Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Έξυπνο πουλί πηγαίνει για… ψάρεμα! (video)


perierga.gr - Έξυπνο πουλί πηγαίνει για... ψάρεμα!

«Όλο ψωμί, ψωμί… θα τρώω», σκέφτηκε το πουλί που θα δείτε στο ακόλουθο βίντεο και προσπάθησε να βρει τρόπο να αλλάξει το… μενού! Ακόνισε το μυαλό του, σκέφτηκε από εδώ, σκέφτηκε από εκεί και εν τέλει μια φαεινή ιδέα του ήρθε! «Δεν χρησιμοποιώ το ψωμί αυτό σαν δόλωμα, μας και πιάσω κανένα ψαράκι;», μονολόγησε. Κρατώντας το ψωμί στο ράμφος του πλησίασε στην ακτή και σαν υπομονετικός ψαράς περίμενε τις αντιδράσεις του… θαλάσσιου πληθυσμού. Οι κινήσεις του ήταν συγκεκριμένες και εύστοχες: Άφηνε για λίγο το ψωμί στην επιφάνεια του νερού για να τσιμπήσει λίγο το ψαράκι. Έπαιρνε το ψωμί και μετά από λίγο το ξανάριχνε. Το έκανε αυτό πολλές φορές μέχρι που το ψάρι… τσίμπησε το δόλωμα!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Μια απίθανη φωτογραφία…


Στον ποταμό Ravi στο Πακιστάν τα βουβάλια -και πιο συγκεκριμένα οι νεροβούβαλοι- που δροσίζονται μέσα στο νερό είναι μια συνηθισμένη εικόνα για όσους κατοικούν στα πέριξ. Τόσο πολύ, μάλιστα, που δεν είναι καθόλου παράξενο μικροί και μεγάλοι να βουτούν στο νερό, κάνοντας το μπάνιο τους μαζί με τα μεγαλόσωμα τετράποδα. Τα βουβάλια -ως γνωστόν- προτιμούν να ζουν σε μέρη που έχουν πολλά νερά ή σε βάλτους, καθώς θεωρούνται από τους καλύτερους κολυμβητές ανάμεσα στα άλλα ζώα της ξηράς.

perierga.gr - Μια απίθανη φωτογραφία...
Αυτό σκέφτηκε, μάλλον, ο σκύλος που βλέπετε και αποφάσισε να κάνει κι αυτός μια βόλτα στο ποτάμι, να δροσιστεί λιγάκι, έστω και… αφ’ υψηλού! Ανέβηκε, λοιπόν, στη ράχη ενός βουβαλιού και πήρε… τη βόλτα του ατάραχος! Η εικόνα απαθανατίστηκε από τον Mohsin Raza, φωτογράφο του Reuters, κάνοντας το γύρο του Διαδικτύου, με αποτέλεσμα αυτή η φαεινή ιδέα του σκύλου να χρησιμοποιήσει το βουβάλι ως… ποταμήσιο μεταφορικό μέσο να κλέψει τάχιστα τις εντυπώσεις!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

9.500 χρόνια πριν «δέθηκαν» άνθρωποι και γάτες!

perierga.gr - 9.500 χρόνια πριν ξεκίνησαν οι δεσμοί ανθρώπου-γάτας!


Σύμφωνα με έναν αρχαιολόγο που ειδικεύεται στην έρευνα για την ιστορική εξέλιξη της εξημέρωσης των ζώων, η Κύπρος προηγήθηκε των υπολοίπων στην εξημέρωση ζώων, συνδυάζοντας γνώσεις και παραδόσεις της Εγγύς Ανατολής με τη Δύση. Η Κύπρος δεν έγινε αποικία άλλου κράτους παρά μετά το τέλος της νεολιθικής περιόδου και η πανίδα της δεν υπήρξε άγρια στην πλειονότητά της μετά την εμφάνιση του ανθρώπου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και των τεχνικών του κυνηγιού.
Διάφορα ζώα όπως ποντικοί, ελέφαντες και ιπποπόταμοι βρίσκονταν στο νησί πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου. Μετά τους ανθρώπους πέρασαν περίπου 12.500 χρόνια για να εμφανιστούν σαρκοβόρα ζώα και να αρχίσει το κυνήγι τους, που εξελίχθηκε σε τεχνική ελέγχου της άγριας πανίδας του νησιού. Σε αυτές τις τεχνικές οι επιστήμονες εντάσσουν και την εξημέρωση της γάτας για το κυνήγι των ποντικών, που ήταν και οι πρώτοι ανεπιθύμητοι κάτοικοι του νησιού.
Στη Λίθινη Εποχή στην περιοχή του Σιλουροκάμπου η εκταφή χιλιάδων οστών αποκάλυψε την εξημέρωση σκύλων, αλόγων, προβάτων και αγελάδων πολύ πιο πριν από 10.000 χρόνια και την ύπαρξη πολλών ειδών κατοικιδίων κατά την ίδια περίοδο. Η αρχαιολογική σκαπάνη αλλά και αρχαίοι αιγυπτιακοί πάπυροι μάς δείχνουν ότι η εξημέρωσή της ξεκίνησε πριν από 3.500 με 4.500 χρόνια. Όμως νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύπρο αποκαλύπτουν πως οι στενοί δεσμοί ανθρώπου και γάτας είχαν ξεκινήσει πριν από 9.500 χρόνια, τουλάχιστον 5.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι μέχρι σήμερα πιστεύαμε.
Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός ανθρώπου και της γάτας του σε τάφο που χρονολογείται στο 7500 π.X. στην περιοχή του Σιλουρόκαμπου. Ο σκελετός της γάτας εντοπίστηκε σε απόσταση 40 εκατοστών από τον ανθρώπινο και στο ίδιο βάθος, θέση που υποδηλώνει την ιδιαίτερη σημασία του κατοικίδιου στη ζωή του νεκρού.
πηγή: lifo.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Σκύλος περπάτησε 800 χλμ. για να γυρίσει σπίτι του!

O Mark Wessells δεν πίστευε ότι θα έβλεπε ξανά το σκύλο του, ένα μαύρο λαμπραντόρ ονόματι Buck, το οποίο απέκτησε κουτάβι γαρ, μόλις πριν από τρία χρόνια. «Νόμιζα ότι χάθηκε για πάντα και όλο αυτό το διάστημα ήμουν απαρηγόρητος», λέει ο Mark. Η ιστορία ξεκίνησε πριν από επτά περίπου μήνες, όταν ο νεαρός Mark Wessells επισκέφθηκε τον πατέρα του στη Βιρτζίνια για να του αφήσει το σκύλο για μερικές εβδομάδες, μέχρι να μετακομίσει στο νέο του σπίτι στο Myrtle Beach (800 χλμ. από τη Βιρτζίνια). Περίπου μια εβδομάδα μετά την αποχώρησή του από τη Βιρτζίνια, ο πατέρας τού Wessells τηλεφώνησε στο γιο του για να του πει τα κακά μαντάτα: Ο Buck είχε φύγει από το σπίτι και οι προσπάθειές του να τον βρει δεν απέδωσαν καρπούς.

perierga.gr - Σκύλος περπάτησε 800 χλμ. για να γυρίσει σπίτι του!
«Αρχικά σκεφτήκαμε ότι κάποιος τον έκλεψε, επειδή αυτό ήταν το μόνο πράγμα που μπορούσαμε να φανταστούμε. Σε καμία περίπτωση δεν περνούσε από το μυαλό μας ότι έφυγε από μόνος του», λέει ο Mark. Επτά μήνες μετά, και μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ένας γείτονας του Mark στο Myrtle Beach βρήκε το σκύλο να περιπλανιέται κατάκοπος στο δρόμο. Αφού τον περιποιήθηκε -που περεμπιπτόντως ήταν πολύ φιλικός- ρώτησε στη γειτονιά και στη συνέχεια τον μετέφερε σε κτηνιατρείο. Εκεί, ο κτηνίατρος, μέσω ενός μικροτσίπ που είχε ο Buck κάτω από το δέρμα του, ανακάλυψε όλες τις πληροφορίες για το σκύλο, παραδίδοντας εν τέλει το τρυφερό λαμπραντόρ στον περίχαρο ιδιοκτήτη του. Γιατί 800 χιλιόμετρα δρόμος είναι λίγο, τόσο λίγο για μια ζεστή αγκαλιά!
perierga.gr - Σκύλος περπάτησε 800 χλμ. για να γυρίσει σπίτι του!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Ασυνήθιστη γάτα


Αυτό το πανέμορφο γατάκι έχει ένα σπάνιο χαρακτηριστικό, καθώς έχει μάτια διαφορετικού μεταξύ τους χρώματος. Είναι ένα φαινόμενο που είναι ασυνήθιστο αλλά εμφανίζεται σε όλα σχεδόν τα ζώα και τον άνθρωπο. Ονομάζεται ετεροχρωμία και συνήθως οφείλεται σε κάποια απορρύθμιση της μελανίνης.

Perierga.gr - Η γάτα με τα πιο περίεργα μάτια
Perierga.gr - Η γάτα με τα πιο περίεργα μάτια
Perierga.gr - Η γάτα με τα πιο περίεργα μάτια
Perierga.gr - Η γάτα με τα πιο περίεργα μάτια
Perierga.gr - Η γάτα με τα πιο περίεργα μάτια
Perierga.gr - Η γάτα με τα πιο περίεργα μάτια
Perierga.gr - Η γάτα με τα πιο περίεργα μάτια
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Υποβρύχιο κυνήγι


Διασχίζουν τους ωκεανούς με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα προς αναζήτηση τροφής. Είναι από τα πιο γρήγορα ψάρια και οι σαρδέλες στις παρακάτω φωτογραφίες δεν είχαν ελπίδες διαφυγής!

Τις εντυπωσιακές φωτογραφίες με το είδος αυτό ξιφία (sailfish) τράβηξε ο Reinhard Dirscherl στα νερά της Καραϊβικής κοντά στο νησί Isla Mujeres.









 

newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Παραλίες χωρίς μικρόβια χάρη στα σκυλιά

Στις παραλίες συναντά κανείς γλάρους που δυστυχώς τρώνε από σκουπίδια που αφήνουν πίσω συμπολίτες μας αλλά και τις κουτσουλιές! Αυτές μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια, όπως τα Escherichia coli και Enterococcus που μολύνουν την παραλία και το νερό.

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να το καταπολεμήσουν: Αφήστε ελεύθερα τα σκυλιά στην παραλία, λένε.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αποδείχθηκε ότι τα ελεύθερα σκυλιά διώχνουν τους γλάρους και έτσι το νερό παραμένει καθαρό.

Το πρόβλημα των γλάρων είναι χρόνιο και όσο πιο πολλά πτηνά υπάρχουν, τόσο πιο πολλά είναι τα μικρόβια. Φυσικά προστατεύουμε και αγαπάμε όλα τα ζώα και έτσι ψάχνουμε φυσικούς τρόπος απώθησης.

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η πρακτική του λαδώματος των φωλιών των γλάρων ώστε να μειωθεί η αναπαραγωγή τους δεν είχε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Μία ομάδα ερευνητών πήρε δείγματα από το νερό της θάλασσας στη Βόρεια Καρολίνα, τις πρώτες 11 μέρες του Αυγούστου του 2011. Μετά άφησαν σκυλιά ελεύθερα στην παραλία. Τα περισσότερα ήταν ειδικά εκπαιδευμένα Μπόρντερ Κόλλι που ξέρουν να χειρίζονται κοπάδια και έτσι έδιωχναν τα πουλιά, χωρίς να τα πειράζουν, από την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση.

Οι χειριστές των σκύλων μάζευαν τυχόν ακαθαρσίες των σκύλων και μετά από 1 εβδομάδα οι ερευνητές ξαναπήραν δείγματα.

Μόλις 9 μέρες κράτησε η περιπολία των σκύλων και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Όταν ανέλυσαν τα νέα δείγματα στο εργαστήριο, είδαν ότι οι συγκεντρώσεις των βακτηρίων και άλλων, όπως η σαλμονέλα είχαν μειωθεί πάρα πολύ και σχεδόν δεν εντοπίζονταν. Σε αντίθεση, με τα προηγούμενα δείγματα όπου υπήρχαν ακόμα και μικρόβια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα.

Ουσιαστικά, η μείωση ήταν 29% και 38% για τα Escherichia Coli και Enterococcus αντίστοιχα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology.

Οι σκύλοι λοιπόν, που από άγνοια και φόβο κάποιοι κατηγορούν ότι μπορεί να μολύνουν την παραλία ή ότι «ενοχλούν», είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος να απωθηθούν τα πουλιά που κουβαλούν μικρόβια. Άλλο ένα λοιπόν επιχείρημα, υπέρ της παρουσίας σκύλων στην παραλία, για όσους τα φοβούνται και ενοχλούνται.

Πηγή: adespoto.gr
Διαβάστε περισσότερα »