Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τρίδυμη χαρά σε ζωολογικό κήπο της Κολομβίας


Τα τρία λιονταράκια έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση

Η Lemon δεν αφήνει τα μικρά της ούτε για μία στιγμή. Τα έφερε στον κόσμο πριν από περίπου ένα μήνα στον ζωολογικό κήπο Cali Zoo στην Κολομβία και τώρα ήρθε η ώρα για την πρώτη τους εμφάνιση.

Με την έλευση των τριών μικρών λιονταριών ο «πληθυσμός» στο ζωολογικό κήπο αυξήθηκε κατά 50%, καθώς το πάρκο φιλοξενούσε μόλις ένα αρσενικό και δύο θηλυκά, ανέφερε η εκπρόσωπος του πάρκου Susan Posada.

Οι υπεύθυνοι του πάρκου ακόμη δε γνωρίζουν το φύλο των μικρών, ενώ για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα τρέφονται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας τους.







newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ο μετανάστης των ρεκόρ


Ο σταχτοπετροκλής καλύπτει 30.000 χλμ πτήσης το χρόνο

Ο μικρός και ελαφρύς –βάρους 25 γραμμαρίων– σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe) φαίνεται ότι ταξιδεύει τόσο μακριά ώστε καταρρίπτει κάθε ρεκόρ.

Μια ομάδα Γερμανών ορνιθολόγων έχει αποδείξει ότι τα μικρά αυτά ωδικά πτηνά πετούν σχεδόν 15.000 χιλιόμετρα ξεκινώντας από τον τόπο της θερινής τους διαμονής, την αρκτική τούνδρα της Αλάσκας, για να καταλήξουν και να ξεχειμωνιάσουν στην ανατολική Αφρική, νοτιότερα της Σαχάρας.

Το ταξίδι που γίνεται κάθε χρόνο, γράφει το Science Ilustrated, καλύπτει σχεδόν 30.000 χιλιόμετρα πτήσης και είναι μέχρι στιγμής το μακρύτερο ταξίδι που έχουν παρατηρήσει οι ορνιθολόγοι για ωδικό πτηνό.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ο Ελληνοαυστραλός «γητευτής» αλόγων

Περιοδεία στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο διάσημος Ελληνοαυστραλός "γητευτής" αλόγων, Στηβ Βεργής, με στόχο να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα άλογα τους.



Δουλειά του είναι να εκπαιδεύσει τα πουλάρια για να καβαληθούν για πρώτη φορά ή να τα βοηθήσει αν έχουν κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς. "Η δουλειά με ένα άλογο δεν τελειώνει ποτέ. Δεν είναι μηχανή- έχει μυαλό και αισθήματα" εξηγεί ο κ. Βεργής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για να βοηθήσει φίλο του με τα άλογα του.

"Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σαν ένα άλογο. Το άλογο ποτέ δεν μπορεί να σκεφτεί σαν και εμάς. Μας βλέπει σαν να έχουμε έρθει από τον ...Άρη. Δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αρπακτικά, όπως το λιοντάρι, η τίγρη, ο λύκος. Έχουμε μέχρι και τη μυρωδιά των αρπακτικών, οπότε τα άλογα, φυσικά, φοβούνται. Πρέπει να πείσουμε το άλογο, συμπεριφερόμενοι όπως αυτό, ότι δεν είμαστε απειλή" επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχέση του εκπαιδευτή με το ζώο, πρέπει να βασίζεται στο τρίπτυχο, εμπιστοσύνη- σεβασμός- ηγετική ικανότητα. Όπως λέει, στο κοπάδι αρχηγός είναι αυτός που μπορεί να κουνήσει τα πόδια του άλλου αλόγου, να το κάνει να τρέξει. "Και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Αλλά όχι με βία. Το άλογο, το πρώτο πράγμα που θέλει είναι να αισθάνεται ασφαλές ...Μετά θέλει να είναι άνετο. Μετά είναι το φαΐ, το παιχνίδι κι ό,τι άλλο θέλουμε να κάνουμε. Αν καταλαβαίνεις αυτό, είναι εύκολο να μεταχειριστείς αυτά τα πράγματα για εκπαίδευση. Πρώτα κάνεις το άλογο να αισθάνεται ασφαλές. Μετά, όταν κάνει κάτι λάθος, το κάνεις δύσκολο για το άλογο. Αυτό θέλει να είναι άνετο και θα πάει μόνο του εκεί που θέλεις. Έτσι κάνουμε τη δικιά μας ιδέα, του αλόγου την ιδέα" προσθέτει. Σημαντικό είναι ακόμη, ο εκπαιδευτής να μην βιάζεται και να επιβραβεύει το άλογο για την παραμικρή προσπάθεια.

Ο Στηβ Βεργής γεννήθηκε στην Αθήνα και, όταν ήταν μικρός, δεν υπήρχε περίπτωση να συναντήσει στο δρόμο άλογο ή γαϊδούρι και να μην το χαϊδέψει. Φώναζε, τσίριζε και ανάγκαζε τη μητέρα του να γυρίσουν πίσω, να χαϊδέψουν το ζώο και μετά να συνεχίσουν το δρόμο τους!

Το... αριστερό και το δεξί άλογο

Πολλοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ζώα τους γιατί στην πραγματικότητα εκπαιδεύουν ...μισό άλογο. "Πολύ σημαντικό είναι ότι του αλόγου το κεφάλι είναι κομμένο στη μέση, το μυαλό του είναι κομμένο στη μέση. Στην πραγματικότητα έχουμε αριστερό άλογο και δεξί άλογο. Και το άλογο πρέπει να σε κοιτάει με δύο μάτια, γιατί αν σε κοιτάει με ένα, μόνο μισό άλογο εκπαιδεύεις. Γι' αυτό και πολλοί έχουν προβλήματα με τα άλογα, γιατί έχουν εκπαιδεύσει μισό άλογο. Και από τη μία πλευρά είναι το νοητικό και από την άλλη πλευρά είναι το αντιδραστικό" τονίζει ο κ. Βεργής.

Το νοητικό κομμάτι είναι πολύ μικρό, γιατί δεν μπορεί να σκεφτεί στη φύση το άλογο. Αν κάτσει να σκεφτεί, το έχουν φάει οι λύκοι. Γι' αυτό αντιδρούν τρέχουν, κλωτσούν. Ο εκπαιδευτής πρέπει να μεγαλώσει το νοητικό και να μικρύνει το αντιδραστικό. "Και όσο πιο πολύ το άλογο σκέπτεται, τόσο πιο καλό άλογο έχουμε" σημειώνει.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Τέλος τα λιοντάρια στα τσίρκο της Βρετανίας

Τέλος οι τίγρεις και τα λιοντάρια στα τσίρκο της Βρετανίας από εδώ και στο εξής, με απόφαση της κυβέρνησης.
Οι φιλόζωοι αντιμετωπίζουν την απόφαση, που φέρνει μεγάλες αλλαγές σε έθιμα που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο, με μεγάλη ικανοποίηση καθώς θεωρούν ότι σηματοδοτεί την απαρχή για την απαγόρευση αιχμαλωσίας μεγάλων ζώων για εμπορικούς σκοπούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τελευταίο τσίρκο που περιλάμβανε μεγάλα αιλουροειδή στις παραστάσεις του, το Μεγάλο Βρετανικό Τσίρκο, έστειλε τις τίγρεις του σε καταφύγιο στην Ιρλανδία στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, τον περασμένο μήνα.

Τα τσίρκο με μεγάλα άγρια ζώα συνεχίζουν να προσελκύουν πλήθος κόσμου στην ηπειρωτική Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.Σύμφωνα με τη βρετανική φιλοζωική οργάνωση RSPCA, οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα τσίρκο που περιοδεύουν πλήττουν σοβαρά την υγεία των ζώων.Το 94% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Έξι μήνες έζησε η δικέφαλη σαλαμάνδρα


Δόθηκε σε γερμανικό πανεπιστήμιο για έρευνα

Στο πανεπιστήμιο Martin Luther στην πόλη Halle της Γερμανίας δόθηκε η δικέφαλη σαλαμάνδρα για περαιτέρω έρευνα.

Το παράξενο και εντυπωσιακό πλάσμα ανήκε σε ιδιώτη, ο οποίος είναι εκτροφέας σπάνιων ειδών και προσπαθούσε τους έξι μήνες που κατάφερε να ζήσει, να την ταΐζει και από τα δύο στόματα.

Κάθε κεφάλι έχει το δικό του εγκέφαλο και με κατά κάποιο τρόπο ελέγχουν μαζί τα όργανα και τα άκρα του σώματος. 
Τέτοια ζώα συνήθως κινούνται με περίεργο τρόπο, σα να είναι αποπροσανατολισμένα, καθώς οι δύο εγκέφαλοι «διαφωνούν» οδηγώντας το ζώο σε συνεχή ζιγκ-ζαγκ χωρίς όμως να καταφέρνει να πάει πουθενά. 

Στα φίδια πολλές φορές το ένα κεφάλι μπορεί να επιτεθεί στο άλλο, σε μια προσπάθεια να το καταπιεί.








Διαβάστε περισσότερα »

Ν. Υόρκη: Σκυλί βοήθησε 15χρονη να αναγνωρίσει το βιαστή της

Μπορεί να μην κάθισε στη θέση του μάρτυρα ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, όμως η συμβολή του στη δίκη ήταν σημαντική.

Μια ανήλικη ηλικίας 15 ετών που κακοποιούνταν σεξουαλικά για 4 χρόνια, την πιο κρίσιμη στιγμή της δίκης και ενώ έπρεπε να δείξει τον άντρα που τη βίαζε, πάγωσε. Το σκυλάκι πήγε τότε κοντά της, την «αγκάλιασε» και την έκανε να αισθανθεί ασφάλεια για να συνεχίσει.

Για πρώτη φορά δικαστήριο της Νέας Υόρκης επέτρεψε σε σκύλο θεραπείας να αναλάβει κάποιο ρόλο, κατά τη διάρκεια δίκης. Το αξιαγάπητο ζωάκι 11 ετών είναι ειδικά εκπαιδευμένο ως σκύλος θεραπείας ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Το σκυλί βοήθησε την 15χρονη να ηρεμήσει και τελικά ο βιαστής της κρίθηκε ένοχος. Σε επόμενη δίκη αναμένεται να καταδικαστεί σε 25 έτη φυλάκισης.

Αν και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η βοήθεια από σκύλο θεραπείας στη Νέα Υόρκη, το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο στο εξωτερικό. Υπάρχει πρόγραμμα με σκυλιά που βοηθάνε παιδιά και ανήλικα θύματα να ηρεμήσουν και να αισθανθούν ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους.

lefteria.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Μακελειό για τους σπάνιους δασόβιους ελέφαντες της Αφρικής

Οι λαθροθήρες της Γκαμπόν, της αχανούς χώρας που φιλοξενεί τους μισούς από τους απειλούμενους δασόβιους ελέφαντες της Αφρικής, έχουν αποδεκατίσει έως και...
7 στα 10 ζώα σε διάστημα οκτώ ετών, αποκαλύπτει μελέτη οργανώσεων σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

«Περισσότεροι από 11.000 ελέφαντες έχουν σκοτωθεί από το 2004 έως σήμερα» δήλωσε η Φιόνα Μαιζέλς της Wildlife Conservation Society, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με τη WWF και τη διεύθυνση των εθνικών πάρκων της Γκαμπόν.

«Αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί σύντομα το μέλλον του ελέφαντα στην Αφρική είναι καταδικασμένο» δήλωσε ο καθηγητής Λι Ουάιτ, διευθυντής του δικτύου εθνικών πάρκων.

Η Γκαμπόν, της οποίας το 85% καλύπτεται από τροπικό υγρό δάσος, φιλοξενεί περίπου τους μισούς από τους 100.000 δασόβιους ελέφαντες που απομένουν στον πλανήτη. Ο σχετικά μικρόσωμος δασόβιος ελέφαντας θεωρείται το δεύτερο σύγχρονο υποείδος του αφρικανικού ελέφαντα (Loxodonta africana cyclotis) αν και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να ταξινομηθεί σε διαφορετικό είδος (Loxodonta cyclotis).

H σχετικά πλούσια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής θεωρούνταν κάποτε ιδεώδες καταφύγιο για τους ελέφαντες, με το ενδιαφέρον των περιβαλλοντικών οργανώσεων να επικεντρώνεται στους λαθροθήρες της γειτονικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Φαίνεται όμως ότι η ζήτηση για το ελεφαντόδοντο του δασόβιου ελέφαντα, το οποίο έχει μια ροζ απόχρωση και είναι ιδιαίτερα σκληρό, έχει αυξήσει τη λαθροθηρία, η οποία τροφοδοτεί κυρίως τις αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Στο εθνικό πάρκο του Μινκέμπε, το οποίο έχει την έκταση του Βελγίου, οι λαθροθήρες έχουν σκοτώσει από το 2004 ως σήμερα το 44 έως 77 τοις εκατό των ελεφάντων, δηλαδή τουλάχιστον 11.000 άτομα.

«Σε μια περιοχή σαν το Μινκέμπε, το οποίο έχει έκταση γύρω στα 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίς καθόλου δρόμους, είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τους λαθροθήρες» επισήμανε ερευνητής της WWF.

Η μελέτη εκτιμά ότι από το 2011 έως σήμερα σκοτώνονται κάθε μέρα στην Γκαμπόν 50 με εκατό ελέφαντες.

Το ελεφαντόδοντο εκτιμάται ότι πωλείται σήμερα γύρω στα 1.500 ευρώ το κιλό στη μαύρη αγορά της Ασίας.

left.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Όταν τα κατοικίδια και τα αφεντικά τους γίνονται ένα

Όταν τα κατοικίδια και τα αφεντικά τους γίνονται ένα

Ιδού οι αποδείξεις























Διαβάστε περισσότερα »

Λεοπαρδάλεις εναντίον... καθρέφτη!

Βίντεο με την αντίδραση των ζώων απέναντι στο είδωλό τους

Οι περισσότεροι έχουν αναρωτηθεί πώς αντιδρούν τα ζώα μπροστά στο είδωλό τους, σε ένα καθρέφτη. Και αν μπορούμε να το δοκιμάσουμε στην πράξη με κατοικίδια ζώα, για άλλα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, αυτό είναι αδύνατο.

Όχι όμως και για το γάλλο φωτογράφο Xavier Hubert Brierre που κατέγραψε την αντίδραση όχι ενός οποιουδήποτε ζώου αλλά της λεοπάρδαλης!

Ένας καθρέπτης τοποθετήθηκε σε ένα δάσος, λίγα χιλιόμετρα νότια του Ισημερινού, στην αφρικανική Γκαμπόν. Σε κοντινή απόσταση μπήκαν ειδικές κάμερες που κατέγραφαν τις αντιδράσεις των ανυποψίαστων ζώων που περνούσαν από το σημείο…

Δύο λεοπαρδάλεις και τα είδωλά τους είναι οι πρωταγωνιστές του βίντεο που ακολουθεί. Απολαύστε το…


newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

T' αρσενικά ψάρια "Poecilia reticulata"

Τα αρσενικά ψάρια του είδους Poecilia reticulata (guppy) διαλέγουν άσχημους φίλους ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να...
βρουν ταίρι, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Ειδικότερα από την έρευνα προέκυψε ότι τα λιγότερο ελκυστικά αρσενικά ψάρια μαθαίνουν από την εμπειρία τους ότι η συναναστροφή με άσχημους φίλους αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές τους να ζευγαρώσουν.

Η επιλογή του είδους δεν ήταν τυχαία. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν τα μικρά χρωματιστά ψάρια – guppies γιατί στο συγκεκριμένο είδος η προτίμηση των θηλυκών για φανταχτερά αρσενικά είναι καθοριστική για το ζευγάρωμα.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες έβαλαν ένα αρσενικό guppy σε ένα ενυδρείο και το άφησαν να επιλέξει ανάμεσα σε δυο θηλυκά.

Το ένα θηλυκό ήταν περικυκλωμένο από φανταχτερούς συντρόφους με το σώμα τους να καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 20% από πορτοκαλί χρώμα. Αντίθετα, τα αρσενικά που συναναστρέφονταν με το δεύτερο θηλυκό είχαν θαμπό χρώμα και οι πορτοκαλί κηλίδες δεν ξεπερνούσαν σε ποσοστό το 9%.

Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο μονόχρωμο όταν το ψάρι που πρωταγωνιστούσε στο πείραμα, τόσο περισσότερο συναναστρεφόταν με τα θαμπά, άσχημα ψάρια του ενυδρείου, έτσι ώστε να δείχνει πιο ελκυστικό στα θηλυκά.

Το πείραμα επαναλήφθηκε πολλές φορές. Όταν οι ερευνητές έβγαλαν τα θηλυκά από το ενυδρείο το ψάρι έκανε παρέα με όλα τα ψάρια αδιακρίτως, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν υπερτερούσαν σε «ομορφιά» ή όχι.

Διαβάστε περισσότερα »