Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Ένα ορφανοτροφείο για ρινόκερους

Ο μοναδικός τρόφιμος, προς το παρόν, είναι τεσσάρων μηνών

Το πρώτο ορφανοτροφείο για ρινόκερους λειτουργεί κοντά στο Μοκοπάνε της Νότιας Αφρικής ελπίζοντας πως θα μπορέσει να σώσει τα βρέφη, των οποίων οι μητέρες όλο και πιο συχνά πέφτουν θύματα λαθροκυνηγών.

Προς το παρόν, ο μοναδικός τρόφιμος είναι ένας μικρός ρινόκερος ηλικίας μόλις τεσσάρων μηνών. Ακόμα δεν έχει όνομα, αλλά έχει αναπτύξει την προσωπικότητά του και ζυγίζει 100 κιλά, δήλωσε η αμερικανίδα εθελόντρια Αλάνα Ράσελ, μια από τις τέσσερις «νταντάδες» του βρέφους.

«Προσπαθεί να μας αγγίξει με τα χείλη του και θέλει να μπαίνει σε όλα τα απαγορευμένα μέρη του καταφυγίου», τόνισε.

Περίπου 300 ρινόκεροι, κυρίως θηλυκοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς και 448 το 2011. «Δυστυχώς τα περισσότερα μικρά μένουν ορφανά όταν οι λαθροκυνηγοί σκοτώνουν τις μητέρες τους για τα κέρατά τους», περιζήτητα στην ασιατική παραδοσιακή ιατρική, κατήγγειλε η Κάρεν Τρέντλερ, υπεύθυνη για την υγεία των ορφανών.

Δύο ενήλικες ρινόκεροι, ο Μάικ και η Ναν, έχουν αναλάβει το ρόλο των θετών γονιών για να «μάθουν στους ρινόκερους να είναι ρινόκεροι». Όταν φτάσουν τα τρία τους χρόνια θα μεταφέρονται σε άλλα καταφύγια ή θα αφήνονται ελεύθεροι.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Η νυχτερίδα στο... εργαστήριο


Φωτογραφίες από τις μελέτες Ισραηλινών επιστημόνων

Στο εργαστήριο μετέφεραν νυχτερίδες από το σπήλαιο Herzliya κοντά στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, οι επιστήμονες. Στόχος τους είναι να αποκαλύψουν τα μυστικά των νυχτερίδων για να ρίξουν περισσότερο φως στη συμπεριφορά και τις γνωσιακές επιδόσεις του είδους. 

Οι ειδικοί ευελπιστούν τα ευρήματά τους να ανοίξουν το δρόμο για νέα βελτιωμένα συστήματα ραντάρ και ρομποτικών τεχνολογιών. 

Δείτε τις φωτογραφίες











newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Τι το απίστευτο μπορεί να κάνει αυτός ο βάτραχος;

Ο βάτραχος που βλέπουμε στη φωτογραφία, είναι μικροσκοπικός και ονομάζεται χρυσός βάτραχος. Ο βάτραχος αυτός, φαίνεται αρκετά χαριτωμένος. Δεν είναι όμως! Είναι φοβερά επικίνδυνος! Γιατί;
Επειδή μπορεί με το δηλητήριό του να σκοτώσει έτσι απλά, δύο(!) γιγάντιους ελέφαντες!

Και το χειρότερο;

Μπορεί να μεταφέρει το δηλητήριό του, απλά με ένα άγγιγμα, με ότι συνεπάγεται αυτό...
coolweb.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Δράσεις για την προστασία του υγροτόπου Μαλίων

Ο Δήμος Χερσονήσου ενεργώντας με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, εστίασε σε ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής... σχεδιάζοντας δράσεις που στοχεύουν στην προστασία του Υγροτόπου, την Ανάδειξη της βιοποικιλότητας του και την Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ο Υγρότοπος των Μαλίων είναι ένας φυσικός υγρότοπος του Δήμου Χερσονήσου και βρίσκεται στη θέση «Ποταμός» 2,4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του οικισμού των Μαλίων και είναι κωδικοποιημένος και καταχωρημένος με την ονομασία «Έλος Παλιάς Μάλιας» από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων. Η σπουδαιότητα του Υγροτόπου των Μαλίων και η ανάγκη προστασίας του αναδεικνύεται και σε έκθεση της WWF που έγινε το 2010 εκ μέρους του πρώην Δήμου Μαλίων.

Η υλοποίηση της πράξης θα γίνει μέσω δύο υποέργων:

-«Μέτρα Προστασίας του Υγροτόπου των Μαλίων» που επιμερίζεται σε ενέργειες απομάκρυνσης απορριμμάτων και ξενικών φυτών, στην κατασκευή κατάλληλου ξύλινου κιγκλιδώματος και στην κατασκευή και τοποθέτηση τεσσάρων πινακίδων ενημέρωσης.

-«Δράσεις Ανάδειξης, Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης στον Υγρότοπο Μαλίων» που περιλαμβάνουν ενέργειες όπως έκδοση ενημερωτικού υλικού, σχεδίαση και καταχώρηση στην ιστοσελίδα του Δ. Χερσονήσου ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού με φωτογραφίες και πληροφορίες για τα είδη χλωρίδας και πανίδας καθώς και δημιουργία ηλεκτρονικού ορνιθολογικού οδηγού και τέλος τη διοργάνωση δύο εκπαιδευτικών ημερίδων με στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη του δημοσίου διαλόγου για τη σπουδαιότητα του Υγροτόπου των Μαλίων και την ανάγκη προστασίας του από ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου χερσονήσου 2011-2014,η προστασία των Υδροβιοτόπων (Δράση 1.5.2.) όπως ο Υγρότοπος των Μαλίων είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Ο Υγρότοπος των Μαλίων είναι ζωτικός φυσικός πόρος για την περιοχή του Δήμου όχι μόνο από οικολογική άποψη, αλλά και από οικονομική, τουριστική και πολιτιστική. Η προστασία του καθώς και η προστασία της βιοποικιλότητας όλων των Υδροβιότοπων της περιοχής πρέπει να αποτελέσουν μια από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Χερσονήσου. Τέτοιες ενέργειες βοηθούν στην ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και επισκεπτών του Δήμου Χερσονήσου καθώς και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής».
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Home… delivery για λιοντάρια

Η ιστορία της άγριας φύσης χαρακτηρίζεται από δύο κανόνες: Την αδιάκοπη αναζήτηση τροφής και την επικράτηση του ισχυρού επί του αδύναμου.Και για τα δύο οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Στην περίπτωσή μας, σε μια συνηθισμένη μέρα, δύο αρσενικά λιοντάρια δεν χρειάστηκε καν να βγουν σε αναζήτηση του… μενού που θα... στρώσει το μεσημεριανό τους τραπέζι (ή να στείλουν τις λέαινες να το αναζητήσουν, όπως γίνεται συνήθως...).

Όχι ότι θα είχαν πρόβλημα να το κάνουν. Απλά, αυτή τη φορά τους έλαχε… home delivery! Χωρίς καν να κάνουν… παραγγελία.

Δείτε το video:
Διαβάστε περισσότερα »

Video: Η μαϊμού μπήκε στη μπλούζα


Το αγαπημένο παιχνίδι της μαϊμούς που βλέπετε στο βίντεο είναι να μπαίνει μέσα στις μπλούζες των ανθρώπων.





Διαβάστε περισσότερα »