπως προτείνουμε σε σχετικό άρθρο μας, θα πρέπει να τον βάζετε μέσα πριν κάνετε ότι φεύγετε και μετά να τον βγάζετε και να επιβραβεύεται! Θέλει υπομονή αλλά θα ανταμειφθείτε για πολλά χρόνια!
Αν σε οποιοδήποτε στάδιο δείτε σημάδια άγχους ΜΗΝ επιβραβεύσετε και γυρίστε σε προηγούμενο στάδιο μέχρι να νιώσει άνετα (πχ μείνετε λιγότερη ώρα έξω).
Η βαρεμάρα δεν αποτελεί στοιχείο του Άγχος Αποχωρισμού αφού ένας σκύλος μπορεί να αντιδράσει άσχημα όχι επειδή νιώθει άσχημα που λείπει το αφεντικό του αλλά επειδή απλά… βαριέται!
Αρχικά να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας έχει ασκηθεί όσο πρέπει πριν μείνει μόνος του! Βγάλτε τον βόλτα, παίξτε μαζί του… το κουρασμένο σκυλί είναι καλό σκυλί!
Από εκεί και πέρα για να μην βαριέται φροντίστε να του αφήνετε ένα αγαπημένο παιχνίδι του ή κόκαλο όποτε τον αφήνετε μόνο του! Το παιχνίδι αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιείται μόνο όταν λείπετε από το σπίτι ή το χώρο του και να το κρύβεται όταν είστε μαζί του! Ακόμα κάτι θετικό που θα συσχετίσει με την αναχώρηση σας, η διαθεσιμότητα του αγαπημένου παιχνιδιού!
Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο δραστικό που εκτός από το στόμα θα φροντίζει και το μυαλό μπορείτε να αφήσετε κάποιο από τα ειδικά παιχνίδια (μπαλάκια κτλ) στα οποία βάζετε μέσα μπισκότα και λιχουδιές τα οποία βγαίνουν με δυσκολία! Αυτό θα απασχολήσει το σκύλο σας για ώρες και θα βελτιώσει και το μυαλό του!
Αν παρ’ όλα τα παραπάνω επιστρέψετε και βρείτε κάποια καταστροφή μην μαλώσετε το σκύλο σας για κανένα λόγο! O σκύλος σας δεν μπορεί να συνδυάσει κάτι που έκανε νωρίτερα με το ότι τον μαλώνετε οπότε θα συνδυάσει το μάλωμα με την επιστροφή σας καταστρέφοντας κάθε θετικό συσχετισμό! Ο σκύλος σας θα στρεσάρετε για το τι θα κάνετε όταν επιστρέψετε και τα προβλήματα – ζημιές θα γίνουν ακόμα χειρότερες!
Το άγχος αποχωρισμού και οι καταστροφές είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων αλλά μπορεί να λυθεί εξαιρετικά απλά ακολουθώντας αυτά που σας προτείνουμε παραπάνω. Αν εφαρμοστούν από μικρή ηλικία το θετικό αποτέλεσμα είναι σίγουρο.
Για μεγαλύτερα σκυλιά που ήδη αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά και υπομονή (αν μιλάμε για searation anxiety και όχι για βαρεμάρα) οπότε ίσως είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αν δεν δείτε αποτελέσματα σε διάστημα κάποιων εβδομάδων.
dogpark
Διαβάστε περισσότερα »

15 Συμβουλές για Νέα Κουτάβια!



Το νέο σας κουτάβι είναι στο σπίτι! Διαβάστε 15 απλές συμβουλές που θα ωφελήσουν το σκύλο σας για ολόκληρη τη ζωή του! Μην ξεχνάτε ότι οι πρώτες μέρες της κοινής ζωής είναι από τις πιο σημαντικές για την μελλοντική συμπεριφορά του!
1) Βγείτε έξω αγκαλιά με το σκύλο σας για να γνωρίσει νέες μυρωδιές και νέες εικόνες από την ασφάλεια της αγκαλιά σας.
2) Σταδιακά γνωρίστε του τις νέες εμπειρίες και μην το πιέζετε.
3) Συνηθίστε το κουταβάκι σας από μικρό στους χειρισμούς με τα χέρια σαν να το εξέταζε ο κτηνίατρος, σε πόδια, σώμα, στόμα, ουρά, νύχια, αυτιά κλπ. βάλτε το σκύλο πάνω στο πλυντήριο και κάνετε ότι τον εξετάζετε.
4) Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο πριν πάτε για το πρώτο εμβόλιο , πηγαίνετε και πείτε στον γιατρό να του δώσει μία λιχουδιά να το χαϊδέψει και φύγετε.
5 ) Η συμπεριφορά σας προς το σκύλο θα πρέπει να είναι ίδια από όλα τα μέλη της οικογενείας.
6) Η είσοδος και η έξοδος από το σπίτι θα πρέπει να γίνεται ήρεμα χωρίς σχεδόν καθόλου σημασία προς το σκύλο, αυτό αποτρέπει από το να αγχώνεται ο σκύλος για το πότε θα έρθετε και πότε θα φύγετε.
7) Πηγαίνετε να δείτε το σκύλο σας όταν είναι ήρεμος και δεν κλαίει, αν πηγαίνετε όταν κλαίει , τότε θα κλαίει για να του δώσετε σημασία (εκτός αν κλαίει για να πάει τουαλέτα).
8) Διαμορφώστε μία καθημερινή ρουτίνα για το κουτάβι σας, στα σκυλιά αρέσει η ρουτίνα και έτσι δεν αγχώνονται για το πότε θα πάνε βόλτα, πότε θα φάνε κλπ.
9)Πηγαίνετε το κουτάβι στο χώρο που θέλετε να κάνει την ανάγκη του, με το που ξυπνήσει, μόλις πιεί νερό, μετά το φαγητό, μετά από έντονο παιχνίδι και πριν κοιμηθεί. Μόλις κάνει την ανάγκη του το επιβραβεύουμε με πολλά μπράβο και λιχουδιές.
10) Είναι καλό να εισάγετε το κουτάβι σε διάφορους ήχους.
11) Το κουταβάκι σας χρειάζεται ξεκούραση και ηρεμία, μην το αφήνεται να παίζει όλη μέρα, χρειάζεται να βάζετε και stop στο παιχνίδι ιδιαίτερα αν δεν ηρεμεί και είναι συνέχεια σε ένταση.
12) Το κουταβάκι σας θα πρέπει να συναντήσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους όσο μεγαλώνει.
13) Βάλτε στο πάρκο του να γνωρίσει αντικείμενα καινούρια, όπως ομπρέλες κουτιά κλπ.
14) Μπορείτε να χρησιμοποιείτε έξυπνα παιχνίδια για να το απασχολείται όταν λείπετε από το σπίτι.
15) Τέλος μην φωνάζετε ή χτυπάτε ποτέ το κουταβάκι σας (θα το κάνατε στο ανθρώπινο μωρό σας;) γιατί εκτός του ότι δεν καταλαβαίνει γιατί του φωνάζετε μπορεί να το το δει και ως προσοχή.
Χτυπώντας το κουταβάκι σας εκτός από ζημιά που μπορεί να προκαλέσετε, μπορεί να δημιουργήσετε μελλοντική επιθετικότητα ή φοβία προς εσάς και κατά επέκταση στους ανθρώπους.
Επειδή κάθε σκυλί έχει ξεχωριστή προσωπικότητα και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια σε εκπαιδευτή που χρησιμοποιεί ζωοφιλικές μεθόδους χωρίς βία.
dogpark
Διαβάστε περισσότερα »

Τα 10 πιο Συχνά Λάθη στην Εκπαίδευση του Σκύλου


Η εκπαίδευση των σκύλων μας κοστίζει! Σε χρήμα, αν απευθυνθούμε σε κάποιον εκπαιδευτή, ή σε χρόνο, αν αποφασίσουμε να την κάνουμε μόνη μας!
Τα αποτελέσματα που επιδιώκει ο κάθε ένας μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά από την στιγμή που μπαίνουμε σε μία τέτοια διαδικασία θα πρέπει να φροντίσουμε να γίνει σωστά και με μόνιμα αποτελέσματα!
Παρακάτω θα δούμε τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην εκπαίδευση, στις επαναλήψεις που κάνουμε ή και μετά το τέλος αυτής!
1. Δεν εκπαιδεύετε το σκυλί σας συχνά
Ανεξάρτητα με τον τρόπο εκπαίδευσης το σκυλί μας μαθαίνει τις συμπεριφορές που θέλουμε και όταν τις θεωρήσουμε δεδομένες σταματάμε την επανάληψη τους! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η απόκριση του σκύλου στις εντολές μας να γίνεται πιο αργή (πολύ άσχημο σε εντολές όπως το “έλα” για παράδειγμα) ή ακόμα χειρότερα ο σκύλος να μην αντιδρά καθόλου σε αυτές!
Ο σκύλος χρειάζεται επαναλήψεις για να συνεχίσει να αντιδρά όπως επιθυμούμε!
Δεν είναι ανάγκη να έχουν χαρακτήρα εκπαίδευσης σε συγκεκριμένη στιγμή. Φροντίστε απλά πολλές φορές την μέρα να δίνεται τις εντολές αυτές! Να του λέτε να κάτσει πριν φάει, να περιμένει όταν κάνετε κάτι, να ξαπλώνει κάποια στιγμή στη βόλτα κτλ. Φροντίστε να είστε απρόβλεπτος!
Καλό είναι επίσης να προσπαθείτε κάθε ένα ή δύο μήνες να του μαθαίνετε ένα νέο κόλπο να κάνει για να ακονίζει το μυαλό του, να μπαίνει σε διαδικασία εκπαίδευσης και να δένεστε ακόμα περισσότερο μαζί του.
2.Επαναλαμβάνετε τις εντολές
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες με τα σκυλιά τους!
Ο σκύλος έχει μάθει για παράδειγμα την εντολή “κάτσε” αλλά για οποιοδήποτε λόγο κάποια στιγμή δεν υπακούει στην εντολή. Ο ιδιοκτήτης επαναλαμβάνει διαρκώς την εντολή μέχρι που μετά από πολλές επαναλήψεις ο σκύλος κάθεται.  Η συμπεριφορά αυτή, το να αγνοεί δηλαδή τις εντολές, ενισχύεται και επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά.
Ο σκύλος μπορεί να μην έχει εμπεδώσει ακόμα καλά την εντολή, να μην του αρέσει ή απλά να είναι αφηρημένος. Αν είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας γνωρίζει άριστα την εντολή να την δίνεται μόνο μία φορά! Αν δεν έχει αποτέλεσμα μεταφερθείτε σε ένα πιο ήσυχο σημείο και δώστε τη ξανά. Αν πάλι δεν την εκτελέσει μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευση της από την αρχή προσέχοντας να δίνεται τη εντολή μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.
Αν υποψιάζεστε ότι απλά ο σκύλος σας σας αγνοεί  δώστε την εντολή με πιο έντονο και επιτακτικό τόνο.
Ένα έξυπνο κόλπο είναι όταν δώσετε την εντολή και αν ο σκύλος σας αγνοήσει, να περιμένετε λιγάκι ενώ θα τον κοιτάτε στα μάτια και να προχωρήσετε λίγο πιο κοντά του. Συχνά αυτό θα τον κάνει να εκτελέσει την εντολή και εσείς φυσικά θα τον επιβραβεύσετε!
3. Μικρή ή μεγάλη διάρκεια εκπαίδευσης
Η εκπαίδευση μίας νέας εντολής ή συμπεριφοράς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία φορά. Θα χρειαστείτε αρκετά “μαθήματα” τα οποία πρέπει να ολοκληρώνονται με επιβράβευση όταν δείτε ότι ο σκύλος βελτιώθηκε σε αυτό που ζητάτε! Μην συνεχίζετε για πολύ ώρα ρισκάροντας να κάνετε το σκύλο να βαρεθεί και μην ολοκληρώσετε την εκπαίδευση αν δεν υπάρχει κάποια επιτυχία, έστω και όχι τέλεια.
Καλύτερα να κάνετε πολλά μικρά μαθήματα κάθε μέρα παρά ένα μεγάλης διάρκειας.
4. Δεν κάνετε γενίκευση της εκπαίδευσης σε όλες τις συνθήκες
Αν μάθετε στο σκύλο σας να κάθετε με την εντολή “κάτσε” στην ησυχία του σαλονιού σας, αυτό θα είναι το μόνο μέρος στο οποίο θα κάθετε αξιόπιστα.
Αν δεν συνεχίσετε την εκπαίδευση γενικεύοντας της σε διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικές συνθήκες και περισπασμούς τότε θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να τον κάνετε να υπακούσει παντού.
Για να γενικεύσετε μία συμπεριφορά πρώτα πρέπει να την διδάξετε στο σπίτι σας χωρίς κάτι που να του αποσπά την προσοχή. Σταδιακά αυξήστε τους περισπασμούς ανάβοντας της τηλεόραση ή βάζοντας κάποιον να κάτσει κοντά σας. Αν όλα πάνε καλά συνεχίστε τη εκπαίδευση στην αυλή, φέρτε ένα άλλο σκύλο, βγείτε στο δρόμο, στην πλατεία σε κάποιο πάρκο και συνεχίστε την εκπαίδευση μέχρι ο σκύλος να αποδίδει το ίδιο σε όλες τις συνθήκες.
5. Βασίζεστε πάρα πολύ στις λιχουδιές και όχι στον έπαινο
Οι λιχουδιές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση μίας συμπεριφοράς ή να ενισχύσετε κάποια μετά από καιρό. Η ανεξέλεγκτη χρήση όμως των λιχουδιών μπορεί να γυρίσει εναντίον σας αφού το μυαλό του σκύλου μπορεί να πάθει εμμονή με το φαγητό και να χάνει τη συγκέντρωση του.
Όταν λοιπόν ο σκύλος σας έχει μάθει τη συμπεριφορά αντικαταστήστε τις λιχουδιές με χάδια, έπαινο, παιχνίδια ή κάτι άλλο που του αρέσει! Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κατά απρόβλεπτα διαστήματα μερικές λιχουδιές για να ενισχύσετε τη συμπεριφορά αλλά με μέτρο! Εσείς πρέπει να είστε η μεγαλύτερη ανταμοιβή του οπότε φροντίστε να δείχνετε πολύ χαρούμενοι κάθε φορά που εκτελεί ικανοποιητικά τις εντολές σας.
6. Χρησιμοποιείτε πολλά και έντονα συναισθήματα
Τα υπερβολικά συναισθήματα μπορεί να μπλοκάρουν τη δυνατότητα του σκύλου σας να μάθει. Η εκπαίδευση με θυμό, δύναμη, ενόχληση θα τον τρομάξει ενώ η υπερβολική ενέργεια και οι ξέφρενες εκρήξεις χαράς και αγάπης θα τον φτάσουν σε τόσο υψηλά επίπεδα ενέργειας που δεν θα είναι δυνατόν να συγκεντρωθεί και να μάθει.
Να είστε cool, ψύχραιμος και άνετος! Ένας χαλαρός δάσκαλος που ηρεμεί το σκυλί και το γεμίζει αυτοπεποίθηση. Αν κάνει λάθος απλά δοκιμάστε πάλι. Αν κάνει το σωστό χαϊδέψτε  πείτε ένα ήρεμο μπράβο, χαμογελάστε και προχωρήστε!
7. Αντιδράτε, δεν προβλέπετε
Όταν εκπαιδεύετε θα πρέπει να προβλέπετε τις αντιδράσεις του σκύλου σας και όχι να αντιδράτε σε αυτές αφού γίνουν.
Θα εκπαιδεύσετε καλύτερα ένα σκύλο να μην δαγκώνει αν τον προλάβετε ακριβώς πριν το κάνει και του δώσετε να ασχοληθεί με ένα κόκαλο αντί για τον καναπέ ή αν πάει να γαβγίσει πριν ξεκινήσει απασχολήστε το με κάτι άλλο ώστε το κίνητρο του γαβγίσματος να εντυπωθεί σαν κάτι θετικό στο μυαλό του!
Το ίδιο συμβαίνει και με την εκπαίδευση της τουαλέτας! Πολύ πιο γρήγορα θα μάθε να τα κάνει έξω αν τον βγάζετε βόλτα στην ώρα που πρέπει παρά αν τον μαλώνετε αφού ήδη έχει κάνει τη ζημιά!
8. Δεν είστε συνεπής
Τα σκυλιά πρέπει να νιώσουν ότι ο εκπαιδευτής τους ή ιδιοκτήτης τους (κυρίως) είναι συνεπής στους όρους και στη συμπεριφορά του. Θα πρέπει να είστε απόλυτος στους κανόνες και στον τρόπο εκπαίδευσης που ακολουθείτε διαφορετικά θα μπερδέψετε το σκυλί σας και θα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Δεν γίνεται τη μία μέρα να είστε υπομονετικός και την άλλη να φωνάζετε! Δεν μπορείτε να μην επιτρέπετε στο σκυλί να ανεβαίνει στο κρεβάτι σας αλλά να το αφήσετε μία ή δύο φορές!
Θεσπίστε κανόνες και εφαρμόστε τους!
9. Δεν έχετε αυτοπεποίθηση 
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι αδυναμία και τα σκυλιά τις αδυναμίες τις καταλαβαίνουν! Αν δείξετε έλλειψη αυτοπεποίθησης ο σκύλος θα το εκμεταλλευτεί. Αυτή είναι η φύση του! Για να το ξεπεράσετε δουλέψτε περισσότερο μαζί του ώστε να αποκτήσετε εμπειρίες και να έχετε επιτυχίες! Ζήστε με τον σκύλος σας, γνωρίστε τον, βγάλτε τον βόλτες και σιγά σιγά και οι δύο θα αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση που σας λείπει!
10. Δεν εκπαιδεύετε τον συγκεκριμένο σκύλο
Κάθε σκυλί έχει διαφορετική προσωπικότητα και συμπεριφορά. Η φυλή βοηθάει μεν να γνωρίζουμε το γενικό πλαίσιο χαρακτήρα θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψη σας και τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου σκύλου και να κατανοήσετε τι θα δουλέψει περισσότερο!
Ένα σκυλί με υψηλό food drive θα δουλέψει καλύτερα με λιχουδιές ενώ ένα σκυλί με υψηλό game drive θα πρέπει να το ανταμείβετε με ένα μπαλάκι για παράδειγμα!
Αν έχετε ένα ντροπαλό σκυλί, εκπαιδεύστε το ήρεμα σε ήσυχο περιβάλλον. Σταδιακά αρχίστε να συμπεριλαμβάνεται στο χώρο και κάποια κοινωνικά στοιχεία (άλλους ανθρώπους, σκυλιά, ήχους κτλ) ώστε να συνηθίσει σταδιακά ο σκύλος και να αποκτήσει εμπιστοσύνη.
Αν από την άλλη έχετε ένα σκυλί που θέλει να παίζει με όλους, να μυρίζει τους πάντες και δεν συγκεντρώνεται καθόλου θα πρέπει να είστε πιο απόλυτος και να τον ελέγχετε καλύτερα ειδικά σε χώρους με κόσμο, σκύλους και μυρωδιές.
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε για να εκπαιδεύσετε καλύτερα το σκύλο σας ή και για να τον εξασκήσετε σε αυτά που έμαθε από τον εκπαιδευτή του! Φυσικά τίποτα από αυτά δεν είναι αντίθετο στην Θετική Εκπαίδευση που σέβεται απόλυτα τον σκύλο και τη φύση του!
dogpark
Διαβάστε περισσότερα »

Διαβάστε περισσότερα »
Διαβάστε περισσότερα »