Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ο κόσμος των φαλαινοκαρχαριών

Η δύναμη της φωτογραφίας

Πολλές φορές μερικές φωτογραφίες είναι ό,τι χρειάζεται για να πετύχει κανείς το σκοπό του. Οικολογικές οργανώσεις διοργανώνουν καμπάνιες και ομιλίες για να προωθήσουν τους σκοπούς τους, όμως μερικές φορές η δύναμη μιας φωτογραφίας είναι… υπέραρκετή!

Ο φωτογράφος Shawn Heinrich τράβηξε τις παρακάτω εντυπωσιακές φωτογραφίες με τους φαλαινοκαρχαρίες έξω από τις ακτές του Κανκούν στο Μεξικό, για να συμβάλλει με τον τρόπο του στην εκστρατεία διάσωσης του είδους!





























newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Και οι μαϊμούδες παθαίνουν κατάθλιψη

Κάποιες πέθαναν από τη στεναχώρια τους για την απώλεια δύο θηλυκών

Οι μαϊμούδες σε ένα οικολογικό πάρκο στην Αργεντινή κάνουν θεραπεία για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη από την οποία υποφέρουν μετά το θάνατο των δύο μεγαλύτερων θηλυκών της ομάδας τους.

Κάποιες από αυτές μάλιστα αρνούνται μέχρι και να φάνε.

Τα δύο γηραιότερα θηλυκά πέθαναν πριν από ενάμιση χρόνο από φυσικά αίτια στο πάρκο Rio Cuarto Urban Ecological Park, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 400 μιλίων δυτικά του Μπουένος Άιρες.

«Από τότε τα αρσενικά της ομάδας έπαθαν κατάθλιψη. Τέσσερα από αυτά πέθαναν από τη στεναχώρια τους», δήλωσε ο διευθυντής του πάρκου Miriam Rodriguez στο περιοδικό Clarin.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Σκύλος «υιοθέτησε» λευκό λιονταράκι

Ο JoJo βρήκε παρηγοριά στο θετό του πατέρα

Ο Lejon, ένας αρσενικός σκύλος δύο ετών, «υιοθέτησε» το λευκό λιονταράκι που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες, το οποίο γεννήθηκε σε καθεστώς αιχμαλωσίας στο Safari Park στο Stukenbrock της Γερμανίας.

Η μητέρα του το απέρριψε μετά τη γέννα!

Οι υπεύθυνοι του πάρκου αρχικά απομάκρυναν τον JoJo από τη μητέρα του εξαιτίας μιας μόλυνσης που παρουσίασε και όταν προσπάθησαν ξανά τους φέρουν σε επαφή, μετά τη θεραπεία που ακολούθησε, εκείνη τον απέφευγε.



undefined

undefined



undefined

undefined

undefined


undefined

undefined
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ένα παράξενο… κατοικίδιο!

Ο Pavel, η Svetlana και η 11χρονη κόρης τους Sophia ζουν στην πόλη Καλούγκα της Ρωσίας και είναι μια κατά τα άλλα συνηθισμένη οικογένεια. Αυτό, όμως, που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους άλλους...δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο.

Η μεγάλη αγάπη τους για τα ζώα αποτελεί σήμα-κατατεθέν στην κοινή τους ζωή από την αρχή και αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί κάτι παράξενο για κανέναν. Το γεγονός, όμως, ότι πρόσφατα αποφάσισαν να προσθέσουν έναν λύγκα στην οικογένεια, μαζί με τις τέσσερις γάτες που ήδη έχουν, είναι το λιγότερο παράδοξο.


Ο νεαρός ευρασιατικός λύγκας ονόματι Ζεν, που βρέθηκε στον τοπικό ζωολογικό κήπο της πόλης και δόθηκε προς υιοθεσία στον Pavel, έγινε αμέσως το αγαπημένο μέλος της οικογένειας, ο οποίος, όπως λένε οι ίδιοι, συμπεριφέρεται σαν μια κανονική γάτα, μεγαλύτερου μεγέθους, βέβαια.


«Οι γάτες τον είχαν υπό την προστασία τους όταν ήταν μικρός και τώρα αυτός τους συμπεριφέρεται σαν οικογένεια. Επίσης, είναι πολύ υπάκουος, μαθαίνει τα πάντα σαν σκύλος και κοιμάται μαζί μας στο κρεβάτι», συμπληρώνει ο Pavel.

Ο Ζεν δείχνει μεγάλη αδυναμία στη Sophia, την κόρη του Pavel, και ο ένας φροντίζει και περιποιείται τον άλλον με μεγάλη αγάπη. «Είναι το πιο συναισθηματικό ζώο που υπάρχει και το αποδεικνύει αυτό περίτρανα κάθε μέρα», λέει η Sophia.

perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ένα αταίριαστο δίδυμο


Φωτογραφίες από τα «φιλαράκια» στην Κίνα

Σε αυτή την ηλικία ο μικρός μακάκος και η μικρή τίγρη δεν προσέχουν τις διαφορές τους. Είναι απλά δύο μικρά που λαχταρούν παρέα και παιχνίδι και απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου.

Αυτά συμβαίνουν σήμερα στο ζωολογικό κήπο της Hefei στην Κίνα.

Σε λίγο καιρό μάλλον οι ισορροπίες θα αλλάξουν...

Δείτε τις φωτογραφίες

undefined

undefined

newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Νεκρά δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα


Από την αρχή του έτους εντοπίστηκαν 59 νεκρά δελφίνια στη Βουλγαρία

Δύο ρινοδέλφινα εκβράστηκαν νεκρά σε παραλίες κοντά στο Τσάρεβο και στη Σωζόπολη στα νότια της βουλγαρικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοινώθηκε από την επιθεώρηση προστασίας του περιβάλλοντος του Μπουργκάς.

Το ένα δελφίνι, μήκους 2,2 μέτρων, εντοπίστηκε κοντά σε κατασκήνωση στο Τσάρεβο. Το δεξί του πτερύγιο έλειπε και έφερε μώλωπες στο σώμα, αλλά δεν είχε σημάδια βίας, ενώ το δεύτερο δελφίνι εντοπίστηκε σε βράχους στη Σωζόπολη.

Τον Ιούλιο η επιθεώρηση περιβάλλοντος έλαβε 23 αναφορές για νεκρά δελφίνια, κυρίως ρινοδέλφινα. Από την αρχή του έτους 59 δελφίνια εντοπίστηκαν νεκρά σε ακτές της Βουλγαρίας, ενώ πέρσι είχαν βρεθεί 21.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως ευθύνονται αλιείς που ανταγωνίζονται με τα δελφίνια για τα φθίνοντα αλιευτικά αποθέματα της Μαύρης Θάλασσας, αλλά αυτό δεν έχει μέχρι τώρα αποδειχθεί.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Το πρώτο βίντεο βίδρας να μαρκάρει το ζωτικό χώρο της

Στην Ελλάδα το είδος απειλείται με εξαφάνιση

Η ευρασιατική βίδρα, ένα από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου, είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά. Ο Αρκτούρος σε συνεργασία με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ πραγματοποιεί ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της κατάστασης του πληθυσμού και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και λίγο καιρό μέλη του Αρκτούρου έχουν τοποθετήσει ειδικές κάμερες σε παρόχθιες περιοχές με σκοπό να συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα και να κατανοήσουν πρότυπα συμπεριφοράς. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα καταγράφηκε το πρώτο βίντεο που δείχνει μία βίδρα να επισκέπτεται το σημείο μαρκαρίσματός της. Οι βίδρες οριοθετούν με την έκκριση ουσιών τον ζωτικό τους χώρο.

Η βίδρα στην Ελλάδα είναι είδος απειλούμενο με εξαφάνιση (σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ανήκει στην κατηγορία «Κινδυνεύον»). Ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Η παρουσία της σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος.

Από αντίστοιχα επιστημονικά δεδομένα που ισχύουν για τα θαλάσσια θηλαστικά της χώρας μας, γνωρίζουμε ότι η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία και ο πνιγμός, είναι μία από τις βασικές πηγές θνησιμότητας για πολλά θαλάσσια θηλαστικά, όπως το δελφίνι, η μεσογειακή φώκια κ.ά.

Η βίδρα είναι ένα ζώο το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό ο Αρκτούρος , σε συνεργασία με το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ πραγματοποιεί ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της κατάστασης του πληθυσμού και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος.

Πέρα από τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων σχετικά με τη βιολογία του είδους, οι ερευνητές του Αρκτούρου θα προσπαθήσουν να συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα και να κατανοήσουν τις απειλές για την επιβίωση της βίδρας στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση του είδους στην Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο

newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »