Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το σπουργίτι νομίζει ότι η γάτα είναι η «μαμά» του!


perierga.gr - Το σπουργίτι νομίζει ότι η γάτα είναι η... μαμά του!Μια «ξεχωριστή» γάτα θα μπορούσε να φερθεί τρυφερά σε ένα μικρό σπουργιτάκι που ζητά να ζεσταθεί στον κόρφο της. Τι κι αν είναι λίγο… μεγαλύτερη από τη μαμά του! Τι κι αν νιαουρίζει πού και πού! Τι κι αν θα μπορούσε να το κάνει μια «χαψιά»! Τι κι αν είναι «άσπονδοι» εχθροί! Οι «νόμοι»  στη φύση μπερδεύονται καμιά φορά, και το αποτέλεσμα μάς εκπλήσσει, όπως, άλλωστε, φαίνεται και στο βίντεο…

perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ο άνθρωπος «σκότωσε» την τίγρη της Τασμανίας

Φως στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο ανθρώπινος παράγοντας στον αφανισμό της τίγρης της Τασμανίας ρίχνει μία νέα αυστραλιανή έκθεση. 
Το ζώο, που είναι γνωστό και ως θυλακίνη, εξαφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, κάτι που μέχρι σήμερα αποδιδόταν εν μέρει τουλάχιστον σε επιδημίες.

Το σαρκοφάγο μαρσιποφόρο με την επίσημη ονομασία Thylacinus cynocephalus, το οποίο θύμιζε λύκο με ραβδώσεις, ζούσε στο μεγαλύτερο τμήμα της Τασμανίας προτού εγκατασταθούν εκεί οι πρώτοι Ευρωπαίοι, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Μαζί με τους αποίκους, όμως, ήρθαν και τα προβλήματα. Πιστεύεται ότι όταν οι τίγρεις άρχισαν να επιτίθενται και να κατασπαράζουν τα πρόβατα και τις κότες των αγροτών, η κυβέρνηση της Τασμανίας τις... επικήρυξε, προσφέροντας αμοιβή για κάθε κουφάρι θυλακίνης. Ο πληθυσμός τους άρχισε να συρρικνώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα η τελευταία τίγρη να πεθάνει το 1936 σε ένα ζωολογικό κήπο του νησιού.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η θεωρία ότι από μόνη της αυτή η πρακτική ήταν αδύνατο να οδηγήσει στον αφανισμό του είδους. Άλλωστε, τα ζώα αυτά πλήττονταν συχνά από ασθένειες, πριν από την έλευση των αποίκων, ενώ σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, αμοιβές δίδονταν μόνο την περίοδο 1886-1909.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας χρησιμοποίησαν ένα μοντέλοπροσομοίωσης του πληθυσμού, που τους έδειξε ότι το είδος είναι πιθανό να οδηγήθηκε στον αφανισμό εξαιτίας της καταδίωξής του και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως είναι η αποψίλωση, χωρίς να ληφθεί καν υπόψη ο παράγοντας των ασθενειών.

«Το νέο μοντέλο προσομοίωσε τις άμεσες συνέπειες του κυνηγιού επ’ αμοιβή και της απώλειας των βιοτόπων, ενώ έλαβε υπόψη τις έμμεσες – αλλά σημαντικές – συνέπειες της μείωσης των θηραμάτων της θυλακίνης (κυρίως καγκουρό) εξαιτίας των αγροτικών δραστηριοτήτων και του ανταγωνισμού από εκατομμύρια πρόβατα που εισήχθησαν», λέει ο Δρ. Τόμας Πρόουζ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, η οποία δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης της στο Journal of Animal Ecology.

«Βρήκαμε ότι οι αρνητικές συνέπειες της εγκατάστασης ευρωπαίων αποίκων ήταν τόσο ισχυρές που, ακόμα και χωρίς επιδημίες, το είδος δεν θα μπορούσε να αποφύγει τον αφανισμό».
moneypost.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Διάσωση αλόγου από αρδευτικό κανάλι

Ένα άλογο έπεσε νωρίς το μεσημέρι σε αρδευτικό κανάλι στις Φέρες.

Ο κτηνοτρόφος ειδοποίησε την πυροσβεστική υπηρεσία, καθώς ήταν απαραίτητη η συνδρομή της για να απεγκλωβιστεί το ζώο.

Πυροσβέστες με τη βοήθεια κατοίκων των Φερών κατάφεραν να βγάλουν το άλογο από το νερό, ύστερα από λίγη ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυροσβεστική ανταποκρίθηκε άμεσα, αποφεύγοντας τα χειρότερα για το εγκλωβισμένο ζώο.
Διαβάστε περισσότερα »

Όταν μια γάτα συναντά έναν σκαντζόχοιρο


Τα αταίριαστα συναντιούνται

Η περιέργεια της γάτας την οδήγησε αυτή τη φορά στην εξερεύνηση του νέου της «φίλου» που δεν είναι άλλος από έναν άσπρο σκαντζόχοιρο. 

Η γάτα Loki κοιτάει με απορία το περίεργο πλάσμα και προσπαθεί να το πλησιάσει. Κάπως έτσι ξεκινά μια γλυκιά συνάντηση ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά πλάσματα. 

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Αυτό θα πει παρακολούθηση φαλαινών από κοντά


Κατέγραψαν τη στιγμή με την κάμερά τους

Ένα ζευγάρι από την Αριζόνα είχε την ευκαιρία να νιώσει τι πάει να πει παρακολούθηση φαλαινών από πρώτο χέρι.

Ο Laurent Lebihan και η σύντροφός του βρισκόντουσαν σε ταξίδι αναψυχής στη Χαβάη, και κατά τη διάρκεια της βόλτας τους με κανό στα ανοιχτά των ακτών του Maui είχαν την ευκαιρία να δουν από… πολύ κοντά μια μεγάπτερη φάλαινα!

Όπως φαίνεται στο βίντεο η φάλαινα ακουμπά το κανό τους και τη σκηνή καταγράφει παρά την τρομάρα του ο Laurent, ο οποίος όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Telegraph, απόρησε με τον εαυτό του που κατάφερε να διατηρήσει τόσο την ψυχραιμία όσο και την ισορροπία του!




newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Δύο ζώα νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα


Ένα κυνηγόσκυλο και ένα κουνάβι βρέθηκαν στη Βάλια Κάλντα στην Πίνδο

Ένα κυνηγόσκυλο και ένα κουνάβι βρέθηκαν νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα στην είσοδο της Βάλιας Κάλντα (στην τοποθεσία Σαλατούρα Μηλιά), στην Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στην ίδια περιοχή που είχαν και πάλι εντοπιστεί δηλητηριασμένα δολώματα περίπου έξι μήνες πριν.

Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενημερώθηκαν από κυνηγούς οι οποίοι είχαν μόλις χάσει ένα κυνηγόσκυλο μετά από την κατανάλωση της φόλας. Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, η αστυνομία, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κρανιάς και η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ».

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της «Καλλιστώς», Γιώργο Μερτζάνη «το φαινόμενο αυτό, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και κάθε χρόνο εκατοντάδες ζώα πέφτουν θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής».

«Ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που στοχεύει, ενώ ακόμα περισσότερο η τοξική επίδρασή τους μεταφέρεται σε όλο το μήκος της τροφικής αλυσίδας, επιβαρύνοντας συνολικά τα οικοσυστήματα και επιφυλάσσοντας σημαντικούς κινδύνους για τον άνθρωπο», συμπλήρωσε ο κ.Μερτζάνης.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Νέα διαδικτυακή υπηρεσία μετράει την εξυπνάδα του... σκύλου!

To Dognition είναι μία νέα διαδικτυακή υπηρεσία που υπόσχεται να σας βοηθήσει να μάθετε πόσο έξυπνος είναι ο σκύλος σας.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο χρήστης παίζει με το σκύλο του κάποια παιχνίδια, που βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες και που είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να αναδεικνύουν τις δεξιότητες του κάθε σκύλου χτίζοντας έτσι καλύτερη σχέση μεταξύ σκύλου - ανθρώπου ενώ μέσα από τα αποτελέσματα και τις αντιδράσεις που έχει κάθε σκύλος, η ιστοσελίδα μπορεί και βγάζει συμπεράσματα για την καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των τετράποδων.

Έτσι μέσα από τα αποτελέσματα η η υπηρεσία θα μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το αν η ράτσα επηρεάζει τα επίπεδα εξυπνάδας του σκύλου, αλλά και το πόσο επηρεάζεται ο ο άνθρωπος από την αγάπη που λαμβάνει από το σκύλο του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Duke, Brian Hare μέσα σε ένα Σ/Κ η υπηρεσία μπορεί να συλλέξει έως και 50.000 δεδομένα πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό γι’ αυτές τις έρευνές.

Τέλος ο καθηγητής υποστηρίζει οτι αν και τα σκυλιά διαφέρουν περισσότερο από τον άνθρωπο, σε σχέση με τους χιμπατζήδες, έχουν πολύ καλύτερη αντίληψη στην τάση του ανθρώπου για επικοινωνία, παρομοιάζοντας αυτή την ικανότητα με τον τρόπο που ένα μωρό μαθαίνει μία γλώσσα ή αναπτύσσει πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Πουλιά που χορεύουν για να ζευγαρώσουν


Βίντεο από τα «Πτηνά του Παραδείσου» στη Νέα Γουινέα

Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που φλερτάρουν τα εξωτικά πουλιά που μελετήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ. Οι επιστήμονες ονόμασαν τα 39 σπάνια είδη «Πουλιά του Παραδείσου» και εστίασαν στις τεχνικές που χρησιμοποιούν τα πουλιά για να προσεγγίσουν το θηλυκό πτηνό. 

Μερικά πουλιά κελαηδούν για να καλέσουν το θηλυκό και άλλα χορεύουν. Τα συγκεκριμένα είδη με τις ξεχωριστές συμπεριφορές ζευγαρώματος απαντώνται σε δάση στη Νέα Γουινέα. 

Οι ερευνητές, προκειμένου να φωτογραφίσουν τα πουλιά, χρειάστηκε να σκαρφαλώσουν σε ψηλά δέντρα. 


newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »