Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τα γουρουνάκια-κολυμβητές της Καραϊβικής

Τα γουρουνάκια-κολυμβητές της Καραϊβικής

Ένα πολύ παράξενο και χαριτωμένο θέαμα

Οι επισκέπτες του μικρού ακατοίκητου νησιού Big Major Cay, στις Μπαχάμες, βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν βλέπουν αυτά τα γουρουνάκια να απολαμβάνουν τον ήλιο και να κολουμπούν με όρεξη και επιδεξιότητα στη θάλασσα! 

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς βρέθηκαν τα γουρουνάκια σε ένα τροπικό νησί. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, τα άφησαν εκεί ναυτικοί, πριν από πολλά χρόνια. 

Τα γουρουνάκια, καθώς είναι παμφάγα, προσαρμόστηκαν στο νέο περιβάλλον και περνούν ζωή χαρισάμενη. 
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί σε κορυφαία ατραξιόν και κάθε μέρα, οι τουρίστες που αποβιβάζονται από τα σκάφη σπεύδουν να τα φωτογραφίσουν. 

Αλλά και τα ίδια τα γουρουνάκια είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, κυρίως επειδή γνωρίζουν ότι ο ερχομός τους στο νησί, σημαίνει και... πολύ φαγητό. 
















newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Κάιρο-Νότιγχαμ μέσα σε μία βαλίτσα


Το αναπάντεχο ταξίδι μίας γάτας

Οι περισσότερες γάτες έχουν το συνήθειο να τρυπώνουν μέσα σε βαλίτσες, όχι μόνο όταν είναι άδειες, αλλά και όταν κάποιος τις ετοιμάζει για να ταξιδέψει. 

Αυτό έκανε και η περσική γάτα Μπιζού από το Κάιρο. Μόνο που δεν την πήρε χαμπάρι κανείς και έκανε ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων μέχρι το Νότιγχαμ της Αγγλίας! 

Η περιπέτεια της Μπιζού άρχισε όταν μπήκε στη βαλίτσα της αφεντικίνας της, Μορβάτ Σιούτι, όταν εκείνη ετοιμαζόταν να πάει στην Αγγλία για να επισκεφθεί την αδελφή της. Η 30χρονη γυναίκα δεν αντιλήφθηκε τη γάτα, η οποία φαίνεται πως... βολεύτηκε και αποκοιμήθηκε ανάμεσα στα ρούχα. 

Η Μπιζού ταξίδεψε ως λαθρεπιβάτις και έγινε αντιληπτή μόνο όταν η Μορβάτ είχε φθάσει στην Αγγλία και άνοιξε τη βαλίτσα για να πάρει το κινητό της τηλέφωνο. 

Το παράδοξο – και ανησυχητικό - είναι ότι η γάτα πέρασε απαρατήρητη από τους ελέγχους στο αεροδρόμιο! Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι παρέμεινε ήρεμη για τόσες ώρες. 

Η Μπιζού είναι καλά στην υγεία της και, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία για τα ζώα, βρίσκεται σε καραντίνα και περιμένει το ΟΚ των κτηνιάτρων για να πετάξει πάλι πίσω στο Κάιρο! 

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Η σκυλίτσα που βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου


Η Jilly κέρδισε τον διαγωνισμό σκύλων Crufts

Η χαριτωμένη Jilly είναι η μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού σκύλων Crufts στη Βρετανία. Η 4χρονη Jilly, ράτσας Petit Basset Griffon Vendeen μπορεί να μην κατάλαβε και πολλά πράγματα από τη σημασία του διαγωνισμού, αλλά το αφεντικό της ξέσπασε σε κλάματα, όταν ανακοινώθηκε το όνομά της! 

Η Jilly νίκησε 20.000 άλλους σκύλους, από 41 χώρες, που διαγωνίστηκαν σε επιδείξεις. 

Η έκθεση σκύλων Crufts είναι η μεγαλύτερη του είδους, και παρά τις διαμαρτυρίες πολλών, που θεωρούν ότι είναι ταλαιπωρία για τους σκύλους και αναδεικνύει μόνο καθαρόαιμα δείγματα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής. 






newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Κατσίκι με οχτώ πόδια γεννήθηκε στο Πλωμάρι!


Κατσίκι με οχτώ πόδια γεννήθηκε στο Πλωμάρι!

Το ζώο είχε μια πληγή στο κεφάλι

Με ένα ασυνήθιστο περιστατικό τερατογέννεσης ζώου ήρθαν αντιμέτωποι κάτοικοι του Πλωμαρίου. 

Έκπληκτοι είδαν μια κατσίκα να γεννάει ένα πλάσμα με οχτώ πόδια! Το ζώο γεννήθηκε νεκρό, με μια πληγή στο κεφάλι του, όπως αναφέρει τοplomarinews.gr και λόγω της δυσμορφίας του κάποιος κάτοικος το αποκάλεσε «χταπόδι».

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ωστόσο για πρώτη φορά: Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου, στην περιοχή του Πλωμαρίου έχει γεννηθεί στο παρελθόν κατσίκι με εφτά πόδια!





Το Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς, ένα βίντεο είχε κάνει την εμφάνισή του στο YouTube. Στο βίντεο φαίνεται ένα ακόμη κατσίκι να έχει γεννηθεί με οχτώ πόδια και έντονα παραμορφωμένο κεφάλι. Το υλικό φαίνεται πως καταγράφηκε στη Γάζα, ενώ σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο, το ζώο έζησε μόλις ένα 24ωρο.


newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Διεθνή προστασία κερδίζουν τέσσερα είδη καρχαρία


Διεθνή προστασία κερδίζουν τέσσερα είδη καρχαρία

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από σχετική ψηφοφορία

Αυξάνεται ο αριθμός των ειδών καρχαριών που προστατεύονται με διεθνής συμφωνίες, έπειτα από σχετική απόφαση των χωρών-μελών της Σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών (Cites).

Έπειτα από σχετικά ψηφοφορία, κανόνες τίθενται στο εμπόριο τεσσάρων ειδών καρχαριών των οποίων τα πτερύγια είναι πανάκριβα και απειλούνται με εξαφάνιση. 

Πριν τη ψηφοφορία είχαν προηγηθεί συνομιλίες μιας εβδομάδας στη Μπανγκόκ. Τελικά η απόφαση που πάρθηκε αφορά στην προστασία του ωκεάνιου καρχαρία με λευκό ρύγχος και τρία είδη σφυροκέφαλου καρχαρία.

Μέλη της σύμβασης είναι 178 χώρες και στη διάρκεια των δύο μυστικών ψηφοφοριών στις οποίες απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ο ωκεάνιος καρχαρίας συγκέντρωσε 92 ψήφους υπέρ για την προστασία του, 42 κατά και 8 αποχές, ενώ οι τρεις σφυροκέφαλοι καρχαρίες 91 ψήφους υπέρ, 39 κατά και 8 αποχές.

Στην προηγούμενη διάσκεψη το 2010, ανάλογες προτάσεις για την προστασία των καρχαριών, των οποίων τα πτερύγια πωλούνται σε εξαιρετικά ψηλές τιμές στην Ασία, είχαν απορριφθεί εξαιτίας της αντίδρασης ορισμένων πρωτευουσών που εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στη βιομηχανία της αλιείας.

Η απόφαση της Cites για τους τέσσερις αυτούς καρχαρίες σημαίνει πως τίθενται πλέον κανόνες στο εμπόριό τους ώστε να αποφεύγεται η υπερεκμετάλλευση τους.

Από το 1975, όταν τέθηκε σε ισχύ η Cites, μόνο ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, ο φαλαιονοκαρχαρίας, ο καρχαρίας προσκυνητής και το πριονόψαρο προστατεύονται.

Πολλές χώρες της Ασίας, με πρώτη την Ιαπωνία, είναι αντίθετες στη διεύρυνση της προστασίας των καρχαριών. Το Τόκιο εκτιμά πως τα θαλάσσια είδη που διατίθενται στο εμπόριο δεν πρέπει να τα διαχειρίζεται η Cites, αλλά οι οργανισμοί αλιείας.

Περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά πως μέσα σε έναν αιώνα ο πληθυσμός των καρχαριών θα έχει εξαφανιστεί.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Πλήρης απαγόρευση των καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα


Λήγει σήμερα η προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση αυτών των δοκιμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση στην ΕΕ των καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα.

«Σήμερα λήγει η τελευταία προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση των δοκιμών σε ζώα για τα καλλυντικά στην Ευρώπη», τονίζει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας παράλληλα τη δέσμευσή της να υποστηρίξει περαιτέρω την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα αυτό.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα υγείας και πολιτικής καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ δήλωσε: «Η σημερινή έναρξη ισχύος της πλήρους απαγόρευσης διάθεσης στην αγορά είναι ένα σημαντικό δείγμα της σημασίας που αποδίδει η Επιτροπή στην καλή μεταχείριση των ζώων. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων και συνεργασίας με τρίτες χώρες ώστε να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση. Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη να αποτελέσει το παράδειγμα υπεύθυνης καινοτομίας στον τομέα των καλλυντικών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των καταναλωτών».

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η πλήρης αντικατάσταση των δοκιμών σε ζώα από εναλλακτικές μεθόδους δεν είναι ακόμα δυνατή και ως εκ τούτου πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα στον τομέα αυτό.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι έχει χορηγήσει περίπου 238 εκατ. ευρώ από το 2007 έως το 2011 για την εν λόγω έρευνα. Η βιομηχανία καλλυντικών έχει συμβάλει επίσης, για παράδειγμα μέσω συγχρηματοδότησης της ερευνητικής πρωτοβουλίας SEURAΤ, με 25 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι δοκιμές σε ζώα στην ΕΕ απαγορεύονται ήδη από το 2004 για τα καλλυντικά και από το 2009 για τα συστατικά των καλλυντικών. Από τον Μάρτιο του 2009 απαγορεύεται επίσης η διάθεση στην αγορά της ΕΕ, καλλυντικών που περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Για τις πιο πολύπλοκες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία η προθεσμία για την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά είχε παραταθεί έως τις 11 Μαρτίου 2013.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία καλλυντικών παγκοσμίως, η Επιτροπή τονίζει ότι η ΕΕ αναζητεί εμπορικούς εταίρους, με σκοπό την εξήγηση και την προώθηση του ευρωπαϊκού μοντέλου και την προσπάθεια για τη διεθνή αποδοχή των εναλλακτικών μεθόδων.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

ΣΟΚ: Εκτέλεσε τον σκύλο μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη του

Χθες στο χωριό Βρίσα Πολιχνίτου στο νησί της Λέσβου ένα ακόμα σκυλί εκτελέστηκε από έναν άνδρα, ο οποίος... το πυροβόλησε μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη του με κυνηγετικό όπλο. 

Όπως εξήγησε στο zoosos.gr ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας, ενεργός φιλόζωος και καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σήμερα το πρωί έγινε καταγγελία για τη ζωοκτονία στο Αστυνομικό Τμήμα Πολιχνίτου και η αυτόφωρη διαδικασία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διαβάστε περισσότερα »