Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε ζώα


Η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σε μέλη ΜΚΟ

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών σε τραυματισμένα ή άρρωστα άγρια ζώα διοργανώνει αύριο η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με στόχο να παρέχει πολύτιμες, για τη ζωή των ζώων, πληροφορίες σε μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με την περίθαλψή τους.

«Απευθυνόμαστε κυρίως σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος όταν εντοπίζεται ένα τραυματισμένο ζώο» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια χειρουργικής ιατρικής εξωτικών και άγριων ζώων της Κτηνιατρικής, Αναστασία Κομνηνού η οποία είναι και υπεύθυνη της ομάδας περίθαλψης άγριων ζώων της Κτηνιατρικής.

Πρόκειται για μια ομάδα που απαρτίζεται από εθελοντές φοιτητές και μέλη ΔΕΠ και δρα από το 1995 στο χώρο των κλινικών της κτηνιατρικής σχολής με σκοπό τη δωρεάν περίθαλψη και αποθεραπεία ειδών της άγρια πανίδας. Τα άγρια ζώα που περιθάλπονται από όλη την Ελλάδα, φέρουν τραυματισμούς οφειλόμενους σε ανθρώπινες δραστηριότητες και μόλις είναι ικανά, απελευθερώνονται πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.

«Πρόσφατα μάλιστα, μας κάλεσαν από ένα εστιατόριο που λειτουργεί μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να περιθάλψουμε μια χελώνα καρέτα- καρέτα που πάλευε να βγει έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κομνηνού προσθέτοντας ότι πολλές φορές, χελώνες ακόμα και φώκιες εντοπίζονται στον Θερμαϊκό κόλπο.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

«Κουτί» τους ήρθε η κουπ


«Κουτί» τους ήρθε η κουπ

Με ξεχωριστό στιλ τα ζωντανά

























Διαβάστε περισσότερα »

Γεμάτα βακτήρια τα σπίτια με σκύλους

Τα σπίτια με σκύλους έχουν διαφορετικές μικροσκοπικές μορφές ζωής από τα σπίτια που δεν υπάρχουν ζώα...
σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέλλεξαν μικροοργανισμούς από 1.300 σπίτια με και χωρίς σκύλους στις ΗΠΑ.

Τα δείγματα ελήφθησαν από τις εξής εννιά επιφάνειες: οθόνη τηλεόρασης, πάγκος κουζίνας, ψυγείο, κάθισμα τουαλέτας, ξύλο κοπής, μαξιλαροθήκη, χερούλι εξώπορτας, περίγραμμα εσωτερικής πόρτας και περίγραμμα εξώπορτας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 7.726 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, τα περισσότερα στα σπίτια με σκύλους και κυρίως στις περιοχές που ακουμπάμε εμείς και το φαγητό μας, καθώς και στις περιοχές που συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες σκόνης.

«Θέλαμε να βρούμε ποιες μεταβλητές επηρεάζουν τα οικοσυστήματα των βακτηρίων στα σπίτια μας, και ο κυριότερος παράγοντας που εντοπίσαμε μέχρι στιγμής είναι η ιδιοκτησία σκύλου», δήλωσε ο καθηγητής βιολογίας Δρ. Rob Dunn, που συμμετείχε στη μελέτη.

«Μπορούμε να βρούμε σε ποια σπίτια ζουν σκύλοι, εξετάζοντας απλά την οθόνη τηλεόρασης ή την μαξιλαροθήκη. Για παράδειγμα υπάρχουν βακτήρια που ζουν στο έδαφος και είναι 700 φορές πιθανότερο να εντοπιστούν σε σπίτια με σκύλους», προσέθεσε ο ερευνητής.

Αν και οι περισσότεροι ανατριχιάζουμε στην ιδέα των βακτηρίων που φωλιάζουν σε κάθε αντικείμενο που αγγίζουμε, οι μικροοργανισμοί φαίνεται πως έχουν ευεργετικά πλεονεκτήματα για την υγεία των ανθρώπων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι γυναίκες που ζουν με σκύλο στο σπίτι την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο πιθανό να γεννήσουν παιδιά με αλλεργίες, επειδή τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο «εξοικειώνονται» με μια ευρεία γκάμα μικροβίων.

Εκτός αυτού, παλαιότερη έρευνα Φινλανδών επιστημόνων είχε δείξει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια, ειδικά σκύλους, έχουν λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά την παιδική ηλικία.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τα γλυκά


Τα συγκεκριμένα ζώα ενδιαφέρονται μόνο για κρέας

Μια γάτα μάλλον δεν ενδιαφέρεται για γλυκά και ζαχαρωτά. Οι αιλουροειδείς φίλοι μας ενδιαφέρονται για ένα μόνο πράγμα: το κρέας (και φυσικά για τον ύπνο που τα γεμίζει ενέργεια και ένα γύρο χαϊδέματος από τα αφεντικά τους). Αυτό δε συμβαίνει επειδή κάθε γατούλα κρύβει μέσα της ένα φονιά που ανυπομονεί να πιάσει ένα σπουργίτι ή να βασανίσει ένα ποντίκι, αλλά επειδή οι γάτες δεν έχουν τη δυνατότητα να γευτούν το οτιδήποτε γλυκό, σε αντίθεση με όλα τα άλλα θηλαστικά που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα. 

Οι γλώσσες των περισσότερων θηλαστικών έχουν υποδοχείς γεύσης, οι οποίοι στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο όταν γεύονται κάτι ξινό, πικρό, αλμυρό, γλυκό και ουμάμι (umami - η «νοστιμιά»). Αν κάτι είναι γλυκό, συνήθως οφείλεται σε πλούσια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες – μια σημαντική πηγή τροφής για τα χορτοφάγα και τα παμφάγα, όπως οι άνθρωποι. Οι γάτες όμως προέρχονται από την τάξη θηλαστικών carnivora (σαρκοφάγα) και, σε αντίθεση με άλλα είδη της τάξης όπως οι παμφάγες αρκούδες ή τα χορτοφάγα πάντα, τρώνε αποκλειστικά κρέας. 

Σαν αποτέλεσμα της διατροφικής επιλογής (ή σαν αιτία της), όλα τα αιλουροειδή, από τις τίγρεις και τα λιοντάρια ως τις γάτες, δεν μπορούν να γευτούν οτιδήποτε γλυκό. «Δε γεύονται τα γλυκά με τον τρόπο που τα γευόμαστε εμείς» λέει ο Τζο Μπραντ, βιοχημικός. «Είναι τυχερές. Έχουν ήδη πρόβλημα στα δόντια [και η ζάχαρη θα το χειροτέρευε]». Ο Μπραντ και η συνάδελφός του Σια Λη βρήκαν το ψευδογονίδιο που ευθύνεται γι’ αυτό, μετά από πολλά χρόνια ενδείξεων αλλά όχι αποδείξεων – οι γάτες δεν ξεχώριζαν το ζαχαρόνερο από το κοινό νερό, σε αντίθεση με τα άλλα ζώα. Φυσικά, υπάρχουν ενδείξεις και για το αντίθετο: οι γάτες τρώνε παγωτό, τους αρέσει το μαλλί της γριάς και κυνηγούν τα λουκούμια. «Ίσως οι γάτες μπορούν να ανιχνεύουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης» λέει ο Μπραντ. «Σπάνιο αλλά δε γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα».

Ωστόσο, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως οι γάτες μπορούν να γευτούν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε, όπως την τριφωσφορική αδενοσίνη, την ένωση που παρέχει στα κύτταρα ενέργεια. «Το κρέας δεν έχει υψηλό ποσοστό αδενοσίνης, ωστόσο η ύπαρξή της για τις γάτες ταυτίζεται με το κρέας» λέει ο Μπραντ. Πολλά είδη ζώων έχουν μια διαφορετική σειρά υποδοχέων, από τα κοτόπουλα που επίσης τους λείπει το «γλυκό» γονίδιο έως τα γατόψαρα που μπορούν να εντοπίσουν αμινοξέα στο νερό σε μοριακό επίπεδο. 

Μέχρι στιγμής, τα αιλουροειδή είναι τα μόνα θηλαστικά που δεν έχουν το γλυκό γονίδιο. Επίσης, οι γάτες δεν έχουν και άλλα στοιχεία απαραίτητα για την απόλαυση (και την πέψη) της ζάχαρης, όπως τη γλυκοκινάση στο συκώτι τους, ένα βασικό ένζυμο που ελέγχει το μεταβολισμό των υδατανθράκων και εμποδίζει τη γλυκόζη να επεκταθεί στο σύστημα του ζώου. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλοι παρασκευαστές τροφών για κατοικίδια επιμένουν να χρησιμοποιούν καλαμπόκι και άλλα σιτηρά σαν συστατικά. «Ίσως γι’ αυτό οι γάτες παθαίνουν διαβήτη» λέει ο Μπραντ. 

«Η σύγχρονη γατοτροφή περιέχει υδατάνθρακες σε ποσοστό 20% . Οι γάτες δεν είναι συνηθισμένες σε αυτό, δεν μπορούν να το διαχειριστούν». 
newsbeast
Ό,τι δεν μπορούν να γευτούν αυτοί οι κυνηγοί των προαστίων ίσως τους βλάπτει. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών δε χρειάζεται να ανησυχούν μήπως η ψιψίνα τους αρπάξει το γλυκό.
Διαβάστε περισσότερα »

Οκάπι: Zέβρα και καμηλοπάρδαλη μαζί

Το οκάπι είναι ένα είδος καμηλοπάρδαλης που όμως έχει ρίγες παρόμοιες με τη ζέβρα. Η δομή του σώματός του και ιδιαίτερα ο λαιμός μοιάζουν με άλογο.



Αυτό το περίεργο ζώο, που δεν είναι ιδαίτερα γνωστο, ανακαλύφθηκε στα δάση του Κονγκό και μπορεί να ζήσει 30 χρόνια φτάνοντας τα 250 κιλά βαρος. Είναι φυτοφάγο.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Λευκός ρινόκερος απολαμβάνει τη θαλπωρή της μαμάς του


Ενθουσιασμένοι με τη γέννησή του οι υπεύθυνοι ζωολογικού κήπου

Σημαντικό βήμα για τη διατήρηση και διαιώνιση του είδους θεωρούν οι υπεύθυνοι ζωολογικού κήπου στην Αυστραλία τη γέννηση ενός λευκού ρινόκερου που φωτογραφήθηκε ενώ μετρούσε μόλις μια ημέρα ζωής.

Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου θεωρούν τη γέννησή του σημαντική εξέλιξη καθώς μέσα σε ένα χρόνο τέσσερις ρινόκεροι πέθαναν εξαιτίας ασθένειας ενώ γενικότερα στον κόσμο πρόκειται για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στην Αφρική περίπου 2.000 ρινόκεροι έχουν θανατωθεί από.... από το 2006 μέχρι σήμερα.

Δείτε τον χαριτωμένο ρινόκερο...







Φωτογραφίες: Splash / Smartmagna
newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα »