Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κίνα: τέλος η κατανάλωση κρέατος σκύλου ή γάτας;

Οι Κινέζοι υπάρχει πιθανότητα να υποχρεωθούν να σταματήσουν την κατανάλωση κρέατος σκύλου καιγάτας, αν οι βουλευτές ψηφίσουν ένα σχέδιο νόμου κατά της κακοποίησης των ζώων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Η κατανάλωση του εν λόγω κρέατος είναι διαδεδομένη στην Κίνα, λόγω ότι βοηθάει στη διατήρηση της καλής θερμοκρασίας του σώματος.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 γουάν (500ευρώ) και φυλάκιση μέχρι 15 ημέρες στους Κινέζους.
Στο εν λόγω σχέδιο νόμου που μελετάται εδώ και ένα χρόνο, όσοι εμπλέκονται στη διάθεση κρέατος σκύλου ή γάτας, θα τιμωρούνται με πρόστιμα από10,000 έως 50,000 γουάν.
Παρόλο που τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες οικογένειες στην Κίνα αποκτούν κατοικίδια, η βία εναντίον των ζώων και η κατανάλωση κρέατος από γάτες και σκύλους, παραμένουν ευρέως διαδεδομένες.
Διαβάστε περισσότερα »

Καλλιστώ: Έγκλημα κατά της πανίδας στον Όλυμπο με δηλητηριασμένα δολώματα


dilitiriasmena-dolomata-olympos-97696Στις αρχές Φεβρουαρίου και μετά από αναφορές για νεκρά σκυλιά στο δημοτικό διαμέρισμα Πυθίου του νομού Λάρισας, ο θηροφύλακας της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Θεσσαλίας και Νήσων Σποράδων, κ. Δημήτρης Νάκας εξακρίβωσε το περιστατικό το οποίο συνδέονταν με εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν νεκρά δύο κυνηγόσκυλα (από τα έξι που δηλητηριάστηκαν) και δύο ποιμενικοί σκύλοι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε ο θηροφύλακας, στην περιοχή βρέθηκαν κεφάλια από γίδες εμποτισμένα με γεωργικά φυτοφάρμακα. Μετά από εντατική έρευνα ο κ. Νάκας εντόπισε τον παραγωγό που πήρε παράνομα τα κεφάλια των ζώων από το σφαγείο, και παρέδωσε όλα τα σχετικά στοιχεία στην εισαγγελία η οποία διέταξε σχετική έρευνα. Είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που υπόθεση παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης και αυτό χάρη στην άμεση κινητοποίηση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης και τα κυνηγετικά σκυλιά. Οι αιτίες χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για την θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων συνοψίζονται παρακάτω:
- περιπτώσεις «αυτοδικίας» από παραγωγούς που παθαίνουν ζημιές από σαρκοφάγα ζώα (λύκο, αρκούδα) στο ζωικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή.
- περιπτώσεις αντεκδικήσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών (θανάτωση κυνηγετικών σκύλων από ποιμενικούς σκύλους).
- περιπτώσεις παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων από μερικούς κυνηγούς που θεωρούν την αλεπού ανταγωνιστή για τα θηράματα ή για την άσκηση της θήρας.
Παρά τον εντοπισμό του υπόπτου και τη μεγάλη έκταση που έλαβε το περιστατικό, σχεδόν ένα μήνα μετά συνέβη και δεύτερο περιστατικό στην περιοχή και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Κόρνο» και «Μεγάλι Πάτι». Η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε από τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα κ. Νάκα και το δασαρχείο Ελασσόνας και έσπευσε στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί 2 νεκροί λύκοι.
Στις 13 Μαρτίου, μέλη της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ (Γ. Ηλιόπουλος δρ. βιολογίας και Γ. Λαζάρου) μαζί με τον θηροφύλακα κ. Νάκα, την Δασάρχη Ελασσόνας κ. Φτίκα , δύο δασοφύλακες του δασαρχείου, καθώς και τον κάτοικο της περιοχής ο οποίος υπέδειξε το σημείο όπου ανακάλυψε τους δύο νεκρούς λύκους , διενήργησαν αυτοψία με σκοπό να εξακριβωθεί το περιστατικό και τα αίτια θανάτου του ζώου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας, ο ένας από τους 2 νεκρούς λύκους που τελικά εντοπίσθηκε , ηλικίας περίπου 5 ετών έφερε πιθανά τραύματα από πυροβόλο όπλο με εκτιμώμενη ημερομηνία θανάτου μεταξύ 4-6 Μαρτίου. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία του κατοίκου η οποία συνοδευόταν και από την απαραίτητη φωτογραφική τεκμηρίωση, σε απόσταση 200 μ. από το νεκρό ζώο υπήρχε ακόμα ένας νεκρός λύκος ο οποίος όμως δε βρέθηκε από την ομάδα την ημέρα της αυτοψίας. Κατά την αυτοψία συλλέχθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (μορφομετρικά χαρακτηριστικά και ιστοί προς γενετική ανάλυση), ενώ το δασαρχείο Ελασσόνας θα προβεί σε μήνυση, αρχικά κατ’αγνώστου.
Τα δύο περιστατικά, θανάτωσης των λύκων και δηλητηρίασης των σκύλων, φαίνεται να συνδέονται έμμεσα από άποψη κινήτρων μεταξύ τους, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιείται συχνά από λύκους τους οποίους αφού δεν κατάφεραν να δηλητηριάσουν, πιθανόν επιχείρησαν να εξοντώσουν με άλλο τρόπο. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξάλλου αρκετά διαδεδομένη στη συγκεκριμένη περιοχή με θύματα θηλαστικά και πτηνά της άγριας πανίδας αλλά και ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δασαρχείου Ελασσόνας 4 ακόμα λύκοι εντοπίστηκαν νεκροί στην ευρύτερη περιοχή.
Η Καλλιστώ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων LIFE που υλοποιεί για τη συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με κτηνοτρόφους και εκτροφείς ποιμενικών σκύλων, χορηγώντας κουτάβια ελληνικών ποιμενικών σκύλων σε επιλεγμένους παραγωγούς, για την αποτελεσματική προστασία των κοπαδιών από επιθέσεις σαρκοφάγων ζώων
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, μεταξύ των οποίων και η Καλλιστώ, έχουν υποβάλει από το 2012 στο ΥΠΕΚΑ, συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα ενώ έχει πλέον συσταθεί συγκεκριμένη ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του τόσο εκτεταμένου αυτού φαινομένου.
Διαβάστε περισσότερα »

Το ψάρι δράκος που φέρνει γούρι!

Το ψάρι «κόκκινος δράκος», επίσης γνωστό και ως Arowana, θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη κατά την κινεζική λαϊκή παράδοση.
Πρόκειται για ένα ψάρι το οποίο φτάνει το ένα μέτρο σε μήκος και μπορεί να ζήσει μέχρι 25 χρόνια.

Ωστόσο δεν είναι αυτό που το κάνει τόσο δημοφιλές μεταξύ των πλουσίων της Κίνας, αλλά η ομοιότητά του με δράκο. Πολλοί από αυτούς θα πλήρωναν πολλά χρήματα για να αποκτήσουν ένα από αυτά τα ψάρια, το οποίο όπως και το καλό κρασί η τιμή του αυξάνεται με την ηλικία.

Ο «κόκκινος δράκος» θεωρείται ότι φέρνει ευημερία στον ιδιοκτήτη του και πολλοί είναι αυτοί που πληρώνουν μέχρι και $8000 για να αποκτήσουν ένα. Εξαιτίας αυτού ο πληθυσμός των ψαριών απειλείται με εξαφάνιση!
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Απαθανατίζοντας την παράξενη πλευρά της ζωής!


Όταν μια εικόνα λέει «χίλιες λέξεις» τότε τα λόγια είναι περιττά και καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Αστείες, παράδοξες, απρόβλεπτες, τρυφερές, τρομακτικές ή απίθανες στιγμές καταδεικνύουν ότι κάθε πλευρά της ζωής έχει τη δική της χάρη! Άλλωστε είμαστε όλοι επισκέπτες σ’ αυτόν το χρόνο και τον τόπο. Απλώς περαστικοί. Σκοπός μας είναι να παρατηρήσουμε, να μάθουμε, να ωριμάσουμε, να αγαπήσουμε και μετά να γυρίσουμε στο σπίτι μας! Με αυτό το σκεπτικό η παράξενη πλευρά της ζωής, νομίζω, έχει περισσότερο ενδιαφέρον…

1. «Κοίτα τι βρήκα»!
perierga.gr - Απαθανατίζοντας την παράξενη πλευρά της ζωής!
2. Η αγκαλιά της μαμάς είναι η καλύτερη!
perierga.gr - Απαθανατίζοντας την παράξενη πλευρά της ζωής!

 Σε παρακαλώ, αγάπησέ με…
perierga.gr - Απαθανατίζοντας την παράξενη πλευρά της ζωής!

 Αγαπημένη οικογένεια…
perierga.gr - Απαθανατίζοντας την παράξενη πλευρά της ζωής!

11. Φίλοι για πάντα!
perierga.gr - Απαθανατίζοντας την παράξενη πλευρά της ζωής!
12. Γελάσαμε πάλι…
perierga.gr - Απαθανατίζοντας την παράξενη πλευρά της ζωής!
perierga.gr



Διαβάστε περισσότερα »

Επίπεδες χελώνες!

Χελώνες λίγο διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, με κύριο χαρακτηριστικό το μικρό του ύψος σε σχέση με τις άλλες τους διαστάσεις.
Παραδόξως το καβούκι τους είναι αρκετά χαμηλό παρόλο το μεγάλο τους μέγεθος, με αποτέλεσμα να φαίνονται … επίπεδες.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Η χαμογελαστή φάλαινα!

"Μούρη" με μούρη ήρθε μία φάλαινα με έναν φωτογράφο. Καθώς το θηλαστικό κυνηγούσε την ψαριά του στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού...
είδε την κάμερα και δεν αντιστάθηκε. Πέρασε χαμογελώντας και δείχνοντας περήφανα το καλό της προφίλ!
Το γιγάντιο θηλαστικό ανήκει στην ίδια κατηγορία με την όρκα φάλαινα, αλλά έχει διαφορετικά πτερύγια, ζει σε θερμότερα νερά και τρέφεται μόνο με ψάρια.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Η Ευρώπη βάζει τέλος στα πειράματα σε ζώα


Χιλιάδες ποντίκια, πίθηκοι, κουνέλια αλλά και σκύλοι υποβάλλονται σε πειράματα με τοξικά

Οριστική απαγόρευση στην εισαγωγή και στην πώληση καλλυντικών προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, προκειμένου να ελεγχθεί η τοξικότητά τους, έθεσε η Ε.Ε. Για την ακρίβεια, η νέα οδηγία απαγορεύει το εμπόριο καλλυντικών που δοκιμάστηκαν σε ζώα μετά το 2009 ή το 2013, όπως αναφέρει η υπεύθυνη ευρωπαϊκών εκστρατειών του Animal Action, Ευγενία Ματαράγκα. 

Όπως αναφέρει η Real News, πριν από την απαγόρευση του 2009, οι βιομηχανίες καλλυντικών χρησιμοποιούσαν συνολικά 2.000 πειραματόζωα σε Γαλλία, Τσεχία, Ισπανία και Ρουμανία.

Τα πειράματα σε ζώα για την παρασκευή προϊόντων ομορφιάς παραμένουν νόμιμα στις περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε., ενώ η χρήση πειραματόζωων έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς διάσημους σταρ όπως ο Πολ Μακάρτνι, ο Τζουντ Λο, η Σιένα Μίλερ και η Έλεν Μίρεν.
Διαβάστε περισσότερα »