Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ψάρι φυλάει τους απογόνους του στο στόμα


Ο ορισμός του προστατευτικού πατέρα

Αρκετοί πατεράδες τα βρίσκουν δύσκολα όταν πρέπει να μείνουν για πρώτη φορά μόνοι τους με τα παιδιά τους και να τα προσέξουν «μέχρι να έρθει η μαμά»… όχι όμως και αυτός.

Το αρσενικό ψάρι φυλάει μέσα στο ίδιο του το στόμα τους απογόνους του, καθώς είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για τα μικροσκοπικά αυγά μέχρι αυτά να εκκολαφθούν!

Τις εντυπωσιακές αυτές φωτογραφίες τράβηξε ο Dr Peter Allinson στα ανοικτά των Νήσων Καϊμάν στην Καραϊβική, σε βάθος 18 μέτρων.

Το ψάρι ανοίγει σε τακτά χρονικά διαστήματα το στόμα του για να «αερίσει» τα μικρά του και να τα ανακατατάξει, καθώς με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται καθαρά και ενυδατωμένα.





«Πολύ σπάνια φτύνουν τα αυγά τους. Αναγκάστηκα να περιμένω 20 λεπτά για να καταφέρω να τραβήξω αυτές τις φωτογραφίες» είπε ο Peter Allinson.












Διαβάστε περισσότερα »

Οι ομοιότητες είναι φοβερές μεταξύ ζώων και ανθρώπων! [video]

Φαίνεται πως τα ζώα κάποιες φορές έχουν ταλέντο στις μιμήσεις και ειδικά σε αυτές των ανθρώπων! Αυτό το αστείο βίντεο παρουσιάζει γάτες, σκύλους, τράγους, μαϊμούδες και φώκιες να μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά… με μεγάλη επιτυχία!

Δείτε τα χαριτωμένα ζώα να κάθονται στα δύο πόδια, να βλέπουν τηλεόραση, να χουζουρεύουν και πολλά ακόμη!

star.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Εννέα νεκρά δελφίνια το 2013 σε ακτές της Μαύρης Θάλασσας


Εννέα νεκρά δελφίνια το 2013 σε ακτές της Μαύρης Θάλασσας

Βρέθηκαν στις περιοχές Όζμπρ, Νέσεμπουρ, Σάνι Μπιτς, Πομόριε, Σαράφοβο και Μπουργκάς

Εννέα νεκρά δελφίνια έχουν εντοπιστεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως σήμερα κατά μήκος της νότιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υδάτων του Μπουργκάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν στις περιοχές Όζμπρ, Νέσεμπουρ, Σάνι Μπιτς, Πομόριε, Σαράφοβο και Μπουργκάς. 

Το ένα ανήκε στην οικογένεια των Φώκαινων (Harbour porpoise - Phocoena phocoena, είδος που μέχρι το 1990 θεωρείτο εξαφανισμένο από τη Μεσόγειο) και τα υπόλοιπα οχτώ ήταν Ρινοδέλφινα (Bottlenose dolphin).

newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Κάτι τρέχει εδώ...


Ξεχωριστά τα τερτίπια τους
























Διαβάστε περισσότερα »

Λαμία: Πέταξαν τα κουταβάκια ζωντανά μέσα στον κάδο [video - foto]

Το κλάμα τους άκουσε μια γυναίκα που περπατούσε χθες το απόγευμα στα Γαλανέικα κοντά στο "Βόρειο"
Όταν άνοιξε τον κάδο των σκουπιδιών έπαθε σοκ... Μέσα σε μια νάιλον σακούλα 6 νεογέννητα κουταβάκια, ενώ ακόμη δυο είχαν βγει από σακούλα. Το ένα προσπαθούσε να βρει τρόπο να βγει. Το άλλο δυστυχώς είχε εξαντληθεί από την προσπάθεια και ήταν νεκρό.



Τηλεφώνησε σε μια φίλη της, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε το LamiaReport. Με τη βοήθεια κάποιων φίλων και περίοικων βγάλαμε τα κουταβάκια από τον κάδο, ενώ ταυτόχρονα ενημερώσαμε τον φιλοζωικό και την υπεύθυνη του κυνοκομείου Λαμίας την κ. Χαρά.
Σε λίγη ώρα η κ. Χαρά ήρθε στο σημείο και πήρε τα 7 χαριτωμένα κουταβάκια. << Νομίζω ότι θα τα καταφέρουν...Ευτυχώς έχουμε σκυλίτσες να τα θηλάσουν για να δυναμώσουν και να σταθούν στα πόδια τους... >> είπε.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει κάποιο από τα "τυχερά" κουταβάκια μπορεί να τηλεφωνήσει στη κ. Χαρά στο 6971734070.



lamiareport.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Η μοναδική μητέρα στη φύση που ταΐζει τα μωρά με το δέρμα της


Το νέο είδος ανήκει σε μια οικογένεια αμφιβίων χωρίς πόδια

Τον τίτλο της καλύτερης μητέρας του κόσμου διεκδικεί ένα αμφίβιο, που μόλις ανακαλύφθηκε και ταΐζει τα μωρά του με το ίδιο του το δέρμα.

Το νέο είδος ονομάζεται Microcaecilia dermatophaga και ανήκει σε μια οικογένεια αμφιβίων χωρίς πόδια (caecilians), τα οποία μοιάζουν με διασταύρωση σκουληκιού και φιδιού.

Τα αμφίβια της συγκεκριμένης οικογένειας απαρτίζονται από τέσσερα μέχρι σήμερα γνωστά είδη και εκτιμάται ότι οι πρόγονοί τους ζούσαν πριν ακόμα εμφανιστούν οι δεινόσαυροι.

Το μικρό άποδο που τρέφεται με δέρμα ανακαλύφθηκε στη Γαλλική Γουιάνα. Η μέθοδος με την οποία η μητέρα τρέφει τα παιδιά της είναι ανατριχιαστική.

Ειδικότερα, η μητέρα αναπτύσσει μια επιπλέον στρώση δέρματος πλούσια σε λιπαρά και τα μωρά της, τα οποία διαθέτουν κατάλληλα δόντια, ξύνουν το δέρμα της και το τρώνε καθώς μεγαλώνουν.

Με την πάροδο του χρόνου τα δόντια τους γίνονται όλο και πιο κοφτερά και τα μωρά αρχίζουν να τρέφονται με σκουλήκια και τερμίτες.

Οι επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι το τάισμα των μικρών με δέρμα είναι αρχέγονο χαρακτηριστικό των απόδων της οικογένειας caecilians, εκτιμούν ότι η ανακάλυψη του νέου είδους θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς εξελίχθηκε το μητρικό αυτό ένστικτο.

«Ακόμα γνωρίζουμε ελάχιστα συγκριτικά με άλλα πλάσματα, οπότε κάθε πληροφορία που βρίσκουμε μας δίνει και περισσότερη γνώση για τη μυστική ζωή των απόδων, που τρέφονται με δέρμα, περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους υπογείως και προφανώς ζουν στον πλανήτη εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η ερευνήτρια Emma Sherratt από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που συμμετείχε στη μελέτη του νέου είδους.

«Μοριακές εκτιμήσεις μας λένε ότι τα άποδα της οικογένειας caecilians είναι περίπου 250 εκατομμυρίων ετών, γεγονός που σημαίνει ότι επέζησαν από ο,τιδήποτε σκότωσε τους δεινόσαυρους και πολλά άλλα ζώα του πλανήτη και τον λόγο αυτό πιστεύω ότι πρόκειται για πολύ ιδιαίτερα πλάσματα», προσέθεσε η ερευνήτρια.

Πηγή: econews.gr

Διαβάστε περισσότερα »