Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Νέα μέθοδος εντοπισμού φαλαινών

Νέα μέθοδος εντοπισμού φαλαινών

Βασίζεται σε στρατιωτική τεχνολογία που λαμβάνει το «τραγούδι» των θηλαστικών

Μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει τον εντοπισμό φαλαινών από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, παρουσίασαν στο Σίδνεϊ αυστραλοί επιστήμονες.

Η τεχνολογία βασίζεται στους διακριτικούς ήχους της γαλάζιας φάλαινας που εκπέμπει προκειμένου να επικοινωνεί με άλλες. Οι επιστήμονες είχαν συμμετάσχει σε διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα για τις γαλάζιες φάλαινες στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, όπου και κατάφεραν να ακολουθήσουν τα ίχνη της σπάνιας φάλαινας, με τη βοήθεια στρατιωτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των υποβρυχίων.

Η ερευνητική αποστολή πραγματοποιήθηκε για τη δοκιμή εξοπλισμού από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο. Ομάδα ωκεανογράφων και ζωολόγων ακολούθησε τα ίχνη των γαλάζιων φαλαινών στα νερά της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες του Australian Antarctic Division, τμήματος του αυστραλιανού υπουργείου Περιβάλλοντος, βύθισαν ένα δίκτυο ακουστικών σημάτων στον Πορθμό Μπας, που βρίσκεται ανάμεσα στη νότια Αυστραλία και την Τασμανία, ικανών να λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο το «τραγούδι» χαμηλής συχνότητας των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Η γαλάζια φάλαινα είναι τα μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος του ζωικού βασιλείου στον πλανήτη, καθώς το μήκος της μπορεί να φθάσει τα 33 μέτρα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί στον ωκεανό και γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα γι αυτήν», εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας, Μάικ Νταμπλ.

«Αυτό το σύστημα παρακολούθησης του ακουστικού συστήματος σε πραγματικό χρόνο αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματικό για να συλλαμβάνεται το χαμηλής συχνότητας κάλεσμα των φαλαινών από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, βελτιώνοντας τις πιθανότητές μας να τις εντοπίσουμε», είπε. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η αυστραλιανή κυβέρνηση ελπίζει ότι η πρόοδος στα μέσα παρακολούθησης της φάλαινας στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό θα βοηθήσει στην προστασία τους είδους.

Οι επιστήμονες ηχογράφησαν ήχους φαλαινών τουλάχιστον 500 ωρών. Μόλις εντοπίστηκαν τα θηλαστικά, φωτογραφήθηκαν και λήφθηκε δείγμα από αυτά για βιοψία για λόγους αναγνώρισης.

Οι εργασίες των αυστραλών επιστημόνων θα χρησιμεύσουν για την έναρξη τον Ιανουάριο του 2013 της συνεργασίας στην έρευνα για τις φάλαινες του Νότιου Ωκεανού (Southern Ocean non-lethal whale Research Partnership/SORP), στην οποία μετέχουν επιστήμονες από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ.

Ο στόχος του SORP, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής για τις Φάλαινες (CBI), είναι να διασφαλίσει τη προστασία των φαλαινών του Νότιου Ωκεανού, των οποίων ο πληθυσμός αποδεκατίστηκε από την αλιεία στις αρχές του 20ου αιώνα. Σχεδόν 250.000 φάλαινες είχαν τότε θανατωθεί και σήμερα αριθμούν μόλις 10.000.

Το SORP περιλαμβάνει στην έρευνά του την καμπουρωτή φάλαινα, την πτεροφάλαινα, τη ρυγχοφάλαινα της Ανταρκτικής, αρκτοφάλαινα, τη γνήσια φάλαινα του Νότου, τη φάλαινα όρκα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ελπίζει ότι η πρόοδος στα μέσα παρακολούθησης της φάλαινας στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό θα βοηθήσει στην προστασία τους είδους. 
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Μασκαρεύοντας τα τετράποδα

Μασκαρεύοντας τα τετράποδα

Οι «απόκριες» του ζωικού βασιλείου





















newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ο σκύλος που το έσκασε από το σπίτι για να βρεθεί κοντά στον κύριό του


Ο Ζάντερ, το 7χρονο Χάσκι, από τις ΗΠΑ, αναζητούσε τον κύριό του και καταλάβαινε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το αγαπημένο του αφεντικό δεν γύριζε στο σπίτι γιατί είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ο πιστός σκύλος αποφάσισε να βρει μόνος του το δρόμο για να συναντήσει ξανά τον άνθρωπο που τον είχε σώσει από βέβαιο θάνατο, πέντε χρόνια πριν, όταν τα προηγούμενα αφεντικά του τον είχαν εγκαταλείψει σε ένα δάσος. 

Αφού το έσκασε από το σπίτι και περιπλανήθηκε για αρκετές ώρες, ο Ζάντερ κατάφερε να φθάσει στο προαύλιο του νοσοκομείου, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα μακριά!

Ο σκύλος κουλουριάστηκε στην είσοδο της κλινικής και αρνιόταν να μετακινηθεί, να φάει και να πιει νερό! Εκεί τον είδε η σύζυγος του αφεντικού του και ενημέρωσε τον άνδρα της για τη συγκινητική πράξη του.

Ο σκύλος δεν είχε ξαναβρεθεί ποτέ στην περιοχή του νοσοκομείου και η αφοσίωσή του έχει εντυπωσιάσει το προσωπικό του νοσοκομείου.

Όσο για το αφεντικό του, ξέρει σίγουρα ότι έχει έναν πιστό φίλο που δεν μπορεί να ζήσει ούτε μία ημέρα μακριά του!
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

«Με βλέπεις πώς σε κοιτάζω;»

«Με βλέπεις πώς σε κοιτάζω;»

Αυτός ο γάτος δεν αστειεύεται

Το όνομά του είναι «Συνταγματάρχης Μιάου» και είναι απολύτως ταιριαστό! Ο φουντωτός περσικός γάτος έχει φάτσα... δικτάτορα! 

Ο «Συνταγματάρχης» ζει στο Σιάτλ των ΗΠΑ και, όπως οι περισσότεροι γάτοι, είναι αυταρχικός και ισχυρογνώμων. 
Παρά την μονίμως δυσαρεστημένη έκφρασή του, ο Συνταγματάρχης έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 32.000 likes στο Facebook και να αποκτήσει τον άτυπο τίτλο του «πιο θυμωμένου γάτου στον κόσμο».

Ο γάτος είχε βρεθεί παρατημένος στην άκρη του δρόμο, όταν ήταν μικρός. Παραδόθηκε σε καταφύγιο ζώων και από εκεί υιοθετήθηκε και, τώρα πια, ζει μια ζωή «λουκούμι». 

Η αφεντικίνα του ονειρεύεται να μετακομίσει μαζί με τον Συνταγματάρχη στο Λος Άντζελες και να κάνει τον γάτο... σταρ του κινηματογράφου! 

Αυτά ακούει ο Συνταγματάρχης και ρίχνει... θανατηφόρα βλέμματα.





newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »