Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Κολυμπώντας παρέα με ένα λευκό καρχαρία!


Ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας κολυμπά παρέα με μια μικροκαμωμένη ξανθιά δύτρια στα νερά της Χαβάης. Οι εικόνες και το βίντεο δείχνουν τη Mary Ramsey να κολυμπά στο βυθό λίγο έξω από τη Χονολουλού αγγίζοντας τρυφερά έναν τεράστιο λευκό καρχαρία, κάνοντας μια υποθαλάσσια βόλτα κρατώντας τον από το πτερύγιο. Η νεαρή κοπέλα είναι βιολόγος και μάχεται για την προστασία των λευκών καρχαριών, και αποφάσισε με τον τρόπο αυτό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι στα «παρεξηγημένα αυτά θαλάσσια αρπακτικά», όπως λέει η ίδια.

perierga.gr - Κολυμπώντας παρέα ένα λευκό καρχαρία!
Με αργές κινήσεις και χωρίς να δημιουργεί πολλές φυσαλίδες που μπορεί να τρόμαξουν τον καρχαρία, πλησίασε κοντά του και τον άγγιξε τρυφερά στην πλάτη. Στη συνέχεια, ακολουθώντας την πορεία του, έκανε μια βόλτα μαζί του στα νερά. Ο καρχαρίας δέχτηκε αυτή την αλληλεπίδραση με το ανθρώπινο σώμα δίπλα του και συνέχισε την πορεία του. «Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τους καρχαρίες και δυστυχώς τους έχουν δει μόνο στην τηλεόραση και σε ταινίες τρομακτικές, να τρώνε ανθρώπους, να είναι δολοφονικές μηχανές. Στην πραγματικότητα είναι ευφυή πλάσματα και γενικά πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στην προσέγγιση των ανθρώπων», λέει η Mary. Κι αν κρίνουμε από τις σκηνές στο ακόλουθο βίντεο δεν έχει και άδικο…
perierga.gr - Κολυμπώντας παρέα ένα λευκό καρχαρία!
perierga.gr - Κολυμπώντας παρέα ένα λευκό καρχαρία!
perierga.gr - Κολυμπώντας παρέα ένα λευκό καρχαρία!
perierga.gr

Διαβάστε περισσότερα »

Το γουρούνι που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ με το άλμα του!

Αυτή σίγουρα είναι η πρώτη φορά για τους περισσότερους από εμάς που βλέπουμε ένα γουρούνι να πηδάει!
Και όμως να που τελικά αυτά τα ζώα έχουν άλμα και μάλιστα μεγάλο! Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, το γουρούνι της Γουϊνέας, έκανε άλμα 30 εκατοστών, σπάζοντας έτσι το παγκόσμιο ρεκόρ!
Διαβάστε περισσότερα »

Ερποντας προς τον αφανισμό!

Νέα μελέτη των ειδικών της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL)...
αποκαλύπτει ότι περίπου το 1/5 των ερπετών του πλανήτη απειλείται από αφανισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευση των ερευνητών στο επιστημονικό έντυπο «Biological Conservation» από το συνολικά 19% των συγκεκριμένων ειδών βρίσκεται αντιμέτωπο με την απειλή της εξαφάνισης, το 12% αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή, το 41% απειλείται και το 47% έχει χαρακτηρισtεί ως «ευάλωτο».

Τρία από τα είδη που συγκαταλέγονται στη λίστα των σοβαρά απειλούμενων – ανάμεσά τους και η σαύρα Ameiva vittata που είχε εντοπιστεί στη Βολιβία – ενδεχομένως να έχουν ήδη εξαφανιστεί, σημειώνουν οι επιστήμονες. Τα επίπεδα της απειλής που αντιμετωπίζουν τα ερπετά παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε τροπικές περιοχές, κυρίως λόγω της αποψίλωσης των δασών.

Παρεξηγημένα τα ευάλωτα ερπετά

«Τα ερπετά έχουν συνδεθεί με περιβάλλοντα όπου επικρατούν αντίξοες συνθήκες, με αποτέλεσμα να υποθέτουμε ότι επιβιώνουν μια χαρά στον διαρκώς μεταλλασσόμενο κόσμο μας. Ωστόσο, πολλά είδη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ως προς τις συνθήκες (κλιματικές και μη) του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Μόνικα Μπεμ.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα διάφορα είδη, κατά τους ειδικούς, δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένος: για παράδειγμα, οι χελώνες του γλυκού νερού αντιμετωπίζουν πολύ υψηλή απειλή, η οποία αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων του γλυκού νερού του πλανήτη.

Περίπου το 30% των ερπετών του γλυκού νερού «φλερτάρει» καθημερινά με την εξαφάνισή του, ποσοστό το οποίο στην περίπτωση της χελώνας σκαρφαλώνει στο 50% καθώς πλήττεται – μεταξύ άλλων - και από το εμπόριο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Τα πρώτα ερπετά, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, «περπάτησαν» στη Γη πριν από περίπου 300 εκ. χρόνια. Έκτοτε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα των οικοσυστημάτων του πλανήτη, τόσο ως θηρευτές όσο και ως θηράματα.

Τα τελευταία ευρήματα των ειδικών κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τις ολοένα αυξανόμενες απειλές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα συγκεκριμένα είδη. Κατά τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να προσφέρουν μια «πυξίδα» για την αποτελεσματική προστασία όχι μόνο των απειλούμενων θηλαστικών αλλά και των… παρεξηγημένων ερπετών.
tromaktiko
Διαβάστε περισσότερα »

Νόμος-θανατική ποινή για τα αδέσποτα


Ασαφής ο ορισμός του «επικίνδυνου ζώου»

Νόμο-θανατική ποινή για τα αδέσποτα ζώα αποκαλούν τη νέα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, οι φιλοζωικές οργανώσεις. Επισημαίνοντας ότι οι ασάφειες στις νομικές διατυπώσεις δεν εκπληρώνουν το σκοπό του νόμου, που δεν είναι άλλος από την προστασία των ζώων, οι φιλόζωοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη δημιουργία μίας βιομηχανίας ευθανασίας. 

Κεντρική αιτία της διαμάχης, όπως αναφέρει σήμερα η Real News, είναι ο ορισμός του «επικίνδυνου ζώου» που περιλαμβάνει η νομοθεσία. Σύμφωνα με το νομοθέτη, όταν ένα ζώο κρίνεται επικίνδυνο μπορεί να οδηγείται στην ευθανασία! 

«Με τον ορισμό του επικίνδυνου ζώου, κάθε αδέσποτο σκυλάκι μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο. Αντί για οργανωμένα κυνοκομεία, θέλουν να δημιουργήσουν μία βιομηχανία ευθανασίας, ώστε να γλιτώσουν τα επιπλέον έξοδα που απορρέουν από τη σίτιση και τη φροντίδα των αδέσποτων», δηλώνει η γ.γ. της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Σοφία Τζονίκη. 

Παράλληλα οι φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν την υποχρεωτική συμμετοχή κυνηγών στις δημοτικές επιτροπές για τα αδέσποτα, αναφέροντας ότι είναι εντελώς ακατάλληλοι για να κρίνουν την τύχη των ζώων. 

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα και ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.

Διαβάστε περισσότερα »

Η άβολη στάση ενός βατράχου


Το έμπειρο μάτι του φωτογράφου την εντόπισε

Αυτό είναι το μεγαλείο της φύσης και ευτυχώς που υπάρχουν φωτογράφοι για να το απαθανατίζουν. Μεταξύ αυτών και ο David Lester, ο οποίος πέτυχε έναν βάτραχο σε μία μάλλον άβολη στάση κολλημένο ανάμεσα σε δύο κλαδιά δέντρου.

Το ατυχές για το μικροσκοπικό αυτό πλάσμα συμβάν εκτυλίχθηκε στις όχθες ενός ποταμού στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο David Lester ήταν αυτός που έτυχε να περνάει από το σημείο και βοήθησε τον βάτραχο να αποδεσμευτεί από τα κλαδιά και να συνεχίσει την πορεία του. Πριν τον απελευθερώσει όμως φρόντισε να μοιραστεί τη στιγμή με όλους εμάς.



newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Τον συνέλαβαν γιατί πυροβόλησε σκυλί

Στη σύλληψη ενός ατόμου το όποιο πυροβόλησε ένα σκυλί προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου σήμερα αργά το πρωί.

Η σύλληψη έγινε μετά την καταγγελία αυτόπτη μάρτυρα που είδε το περιστατικό, ενώ το περιστατικό σημειώθηκε στις Βασιλλιές Ηρακλείου

Ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

flashnews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Μια γάτα που ξέρει από savoir vivre


Δεν μπαίνει ποτέ... απρόσκλητη


Διαβάστε περισσότερα »

Ο χορός των πουλιών


Ο χορός των πουλιών

Τεράστια σμήνη σε απίστευτους σχηματισμούς στον ουρανό

Όταν βλέπουμε μεγάλα σμήνη πουλιών που πετούν χαμηλά το χειμώνα συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι ένδειξη επερχόμενης κακοκαιρίας. Και αν κρίνουμε από τον βαρύ χειμώνα που διανύει η Βρετανία, μάλλον αυτό ισχύει. 
Τους τελευταίους δύο μήνες, ο βρετανός φωτογράφος Κιθ Μόρις απαθανατίζει τα σμήνη των πουλιών που πετούν πάνω από την παραλιακή πόλη Αμπέριστγουιθ της Ουαλίας. 

Τα πουλιά μοιάζουν να χορεύουν στον αέρα. Σύμφωνα με το Ορνιθολογικό Ινστιτούτο της Βρετανίας τα πουλιά είναι περίπου 50.000 και σχηματίζουν σμήνη όταν πρόκειται να πετάξουν προς πιο θερμές περιοχές. 

Το θέαμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και μοιάζει σαν τελετουργικός χορός των πουλιών. Όμως οι ορνιθολόγοι εκτιμούν ότι αυτές οι εμφανίσεις των πουλιών είναι όλο και πιο σπάνιες, ιδίως σε αστικές περιοχές.















newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »