Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Πλήγμα για το κυνήγι φώκιας στον Καναδά: απαγόρευση πώλησης προϊόντων φώκιας στην ΕΕ


fokia-kynigi-99333Το πολιορκούμενο κυνήγι φώκιας στον Καναδά, δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα χθες, όταν το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε τηναπαγόρευση της ΕΕ για τα προϊόντα φώκιαςπου είναι σε ισχύ εδώ και τρία χρόνια και εμπόδισε με αυτόν τον τρόπο τους εκπροσώπους της αιματηρής αυτής βιομηχανίας να υπονομεύσουν την απαγόρευση, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του βάρβαρου αυτού εμπορίου.
Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει η Inuit Tapiriit Kanatami, μία ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Καναδών Inuit, καθώς και ορισμένοι άλλοι (κατασκευαστές και έμποροι προϊόντων φώκιας διαφόρων υπηκοοτήτων), οι οποίοι προσπάθησαν να ανατρέψουν την απαγόρευσητων προϊόντων φώκιας στην ΕΕ. Οι προσφεύγοντες προέβαλλαν έλλειψη νομιμότητας του βασικού κανονισμού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ότι ο κανονισμός εφαρμογής στερείται παντελώς νομικής βάσεως. Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι ο κύριος σκοπός του βασικού κανονισμού είναι η προστασία της καλής μεταχείρισης των ζώων, ενώ η επιδίωξη ενός τέτοιου σκοπού δεν υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης.
Το Γενικό Δικαστήριο, με την απόφασή του, υπενθύμισε, ευθύς εξ αρχής, «ότι ο βασικός κανονισμός αποσκοπεί στη βελτίωση των όρων εγκαθιδρύσεως και λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, προβλέποντας εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση προϊόντων φώκιας στην αγορά.»
Εν συνεχεία, το Γενικό Δικαστήριο υπογράμμισε ότι, «προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανησυχίες και στις πιέσεις των πολιτών, οι οποίοι επιδεικνύουν ευαισθησία ως προς το ζήτημα της καλής μεταχείρισης των ζώων, πλείονα κράτη μέλη θέσπισαν ή επρόκειτο να θεσπίσουν νομοθετικά μέτρα που περιόριζαν ή απαγόρευαν τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την επεξεργασία προϊόντων φώκιας. Κατά συνέπεια, η συνύπαρξη, εντός της Ένωσης, ανομοιογενών εμπορικών όρων δίδει λαβή για τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς.»
Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσης, ότι, «ο σκοπός του βασικού κανονισμού, που συνίσταται στη βελτίωση των όρων λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, λαμβανομένης ταυτοχρόνως υπόψη της προστασίας της καλής μεταχείρισης των ζώων, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δράσεως μόνον των κρατών μελών, αλλά καθιστά αναγκαία την ανάληψη δράσεως στο επίπεδο της Ένωσης.»
Σύμφωνα με το δικαστήριο επίσης, οι προσφεύγοντες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους:
‘’Εξάλλου, οι προσφεύγοντες, οι οποίοι έχουν λίαν ποικίλη καταγωγή και οι οποίοι δεν είναι, στην πλειονότητά τους, μέλη των κοινοτήτων Inuit, δεν απέδειξαν την ύπαρξη αποτελεσμάτων της απαγορεύσεως επί των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που προσιδιάζουν στις διάφορες κατηγορίες στις οποίες αυτοί υπάγονται.’’
Το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (ΙFAW), χειροκρότησε την απόφαση του δικαστηρίου.
“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι,” δήλωσε η υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στο κυνήγι της φώκιας του IFAW, Sheryl Fink.
«Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν απορρίψει τα προϊόντα που προέρχονται από φώκια, και είμαστε ανακουφισμένοι που το κλείσιμο της αγοράς της ΕΕ σε εμπορικά προϊόντα φώκιας, έχει επικυρωθεί από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Διαβάστε περισσότερα »

Συγκινητική διάσωση νεογέννητης φάλαινας (video)


diaswsi-falainas-video-99303Αίσιο τέλος είχε η ιστορία της φάλαινας που πρωταγωνιστεί στο βίντεο.
Την Κυριακή οι επισκέπτες θαλάσσιου πάρκου στην παραλία La paz, στο Μεξικό, έμειναν άφωνοι όταν είδαν σε απόσταση αναπνοής μια μεγάπτερη φάλαινα νεαρής ηλικίας, η οποία δυσκολευόταν να κολυμπήσει.
Στο σημείο έσπευσε αμέσως μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την προστασία των ζώων, η οποία πάλευε για δυο ώρες μαζί με εθελοντές να σώσει τη νεογέννητη φάλαινα, που είχε παγιδευτεί σε ρηχά νερά.
Στο βίντεο φαίνονται οι διασώστες να τραβούν με σχοινιά, δεμένα σε σκάφη, τη φάλαινα ώστε να την οδηγήσουν σε βαθύτερα νερά.
Η φάλαινα εξώκειλε κατά τη διάρκεια της παλίρροιας στην παραλία El Coromuel Beach και κατάφερε να κολυμπήσει σε ρηχά νερά μέχρι τον κόλπο La paz.
Οι μεγάπτερες φάλαινες, που πλέον συγκαταλέγονται στα απειλούμενα είδη, μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 18 μέτρα και σε βάρος τους 40 τόνους.
econews

Διαβάστε περισσότερα »

Όπως και οι άνθρωποι, οι φάλαινες μαθαίνουν από τους φίλους τους – Έρευνα


falaines-koinwnika-zwa-99305Κοινωνικά ζώα είναι οι φάλαινες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκωτία, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψε ότι οι φάλαινες μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται παρακολουθώντας συνομήλικα άτομα του είδους τους και μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις και τις τεχνικές τους στις επόμενες γενιές.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη τεχνική που χρησιμοποιούν τα θαλάσσια θηλαστικά για να τραφούν.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο που τους βοήθησε να διαπιστώσουν αν οι φάλαινες μαθαίνουν από μόνες τους αυτή την τεχνική ή αν η εφαρμογή της είναι αποτέλεσμα κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Το 1980 μια μεγάπτερη φάλαινα εθεάθη για πρώτη φορά στον Κόλπο του Μέιν, ανοιχτά των ακτών τηςΝέας Αγγλίας, να χτυπά την ουρά της στην επιφάνεια του νερού για να πιάσει τα θηράματά της, κοπάδια μικρών ψαριών.
Αυτή η συμπεριφορά σύντομα διαδόθηκε και πέρασε στις επόμενες γενιές, ενώ συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Οι φάλαινες χτυπούν τις γιγάντιες ουρές τους τέσσερις φορές στην επιφάνεια των υδάτων βομβαρδίζοντας τα θύματά τους με φυσαλίδες.
Τα ψάρια αντιδρούν σχηματίζοντας κοπάδια, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τις φάλαινες να τραφούν.
Χρησιμοποιώντας το υπολογιστικό μοντέλο και στοιχεία από 27 χρόνια παρατηρήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φάλαινες είναι ένα εκατομμύριο φορές πιθανότερο να έμαθαν αυτή την τεχνική από συνομήλικα άτομα του είδους τους παρά από μόνες τους, γεγονός που τις καθιστά κοινωνικά ζώα.
econews
Διαβάστε περισσότερα »

Γυναίκα ήρθε αντιμέτωπη με τίγρη στην τουαλέτα (video)

tigris

Αντιμέτωπη με μια τίγρη ήρθε μια γυναίκα όταν επισκέφτηκε τη τουαλέτα του τσίρκου «Isis Shrine Circus» στην πόλη Σαλίνας, στο Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όταν η Jenna Krehbiel μπήκε στην τουαλέτα βρέθηκε σε απόσταση μισού μέτρου από την τίγρη.
«Γύρισα ήρεμα και περπάτησα προς την πόρτα. Κάποιος άνοιξε την πόρτα και είπε βγες έξω», δήλωσε η γυναίκα περιγράφοντας την εμπειρία της.
Η τίγρης είχε ξεφύγει από τη σκηνή και τελικά βρήκε καταφύγιο στην τουαλέτα, παρά τις προσπάθειες των εκπαιδευτών να αποκλείσουν όλους τους χώρους.
Πιο ψύχραιμη απ’ όλους πάντως ήταν η τρίχρονη κόρη της Jenna, η οποία ρώτησε τη μητέρα της αν η τίγρης έπλυνε τα χέρια της αφού χρησιμοποίησε την τουαλέτα.
Διαβάστε περισσότερα »

Ένα μικρό τραυματισμένο τσακάλι επέστρεψε στη φύση

tsakali-fysi-99365

Μετά από εντατική περίθαλψη αρκετών μηνών, ένα πολύ νεαρό τσακάλι που έπεσε θύματροχαίου και διασώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Δράσης για της Άγρια Ζωή και τουΦορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, θα επιστρέψει  την Κυριακή 28 Απριλίου, υγιές πια στο φυσικό του περιβάλλον, κοντά στην περιοχή που αρχικά εντοπίστηκε σε παράκτια ζώνη με μεσογειακή βλάστηση, η οποία αποτελεί βιότοπο για το είδος.
Πρόκειται για ένα μικρό τσακάλι το οποίο βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι πολύ σοβαρά τραυματισμένο μεταξύ Σταυρού και Ολυμπιάδος, μετά από σύγκρουση με διερχόμενο όχημα. Το μικρό ζώο, εντοπίστηκε από οδηγό ο οποίος ενημέρωσε τη Δράση για την Άγρια Ζωή και χάρη στην κινητοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης με σκοπό να το περιθάλψουν και με την ελπίδα να καταφέρει να επιβιώσει.
Το μικρό τσακάλι εγχειρίστηκε άμεσα από τους κτηνιάτρους Βελέντζα Παναγιώτα και Εμμανουήλ Γιώργο και παρά τις αρχικές προβλέψεις, κατάφερε με εντατική φροντίδα να ανακάμψει και να ξεπεράσει τα πολύ σοβαρά πολλαπλά κατάγματα στα πόδια του.
Μετά από μερικές εβδομάδες παραμονής στις εγκαταστάσεις της Δράσης για την Άγρια Ζωή, τους τελευταίους μήνες μεταφέρθηκε στην Αίγινα, στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και είναι πλέον απόλυτα υγιές. Η επιχείρηση επιστροφής του τσακαλιού στο φυσικό του περιβάλλον θα γίνει την Κυριακή 28 Απριλίου παρουσία εκπροσώπων της Δράσης για την Άγρια Ζωή, του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του Δασαρχείου Σταυρού. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, μέσω της κ. Πετρίδου (γεωπόνος-περιβαλλοντολόγος, μέλος της ομάδας πεδίου της οργάνωσης), συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης και επανένταξης του τσακαλιού, παραχωρώντας το κολάρο με το οποίο θα ραδιοσημανθεί το μικρό ζώο πριν την επανένταξή του, προκειμένου να παρακολουθούνται οι μετακινήσεις του στο μέλλον.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως ο πληθυσμός του τσακαλιού, σύμφωνα με πρόσφατη «Μελέτη των πληθυσμών τσακαλιού (Canis aureus) σε Χαλκιδική και Πελοπόννησο» που πραγματοποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, το διάστημα 2008-2009, έχει μειωθεί κατά 50% στη Χαλκιδική (λόγω και των τελευταίων δασικών πυρκαγιών), ενώ ο συνολικός πληθυσμός σε όλη την Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 1000 άτομα.
Για πληροφορίες σχετικά με το τσακάλι στην Ελλάδα: http://www.callisto.gr/tsakali.php
Διαβάστε περισσότερα »

Πεταλούδες αναπαύονται σε πάρκο της Ιταλίας


Τυχεροί όσοι αντίκρυσαν την πανδαισία χρωμάτων

Τα πέταλα πολύχρωμων λουλουδιών επέλεξαν πεταλούδες στη Ρώμη για να ξεκουράσουν τα φτερά τους, δημιουργώντας κυριολεκτικά μια πανδαισία χρωμάτων.

Τις φωτογραφίες τράβηξε ένα πρωινό ο 57χρονος Mauro Maione, στο πάρκο Castelli Romani που βρίσκεται κοντά στη Ρώμη.

«Λατρεύω τη φύση και όταν έρχεται η άνοιξη αναζητώ πάντα κάποια ζώα για να τα φωτογραφίσω. Ειδικά όμως οι πεταλούδες με συναρπάζουν. Από την εύθραστη ομορφιά τους μέχρι τη μαγεία της μεταμόρφωσής τους» δήλωσε ο Maione, ο οποίος πέτυχε τα έντομα να είναι μισοκοιμισμένα υπό το πρώτο φως του ήλιου.







Φωτογραφίες: Splash / Smartmagna
Διαβάστε περισσότερα »

Πάπιες πιάστηκαν στον ύπνο


Είχαν για φύλακα - άγγελο τη μητέρα τους

Κυριολεκτικά στον ύπνο έπιασε ο φωτογράφος Max Waugh επτά χαριτωμένες νεογέννητες πάπιες στο Σιάτλ. Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες οι πάπιες απαθανατίστηκαν να κοιμούνται κουλουριασμένες η μία δίπλα στην άλλη πάνω σε ένα κούτσουρο έχοντας για φύλακα - άγγελο τη μητέρα τους.

Αν και μόλις λίγων εβδομάδων οι πάπιες παρέμειναν στο κρύο για περίπου μία ώρα. Και παρόλο που είθισται η μητέρα να αγκαλιάζει τα μικρά της, αυτό δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς από ό,τι φαίνεται δε βόλευε η τοποθεσία που τα νεογέννητα επέλεξαν για να πάρουν τον υπνάκο τους.




Φωτογραφίες: Splash / Smartmagna
Διαβάστε περισσότερα »