Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Στα ίχνη του πιο παράξενου ζώου στην Ευρώπη


Φωτογραφίες του «τυφλοπόντικα» των Πυρηναίων

Είναι νύχτα, σκοτάδι βαθύ. Τη ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται, ομάδα επιστημόνων ερευνά τα ποτάμια που διατρέχουν τα Πυρηναία αναζητώντας ίχνη ενός πλάσματος για το οποίο λίγοι έχουν ακούσει και το οποίο ακόμα λιγότεροι έχουν δει: τον «τυφλοπόντικα» των Πυρηναίων (Galemys pyrenaicus).

Το μικρό υδρόβιο θηλαστικό εμφανίζεται μόνο όταν το σκοτάδι το καλύπτει και δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπιστεί. 

Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει μισοβυθισμένες στο νερό πολλές σωληνοειδείς παγίδες με την ελπίδα ένα από τα πλάσματα αυτά να κολυμπήσει μέσα τους. 

Κάποτε πιστευόταν πως ο «τυφλοπόντικας» των Πυρηναίων ζούσε στις οροσειρές στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σήμερα όμως το εθνικό πάρκο Alt Pirineu στην Καταλωνία είναι ένα από τα τελευταία «κάστρα» του είδους. 

Έπειτα από αρκετή ώρα, η τύχη χαμογελά στην ομάδα των επιστημόνων: ένας «τυφλοπόντικας» έπεσε σε παγίδα. 
Με την πρώτη ματιά μοιάζει σαν αμάλγαμα ζώων: λίγο αρουραίος, λίγο πλατύπους, λίγο τυφλοπόντικας. Έχει το μέγεθος χάμστερ και γυαλιστερή γκρίζα γούνα. 

Διαθέτει τεράστια μύτη- σαν μινιατούρα της προβοσκίδας ελέφαντα-, μεγάλα μουστάκια και μάτια σαν χάντρες. Τα μπροστινά του πόδια είναι μικρά αλλά τα πίσω τεράστια. Το σώμα του τελειώνει με μία μεγάλη ουρά. 

«Είναι ένα τόσο ιδιαίτερο είδος, είναι πραγματικά ένα από τα πιο παράξενα πλάσματα στην Ευρώπη», δηλώνει η Δρ. Yolanda Melero, από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, που ασχολείται με την έρευνα. «Έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο περιβάλλον του, είναι ένας πολύ καλός κολυμβητής» . 

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον «τυφλοπόντικα» των Πυρηναίων γι’ αυτό οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις σε ορισμένα βασικά ερωτήματα. 

«Πρώτα προσπαθούμε να καταγράψουμε τον πληθυσμό τους: πόσα είναι και πού είναι», εξηγεί η Melero. 

«Είναι πολύ δύσκολο να τα παρακολουθήσει κανείς λόγω της νυχτερινής δράσης του και του υγρού φυσικού του περιβάλλοντος», εξηγεί ο βιολόγος της άγριας ζωής Pere Aymerich. 

Εκατομμύρια χρόνια πριν, σημειώνει το BBC, υπήρχαν πολλά υδρόβια είδη όπως αυτό, όλα ανήκαν σε οικογένεια ζώων με το όνομα Desmaninae. Σήμερα, ο «τυφλοπόντικας» των Πυρηναίων είναι το τελευταίο είδος στη γραμμή της εξέλιξης. Μόνο αυτό το είδος κι ακόμα ένα που ονομάζεται «ρωσικός τυφλοπόντικας».  

Δείτε τις φωτογραφίες 











newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Σε ανθρώπινη αγκαλιά οι ορφανοί τυφλοπόντικες

Φωτογραφίες από τα τυχερά μικρά

Τύχη βουνό είχαν οι μικροί τυφλοπόντικες της φωτογραφίας που σώθηκαν αφότου έχασαν τη μαμά τους. Ο Geoff Brown από την Κορνουάλη άκουσε τις κραυγές τους στον κήπο του και κάλεσε τη γειτόνισσα του Jen Bousfield που ασχολείται με απειλούμενα είδη. Εκείνη αναγνώρισε το είδος αλλά και το γεγονός πως ήταν σε κίνδυνο. 

Η Bousfield βρήκε συνολικά έξι ορφανούς τυφλοπόντικες και τη μητέρα τους να κείτεται νεκρή σε κοντινή απόσταση. 
Λίγο μετά, η ίδια και ο σύζυγός της Peter πήραν τα μικρά και οδήγησαν μέχρι το καταφύγιο «Secret World» στο Somerset. 
Δυστυχώς ένα από τα μικρά δεν τα κατάφερε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ενώ δύο άλλα πέθαναν λίγο αργότερα. Ωστόσο τρία τα κατάφερνα μία χαρά.

Τα μικρά έχουν τη σωστή διατροφή για να αναπτυχθούν και αν το βάρος τους φτάσει τα 40 γραμμάρια πριν το χειμώνα θα επιστραφούν στη φύση. Αν όμως το βάρος τους είναι χαμηλότερο θα παραμείνουν υπό ανθρώπινη φροντίδα έως την άνοιξη. 

Δείτε τις φωτογραφίες
















Διαβάστε περισσότερα »

Μια ακόμη θαλάσσια χελώνα νεκρή στο Μονολίθι Πρέβεζας

Μεγαλώνει ανησυχητικά ο αριθμός των νεκρών χελωνών

Μια ακόμη νεκρή χελώνα καρέτα-καρέτα εντοπίστηκε στην περιοχή του Μονολιθίου Πρέβεζας.

Πρόκειται για μια μεγάλη θηλυκή χελώνα μήκους περίπου ενός μέτρου για την οποία οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν από λουόμενους.

Σύμφωνα με το atpreveza.gr στο σημείο έφτασαν λιμενικοί οι οποίοι και συγκέντρωσαν υλικό που απέστειλαν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Την τελευταία εβδομάδα στην παραλία του Μονολιθίου βρέθηκαν δύο νεκρές χελώνες ενώ άλλη μια ξεβράστηκε πριν λίγες μέρες στην Κυανή Ακτή μεγαλώνοντας ανησυχητικά τον αριθμό των νεκρών χελωνών που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή το φετινό καλοκαίρι.

Διαβάστε περισσότερα »

Μάθε... ζώο μου γράμματα!


Ώρα για μελέτη





















Διαβάστε περισσότερα »

Ένας πύθωνας στον... καρδιολόγο

Ιατρικές εξετάσεις για το ερπετό 7 μέτρων

Απ’ ότι φαίνεται δεν πάνε μόνοι οι άνθρωποι στον καρδιολόγο. Ένας πύθωνας επτά μέτρων είναι καλωδιωμένος στο Ζωολογικό Κήπο του Chester στην Αγγλία για καρδιογράφημα και υπέρηχο. 

Οι δύο πύθωνες του ζωολογικού κήπου παίρνουν μέρος σε μία καρδιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan. Όσο για τον θεράποντα γιατρό του πύθωνα, αυτός είναι ο Eric Stohr του Πανεπιστημίου. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα διαφόρων πάρκων περνούν από ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να βοηθήσουν τον συγκεκριμένο τομέα της επιστήμης.







newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ένα στρινγκ παραλίγο να πνίξει μια φώκια!

Επιχείρηση διάσωσης σε μία μικρή φώκια έκανε ειδική ομάδα στη Νέα Ζηλανδία, καθώς ένα εσώρουχο περάστηκε σαν λάσο γύρω από τον... λαιμό της το οποίο παραλίγο να απειλήσει τη ζωή της.

Ένας ανήσυχος θεατής εντόπισε τη μικρή φώκια να προσπαθεί αβοήθητο να σωθεί κι έτσι κάλεσε το Τμήμα Προστασίας της περιοχής.

Η ομάδα που έσπευσε στο σημείο, χρειάστηκε να κατέβει έναν απότομο βράχο ύψους 230 μ. για να φτάσει το ζωάκι και να καταφέρει τελικά να το σώσει. Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξή τους ήταν όταν είδαν πως αυτό που απείλησε τη ζωή του μικρού δεν ήταν κάποιο από τα αντικείμενα που συνηθίζονται, αλλά ένα εσώρουχο στρινγκ!

Η μόνη εξήγηση που κατάφεραν να δώσουν στο... μυστήριο είναι η ιδιοκτήτρια του εσωρούχου να το "ξέχασε" σε μια ρομαντική βόλτα στο Βράχο των Εραστών, ένα σημείο ιδιαίτερα γνωστό σε αναρριχητές και περιπατητές.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Ο πιο χαριτωμένος θυμωμένος σκύλος! [Video]

Δείτε τον στο βίντεο που ακολουθεί!

Διαβάστε περισσότερα »

Η αρμονική συνεργασία των ελεφάντων

Η ευφυΐα των ελεφάντων είναι γνωστή. Τώρα όμως αποδεικνύεται πως είναι ευφυέστεροι απ’ όσο θεωρούσαν οι περισσότεροι επιστήμονες. Κι αυτό καθώς οι ελέφαντες μπορούν να κρίνουν πότε απαιτείται η συνεργασία με άλλο μέλος προκειμένου να επιτελέσουν μια εργασία ‒και όχι μόνο. Διαθέτουν παράλληλα την ικανότητα συντονισμού της απαιτούμενης συνεργασίας.

Στο Thai Elephant Center στο Lampang της Ταϊλάνδης δώδεκα ελέφαντες συμμετείχαν σε τεστ ευφυΐας. Οι ελέφαντες χωρίστηκαν σε δυάδες και στα έξι ζευγάρια που σχηματίστηκαν τοποθετήθηκε από ένα δοχείο που περιείχε καλαμπόκι.

Οι ελέφαντες μπορούσαν να φέρουν κοντά τους το λαχταριστό καλαμπόκι μόνο με έναν τρόπο: έπρεπε και οι δύο ελέφαντες να τραβήξουν ταυτόχρονα ένα σκοινί, πράγμα που έμαθαν γρήγορα. Όταν κατά τη διάρκεια του πειράματος απομονωνόταν ο ένας ελέφαντας, ο άλλος ανέμενε στωικά το ταίρι του έως ότου εμφανιστεί. Και μόνο τότε επιδιδόντουσαν στο τράβηγμα του σκοινιού, καθένας από τη δική του άκρη.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »