Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Δύσκολη γέννα είχε η Holmes


Το πρόβατο έφερε στον κόσμο πεντάδυμα

Μια έκπληξη περίμενε τον αγρότη Dinah Thompson από το Shropshire της Βρετανίας, καθώς μια προβατίνα έφερε στον κόσμο ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε πρόβατα!

Τα τρία τελευταία χρόνια η Holmes, όπως είναι το όνομα του προβάτου, γεννούσε δύο μικρά. Ωστόσο τη φετινή χρονιά προκάλεσε έκπληξη καθώς γέννησε πεντάδυμα, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο.

«Κοίταξα τη μητέρα και είδα ότι γεννούσε δύο μικρά πρόβατα. Ήξερε ότι είχε τρίδυμα, έτσι περίμενα για το τρίτο και όταν γεννήθηκε έφυγα να πιω έναν καφέ. Υπήρξε ένας θόρυβος στην καλύβα και όταν επέστρεψα έπειτα από 20 λεπτά, και υπήρχαν 5 μικρά πρόβατα που ήταν όλα ζωντανά, υγιή και αξιολάτρευτα», δήλωσε ο Thompson.

Το κάθε ένα ζύγιζε 1,3 κιλά, αλλά ο Thompson πρέπει να ταΐζει γάλα με μπουκάλι τα τρία από αυτά, καθώς η μητέρα μπορεί να φροντίσει για τη διατροφή μόνο των δύο.





newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Στην υπηρεσία της επιστήμης θαλάσσιοι ελέφαντες

Θαλάσσιοι ελέφαντες, έχοντας προσαρτημένο στο κεφάλι τους ειδικούς αισθητήρες, βοήθησαν τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πως... σχηματίζονται τα ψυχρότερα και βαθύτερα νερά του ωκεανού και παρείχαν στοιχεία ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του ρόλου που παίζει η θάλασσα περιμετρικά της Ανταρκτικής στη διαμόρφωση του παγκόσμιου κλίματος.

Οι θαλάσσιοι ελέφαντες, κολυμπώντας βαθιά μέσα στα νερά της Ανταρκτικής, παρείχαν στους επιστήμονες σημαντικά δεδομένα, σε μια περιοχή που είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν έρευνες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της απροσπέλαστης επιφάνειας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ανταρκτικό Κλίμα & Οικοσύστημα CRC», που εδρεύει στην Τασμανία.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό την ύπαρξη «νερού στον πυθμένα της Ανταρκτικής», ένα πυκνό και βαθύ στρώμα νερού κοντά στον πάτο του ωκεανού, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση των ωκεανών του κόσμου.

«Οι θαλάσσιοι ελέφαντες κατάφεραν να φτάσουν σε μια περιοχή της ακτογραμμής όπου κανένα πλοίο δεν ήταν δυνατό ποτέ να φτάσει», δήλωσε ο Γκάι Γουίλιαμς του Ιδρύματος CRC.

«Αυτή είναι μια ιδιαίτερη μορφή του νερού της Ανταρκτικής και αποτελεί ένα από τους "μηχανισμούς" που καθοδηγεί την κυκλοφορία των ωκεανών. Αυτό που καταφέραμε ήταν να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα αυτόν τον περίπλοκο μηχανισμό», πρόσθεσε.
ΑΠΕ
Διαβάστε περισσότερα »

Oρισμένες μύγες σπρώχνουν τα παιδιά τους στο ποτό

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν φάρμακα για να προστατεύσουν τα βλαστάρια τους: Όταν η μύγα Drosophila αντιληφθεί... παρασιτικές σφήκες να πετούν γύρω της, φροντίζει να γεννά τα αβγά της μέσα σε σάπια φρούτα ποτισμένα με αλκοόλ, το οποίο θα προστατεύσει τις προνύμφες της από την επίθεση.

Οι προνύμφες

Οι προνύμφες της μύγας Drosophila melanogaster, ενός από τα καλύτερα μελετημένα πειραματόζωα, τρέφονται με τα μικρόβια που αναπτύσσονται σε υπερώριμα και σάπια φρούτα. Δεδομένου ότι τα σάκχαρα των σάπιων φρούτων συχνά υφίστανται ζύμωση και μετατρέπονται σε αιθανόλη, οι προνύμφες έχουν εξελιχθεί να αντέχουν το ποτό, ακόμα και όταν η περιεκτικότητα φτάνει το 15%, λίγο περισσότερο από ό,τι στο κρασί.

Οι προνύμφες, πάντως, δεν χρειάζονται το αλκοόλ για την επιβίωσή τους, οπότε τα θηλυκά δεν γεννούν πάντα τα αβγά τους σε φρούτα με αιθανόλη. Το αλκοόλ όμως επιβάλλεται όταν στο γύρω χώρο υπάρχουν παρασιτικές σφήκες, οι οποίες γεννούν τα αβγά τους μέσα στις προνύμφες της μύγας και αφήνουν τα παιδιά της να τις φάνε ζωντανές.

Οι παρασιτικές

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science αποκαλύπτει ότι οι θηλυκές μύγες αναγνωρίζουν τις παρασιτικές σφήκες με την όρασή τους και μπορούν μάλιστα να ξεχωρίζουν σε ποιο είδος ανήκουν και αν είναι αρσενικές ή θηλυκές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Emory της Atlanta άφησαν θηλυκές μύγες Drosophila να γεννήσουν αβγά μέσα σε μια σειρά από δοχεία, ορισμένα από τα οποία περιείχαν αλκοόλ και περιτριγυρίζονταν από παρασιτικές σφήκες.

Όταν δεν υπήρχαν σφήκες, οι μύγες γεννούσαν το 60% των αβγών τους στο δοχείο που δεν περιείχε αλκοόλ. Όταν όμως υπήρχαν σφήκες, το 90% των αβγών βρέθηκε σε δοχεία με αιθανόλη.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι οι μύγες των φρούτων αλλάζουν την αναπαραγωγική τους συμπεριφορά όταν οι σφήκες είναι παρούσες» αναφέρει ο Τον Σλένκε, επικεφαλής της μελέτης. «Το αλκοόλ είναι ελαφρώς τοξικό και για τις ίδιες [τις προνύμφες] ωστόσο οι σφήκες αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για το αλκοόλ» προσθέτει.

Το πείραμα

Επισημαίνει μάλιστα ότι οι μύγες που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα μεγάλωσαν στο εργαστήριο και δεν είχαν δει παρασιτικές σφήκες ποτέ στη ζωή τους. Φαίνεται όμως ότι είναι προγραμματισμένες να αναγνωρίζουν την απειλή με την όραση, αφού οι μύγες που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι τυφλές δεν θορυβούνται από τις σφήκες. Αν αντίθετα έχουν χάσει την όσφρησή τους, η στρατηγική του ποτού δεν επηρεάζεται.

Περαιτέρω πειράματα έδειξαν μάλιστα ότι οι μύγες αναγνωρίζουν διάφορα είδη παρασιτικών σφηκών και επιπλέον ξεχωρίζουν τα θηλυκά από τα αρσενικά. Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι η μύγα Drosophila δεν είναι το μόνο είδος που έχει εξελίξει αυτή την τακτική.
Η μελέτη, γράφουν, προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις «ότι η χρήση τοξινών ως φαρμακευτική θεραπεία για τους απογόνους ενδέχεται να είναι συχνή στο ζωικό βασίλειο».
tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Αλιβέρι: Γέμισε η πόλη με εκατομμύρια πουλιά!



Εκατομμύρια πουλιά έχουν εμφανιστεί από νωρίς το πρωί στα χωριά του Αλιβερίου.
Πιο συγκεκριμένα τα πτηνά έκαναν το ταξιδάκι τους από το Αυλωνάρι και πέρασαν από την πόλη του Αλιβερίου.

Οι κάτοικοι από νωρίς το πρωί, είναι με τα κεφάλια στον ουρανό μιας και δεν είναι συνηθισμένοι από το φαινόμενο.

"Αυτό είναι μαγεία, να ξυπνάς κάθε πρωί και να ακούς χιλιάδες τιτιβίσματα πάνω από το κεφάλι σου. Αυτό είναι φύση, αυτό είναι παράδεισος" μας είπε κάτοικος της περιοχής.
evianews.com



Διαβάστε περισσότερα »

Βιάστηκαν μέχρι θανάτου δύο σκυλιά!


Ανθρωπόμορφο κτήνος στη Σκάλα Λακωνίας

Κακοποίησαν σεξουαλικά μέχρι θανάτου δύο οικόσιτα σκυλιά οικογένειας από τη Σκάλα Λακωνίας.

Η οικογένεια που είδε τα σκυλιά της να πεθαίνουν μέσα σε φρικτούς πόνους κατήγγειλε το έγκλημα των ασυνείδητων στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η οποία, με τη σειρά της δημοσιοποίησε την υπόθεση.

Η οικογένεια κατήγγειλε ότι το πρώτο περιστατικό συνέβη στις 29 Ιανουαρίου. Τότε μέλη της οικογένειας βρήκαν ετοιμοθάνατο το ένα σκυλάκι βάρους περίπου 12 κιλών, με εμφανή σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης και βασανιστηρίων!

Το ίδιο, προφανώς, ανθρωπόμορφο κτήνος ξαναχτύπησε και στις 15 Φεβρουαρίου με θύμα το δεύτερο σκυλάκι της οικογένειας, το οποίο άρπαξε και μετέφερε σε ένα διπλανό χωράφι όπου το κρέμασε από ένα δέντρο και το κακοποίησε σεξουαλικά μέχρι να ξεψυχήσει.

Σύμφωνα με την οικογένεια, πολλές φορές τους τελευταίους μήνες ο απάνθρωπος βασανιστής είχε τρυπώσει στην αυλή τους καραδοκώντας για να πιάσει τα ζώα και, σε μια από αυτές, έπεσε το πορτοφόλι του το οποίο παραδόθηκε στην Αστυνομία. Όμως, οι έρευνες για τον εντοπισμό του δεν έχουν προχωρήσει.
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »

Ψάχνουν το βοσκό που πυροβόλησε το σκύλο στο Βενεράτο



Την ευαισθητοποίηση της αστυνομίας προκάλεσε το περιστατικό που σημειώθηκε στο Βενεράτο την περασμένη Παρασκευή όταν... ασυνείδητος δεν δίστασε να βγάλει την καραμπίνα και να πυροβολήσει ένα αδέσποτο σκυλί που στη συνέχεια ξεφορτώθηκε πετώντας στο στον... κάδο.

Η αστυνομία αναζητά τον δράστη που προκάλεσε την οργή της τοπικής κοινωνίας την ίδια ώρα που ο μάρτυρας που είδε το περιστατικό και έκανε την καταγγελία στην φιλοζωική οργάνωση αρνήθηκε να καταθέσει σε βάρος του βοσκού. Στο σώμα του άτυχου ζώου εντοπίστηκαν σκάγια από την εξέταση που πραγματοποιήθηκε ωστόσο χαρακτηρίζεται απαραίτητη η κατάθεση του μάρτυρα.
prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα »

«Σταματήστε να πουλάτε ζώα»


Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν τους κινδύνους εγκατάλειψης των κατοικιδίων

Να σταματήσουν να πωλούνται κατοικίδια από pet shop ζητούν με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο εμπόριο ζώων συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους ως αντικείμενα και στην εγκατάλειψή τους. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση

«Εμπόριο ζώων από καταστήματα; Όχι, ευχαριστώ!

Με αφορμή την προτεινόμενη τροπολογία του Ν. 4039/2013 για τα ζώα συντροφιάς, οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε στο προσκήνιο την πρότασή μας για απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα, καθώς το συγκεκριμένο εμπόριο ζώων συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους ως αντικείμενα καθώς και στην εγκατάλειψή τους.

Δυστυχώς υπάρχει πληθώρα καταγγελιών για την πώληση “εξωτικών ζώων” και τον εγκλεισμό ζώων που προορίζονται για πώληση σε ιδιαίτερα ακατάλληλες συνθήκες, γεγονός που έρχεται να θυμίσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη βαρβαρότητα και την ανομία που συνδέονται με το εμπόριο ζώων και την πώλησή τους από καταστήματα, συνέπεια της έλλειψης συστηματικών ελέγχων, νομοθετικών κενών, αλλά και της δυνατότητας που δίνει ο νομοθέτης για την εμπορία ζώων συντροφιάς από καταστήματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την οριστική απαγόρευση πώλησης ζώων συντροφιάς από pet shops, καθώς:

• Οι βασικοί κανόνες ευζωίας δεν τηρούνται, εφόσον τα ζώα ταλαιπωρούνται εξαιτίας του ασφυκτικού εγκλεισμού τους σε κλουβιά που συχνά διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, η σωστή και επαρκής διατροφή και ο προαυλισμός των ζώων πολλές φορές δεν ικανοποιούνται, ενώ το μέλλον όσων δεν πωλούνται τελικά, είναι συχνά δυσοίωνο.

• Η έκθεση και πώληση ζώων από καταστήματα ενισχύει τις στιγμιαίες, παρορμητικές αγορές, και προωθεί ξεπερασμένες αντιλήψεις για τα ζώα ως αντικείμενα που ικανοποιούν τις ανάγκες ψυχαγωγίας και συντροφιάς των πελατών των καταστημάτων. 

• Τα καταστήματα προμηθεύονται τα ζώα από εκτροφείς εντός και εκτός της χώρας, γεγονός το οποίο ενισχύει την συνεχή αναπαραγωγή ζώων συντροφιάς. Είναι γνωστό ότι χώρες όπως η Ουγγαρία έχουν στήσει μια βιομηχανία παραγωγής ζώων σε άθλιες συνθήκες, τα λεγόμενα puppy mills, με πολλά νεαρά ζώα να έχουν σοβαρές ασθένειες και να πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αγορά ζώων από καταστήματα ενισχύει τη μαζική εκτροφή ζώων σε βασανιστικές συνθήκες χάριν του κέρδους. Η απαγόρευση στοχεύει μεταξύ άλλων και στον τερματισμό της μαζικής εισαγωγής ζώων από την Ανατολική Ευρώπη.

• Η αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου έχει ως συνέπεια, αφενός την πώληση ειδών που απαγορεύει ο νόμος και αφετέρου τη μη τήρηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων κανόνων ευζωίας.

Παράλληλα με την απαγόρευση πώλησης ζώων από καταστήματα, ζητάμε αυστηρούς ελέγχους σε όσους θέτουν προς πώληση ζώα συντροφιάς οι οποίοι θα πρέπει να έχουν άδεια εκτροφέα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αγορές ζώων από καταστήματα ή εκτροφείς διογκώνουν το υφιστάμενο πρόβλημα του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων και μειώνουν τις υιοθεσίες. Η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αυξηθούν οι υιοθεσίες ζώων και να υποστηρίξει τα φιλοζωικά σωματεία και φιλόζωους πολίτες που μεριμνούν για τα αδέσποτα ζώα. 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υιοθετήσει τη λεγόμενη “θετική λίστα”, σε μια προσπάθεια πάταξης της παράνομης εμπορίας ειδών ζώων που δεν ενδείκνυνται για συγκατοίκηση με ανθρώπους. Η θετική λίστα θα περιέχει τα είδη ζώων που επιτρέπεται να βρίσκονται στην κατοχή συμπολιτών μας. 

Η λεγόμενη “αρνητική λίστα” που εφαρμόζεται μέχρι στιγμής αφορά σε ζώα που απαγορεύεται να γίνουν αντικείμενο εμπορίας, είναι όμως προσχηματική. Και αυτό διότι υπάρχουν τόσα πολλά είδη ζώων που είναι ουσιαστικά αδύνατο να καταγραφούν σε μία λίστα, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να εμπορεύονται ζώα που είναι εκτός λίστας, εξασφαλίζοντας τη νομιμότητά τους. Αντιθέτως, η ύπαρξη της “θετικής λίστας” με ζώα των οποίων η εμπορία θα επιτρεπόταν, θα μπορούσε να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει ώστε η Πολιτεία να υιοθετήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως λ.χ. του Βελγίου, απαγορεύοντας την πώληση ζώων συντροφιάς από καταστήματα και θέτοντας αυστηρούς κανόνες και ελέγχους στους εκτροφείς. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε και ως πολίτες οικολογική συνείδηση και να μην προωθούμε με την καταναλωτική μας συμπεριφορά και προτίμηση πρακτικές που ευνοούν την κακοποίηση των ζώων ή την εμπορία ζώων ακατάλληλων για συγκατοίκηση με ανθρώπους».
newsbeast
Διαβάστε περισσότερα »