Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Σκότωσαν αγρινό και κατέληξαν στο κελί

Τρία άτομα συνελήφθησαν χθες από την Αστυνομία για παράνομη κατοχή και μεταφορά φρεσκοσκοτωμένου αγρινού που θεωρείται προστατευόμενο ζώο...
Οπως αναφέρεται σε αστυνομική ανακοίνωση , γύρω στις έξι χθες το απόγευμα, μέλη της Αστυνομίας ανέκοψαν για έλεγχο, στον αυτοκινητόδρομο Τροόδους – Λευκωσίας, αυτοκίνητο που οδηγούσε 40χρονος, κάτοικος χωριού της επαρχίας Λευκωσίας, ο οποίος είχε ως συνεπιβάτες 50χρονο συγχωριανό του και 30χρονο από χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκε, εντός του οχήματος και κατασχέθηκε, μία σακούλα που περιείχε φρεσκοσκοτωμένο αγρινό. Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν επίσης, ένα κυνηγετικό όπλο, μια ξύλινη μαγκούρα και 161 πλήρη φυσίγγια.

Οι τρείς επιβάτες του οχήματος συνελήφθησαν για αυτόφωρο αδίκημα και τέθηκε υπό κράτηση, για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Διαβάστε περισσότερα »

Ένας παράξενος βάτραχος… κλόουν!


Ο κλόουν και ο αρλεκίνος ξεχωρίζουν για τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιούν στην εμφάνισή τους. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον βάτραχο της οικογένειας Bufonidae, με την επιστημονική ονομασία Atelopus varius.

perierga.gr - Ο παράξενος βάτραχος... κλόουν!
Το έντονο μαύρο χρώμα του με τις φούξια κηλίδες του προσέδωσε τα παρατσούκλια «κλόουν» και «αρλεκίνος», καθώς θεωρείται ένας από τα πλέον παράξενα αμφίβια που ζουν στον πλανήτη μας, και πιο συγκεκριμένα στην Κόστα Ρίκα.
perierga.gr - Ο παράξενος βάτραχος... κλόουν!
Ωστόσο ο χρωματισμός του μόνο τυχαίος δεν είναι, καθώς αποτελεί ένδειξη παραγωγής μιας τοξικής ουσίας, της τετροδοτοξίνης, που μπορεί να επιφέρει το θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.
perierga.gr - Ο παράξενος βάτραχος... κλόουν!
Η τοξικόττα του δέρματος του εν λόγω βατράχου αποτελεί ισχυρό σύμμαχο κατά των επίδοξων θηρευτών του, ενώ η εμφάνισή του προκαλεί θαυμασμό σε όσους έχουν την τύχη να τον δουν από κοντά.
perierga.gr - Ο παράξενος βάτραχος... κλόουν!
perierga.gr - Ο παράξενος βάτραχος... κλόουν!
perierga.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Σπάρτη: Μία φώκια monachus- monachus στο Γύθειο

Μία μικρή φώκια monachus- monachus εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στην παραλία του Γυθείου, από κατοίκους της πόλης...
Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως τόσο ο δήμος, όσο και το λιμεναρχείο Γυθείου, στελέχη του οποίου έσπευσαν στο σημείο και διαπίστωσαν ότι το θηλαστικό ήταν καλά.

Η φώκια περιπλανήθηκε για λίγη ώρα στην παραλία και στη συνέχεια απομακρύνθηκε, παίρνοντας ξανά τον δρόμο του γυρισμού για την ανοικτή θάλασσα.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που εμφανίζεται το συγκεκριμένο θηλαστικό στην ευρύτερη περιοχή, αν και υπάρχουν ερημικές παραλίες που ενδεχομένως ευνοούν την επιβίωσή του.

Η μεσογειακή φώκια monachus- monachus, είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας «μονάχους» της οποίας ο μισός πληθυσμός ζει στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, ενώ αποτελεί ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά του πλανήτη.

kerdos.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Γιγάντιο καλαμάρι κινηματογραφήθηκε για πρώτη φορά στο φυσικό του περιβάλλον


Σε βάθος 900 μέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό

Επιστήμονες και ιαπωνικά και αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ανακοίνωσαν σήμερα ότι κινηματογράφησαν για πρώτη φορά ένα γιγάντιο καλαμάρι σε βάθος 900 μέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το μυθικό πλάσμα, ασημένιου χρώματος, κινηματογραφήθηκε στις 10 Ιουλίου από ομάδα του Εθνικού Επιστημονικού Μουσείου της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το Discovery Channel.

Το γιγάντιο καλαμάρι, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «Architeuthis», εντοπίσθηκε σε βάθος 630 μέτρων από επιστημονική ομάδα που επέβαινε σε υποβρύχιο σκάφος, και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά του νησιού Τσίτσι στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.

Το υποβρύχιο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, ανάμεσά τους και ο Τσουνέμι Κουμποντέρα του Εθνικού Επιστημονικού Μουσείου, ακολούθησε τον γίγαντα μέχρι το βάθος των 900 μέτρων, πριν αυτός εξαφανισθεί στις αβύσσους του ωκεανού.

Το δίκτυο NHK μετέδωσε εικόνες του πλάσματος, το σώμα του οποίου έχει μήκος τριών μέτρων. 

Το συνολικό του μήκος πρέπει να είναι γύρω στα οκτώ μέτρα, αν και απουσιάζουν τα κύρια πλοκάμια του που έχουν κοπεί, δήλωσε ο Τσουνέμι Κουμποντέρα, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τους λόγους αυτού του ακρωτηριασμού.

Ο ιάπωνας επιστήμονας δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα γιγάντιο καλαμάρι κινηματογραφείται στο φυσικό του περιβάλλον. Ο ίδιος είχε κινηματογραφήσει ένα γιγάντιο καλαμάρι το 2006 αλλά από σκάφος επιφανείας και αφού το ανέσυρε στην επιφάνεια της θάλασσας.

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Τυφλά ποντίκια ξαναβρήκαν το φως τους


Μετά από μεταμόσχευση κυττάρων στα μάτια τους

Βρετανοί επιστήμονες αποκατέστησαν την όραση σε ποντίκια που ήσαν τελείως τυφλά, χάρη στη μεταμόσχευση νέων φωτοευαίσθητων κυττάρων στα μάτια τους. 

Μελλοντικά τέτοιου είδους θεραπείες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους που πάσχουν από εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών.

Οι ερευνητικές εξελίξεις στον τομέα αποκατάστασης της όρασης είναι συνεχείς τα τελευταία χρόνια, αν και αποτελεί ακόμα ερωτηματικό η ποιότητα της όρασης που αποκαθίσταται. Έτσι, σε μια πρόσφατη παραπλήσια εξέλιξη, επιστήμονες (υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Άλι που την παρουσίασαν στο περιοδικό «Nature») ανακοίνωσαν μερική αποκατάσταση της όρασης σε ποντίκια που έπασχαν από νυκταλωπία, δηλαδή αδυνατούσαν να δουν τη νύχτα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτήν τη φορά, οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ ΜακΛάρεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν παντελή έλλειψη κυττάρων φωτο-υποδοχέων στον αμφιβληστροειδή τους κι έτσι δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το φως από το σκοτάδι.

Στους ανθρώπους, η εν λόγω πάθηση ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και συμβαίνει όταν σταδιακά καταστρέφονται οι κυτταρικοί φωτο-υποδοχείς των ματιών, με συνέπεια τη μερική ή ολική τύφλωση.

Οι Βρετανοί ερευνητές εισήγαγαν στα μάτια των πειραματόζωων πρόδρομα κύτταρα που βαθμιαία, μέσα σε δύο εβδομάδες, αναπτύχθηκαν και σχημάτισαν έναν φυσιολογικό αμφιβληστροειδή. «Αναδημιουργήσαμε όλη τη δομή. 

Βασικά, είναι η πρώτη απόδειξη ότι μπορεί κανείς να πάρει ένα τελείως τυφλό ποντίκι, να του εισάγει κύτταρα και να ανακατασκευάσει όλο το στρώμα (των κυττάρων) που είναι ευαίσθητο στο φως», δήλωσε ο ΜακΛάρεν.

Τα προηγούμενα πειράματα είχαν πετύχει κάτι ανάλογο, αλλά με αμφιβληστροειδείς που ήταν μόνο εν μέρει κατεστραμμένοι από την εκφύλιση. Όπως είπε ο ΜακΛάρεν, η νέα μελέτη «είναι σαν να αποκαθιστάς όλη την οθόνη του υπολογιστή, αντί να επισκευάζεις επιμέρους εικονοστοιχεία (πίξελ)».

Η ομάδα του ΜακΛάρεν έκανε διάφορα τεστ (ευαισθησίας στο φως, απεικόνισης εγκεφάλου κ.α.) για να βεβαιώσει ότι όντως οι οπτικές πληροφορίες από το περιβάλλον είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται από το νευρικό σύστημα του εγκεφάλου των ζώων.

Όμως ο καθηγητής Πιτ Κόφι του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), αν και χαιρέτισε το νέο επίτευγμα ως σημαντικό βήμα προόδου για την αποκατάσταση της όρασης στους ανθρώπους μελλοντικά, επισήμανε ότι θα χρειαστεί να αποδειχτεί πόσο όντως καλή είναι η όραση που αποκαθίσταται με αυτό τον τρόπο.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, σε ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες παρεμφερείς παθήσεις, δοκιμές εναλλακτικών τεχνικών όπως η μεταμόσχευση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων, η εμφύτευση ειδικών «τσιπ» στον αμφιβληστροειδή και η χρήση βιονικών ματιών.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ελέφαντας βουτάει το κινητό επισκέπτριας

Ελέφαντας βουτάει το κινητό επισκέπτριας

Με αδυναμία στα smartphones


Διαβάστε περισσότερα »

«Μην πλησιάζετε το μωρό μου»


Μια υπερπροστατευτική μητέρα στο Warwickshire της Βρετανίας

Τον τίτλο της υπερπροστατευτικής μητέρας κερδίζει η γορίλας Ozala από το ζωολογικό κήπο Twycross στο Warwickshire της Βρετανίας.

Οι φύλακες δεν μπορούν ακόμα να δουν το φύλο του μωρού, το οποίο γεννήθηκε πριν από τέσσερις μέρες, αφού η Ozala, που ζυγίζει 100 περίπου κιλά, δεν τους αφήνει να πλησιάσουν το μικρό της. 

Σημειώνεται ότι η Ozala και το μωρό της ανήκουν στο είδος του δυτικού πεδινού γορίλα (Western lowland gorilla), το οποίο βρίσκεται υπό εξαφάνιση με μόλις 100.000 ζώα στην άγρια φύση. 

Η γέννηση του μικρού γορίλα γεμίζει αισιοδοξία τις φιλοζωικές οργανώσεις, παρόλο που το βλέμμα της Ozala τρομάζει φύλακες και επισκέπτες στο ζωολογικό κήπο. 









newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »