Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Χαμαιλέων pocket size! Δες το μικρότερο σπονδυλωτό του κόσμου!!! (VIDEO+PHOTOS)

Τα μικρότερα σπονδυλωτά που βρέθηκε ποτέ στη γη, ανακαλύφθηκαν σε ένα μικρό νησί, το Νόζι Χάρα (Nosy Hara), στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης.
Πρόκειται για ένα χαμαιλέοντα-μινιατούρα, του είδους Brookesia Micra, με μήκος που φτάνει τα... 16 χιλιοστά!
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως αυτό το νέο είδος κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα πεσμένα φύλλα του δάσους, αλλά τις βραδινές ώρες σκαρφαλώνει πάνω σε δέντρα.
Εκεί πέφτουν σε τόσο βαθύ ύπνο που μπορείς να τα πιάσεις με  τα χέρια, χωρίς να σε καταλάβουν!
www.radar.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Τα αδέσποτα της κρίσης


Οσο κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις τόσο οι δρόμοι γεμίζουν αδέσποτα ζώα, θύματα και αυτά της οικονομικής κρίσης που πλήττει τα τελευταία... 
...χρόνια της χώρας μας, με τις φιλοζωικές, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» να βλέπουν αύξηση στην εγκατάλειψη κατά 15% τουλάχιστον. 

Και μπορεί οι δυσκολίες για τους Ελληνες να έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο μαζί με τα προβλήματα φαίνεται πως αυξάνονται η ευαισθητοποίηση και η ανθρωπιά, καθώς όλο και περισσότεροι στηρίζουν τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς, ενώ συνεργάζονται με φιλοζωικές εταιρίες, προκειμένου αυτά τα ζώα να έχουν μια καλύτερη τύχη.

Αύξηση στην εγκατάλειψη κατοικίδιων βλέπουν τόσο οι φιλοζωικές εταιρίες και τα σωματεία, όσο και το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για τα αδέσποτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ρεπορτάζ στα 4.253 ανέρχονται τα σκυλιά που έχει περιθάλψει ο Δήμος τα εννέα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος για τα αδέσποτα, εκ των οποίων τα 1.100 έχουν υιοθετηθεί, ενώ τον τελευταίο μήνα έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα και οι γάτες, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 35.

Πηγή: newpost.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Στοίβαξαν 87 κουτάβια σε κουβάδες για να τα πουλήσουν παράνομα


Μόλις που κατάφερναν να αναπνεύσουν. Με τα μάτια τους να ικετεύουν για σωτηρία οι αστυνομικοί βρήκαν τα άτυχα...
 κουτάβια στριμωγμένα σε κουβάδες μέσα σε ένα αυτοκίνητο σε δρόμο του Μάντσεστερ στη Βρετανία.

Οι αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα και μια γυναίκα οι οποίοι προόριζαν τα κουτάβια για παράνομη πώληση σε σοκάκια της Βρετανίας. Σκοπός ήταν να πωληθούν σαν... χριστουγεννιάτικα δώρα.
Κάποια όμως δεν θα κατάφερναν καν να φτάσουν ως την πώληση αφού από τις άθλιες συνθήκες τέσσερα σκυλάκια ήταν ήδη νεκρά.

Δείτε τις φωτογραφίες.






Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Τριχεχίδες, μη σας ξεγελά η όψη τους


Στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα φιλικά πλάσματα.

Οποιοσδήποτε εάν συναντούσε ένα από αυτά τα τεράστια θαλάσσια θηλαστικά το πιο σίγουρο είναι να νιώσει ένα αίσθημα πανικού.
Ωστόσο, αυτά τα ολοστρόγγυλα πλάσματα δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από το τα χαϊδέψει κάποιος στην κοιλιά τους, καθώς αυτά κολυμπούν στα θερμά νερά κοντά στο Crystal River, της Καλιφόρνιας.
Αρκετές πηγές γλυκού νερού προσελκύουν τις τριχεχίδες, των οποίων ο συνήθης βιότοπος είναι ο ωκεανός, που όμως κατά την χειμερινή περίοδο, η θερμοκρασία πέφτει αρκετά χαμηλά.
Perierga.gr - Τριχεχίδες, μη σας ξεγελά η όψη τους
Ο φωτογράφος υποβρύχιων λήψεων, Alex Mustard, ταξίδεψε μέχρι τα δυτικά παράλια της Φλόριντα για να τραβήξει μερικά καρέ από αυτά τα πλάσματα, καθώς αυτά προσπαθούν βρουν λίγη ζεστασιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτογράφιση των θηλαστικών ήταν μία αρκετά εύκολη υπόθεση, εξαιτίας της χαλαρής φύσης τους. Εάν δεν γίνεις ενοχλητικός σε αφήνουν να τις προσεγγίσεις και ακόμα και να τις χαϊδέψεις.
Απολαύστε τα ειρηνικά και παιχνιδιάρικα πλάσματα.
Perierga.gr - Τριχεχίδες, μη σας ξεγελά η όψη τους
Perierga.gr - Τριχεχίδες, μη σας ξεγελά η όψη τους
Perierga.gr - Τριχεχίδες, μη σας ξεγελά η όψη τους
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Κατοικίδια με… υπαρξιακές αναζητήσεις!


Δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκφράσεις που παίρνουν κάθε φορά, ούτε με τις πράξεις ή τις κινήσεις τους. Ούτε καν με τον τρόπο που επιλέγουν να κάνουν κάποια πράγματα. Έχει να κάνει με όλα αυτά μαζί και ακόμα περισσότερα για τα ζώα που θα δείτε στη συνέχεια, τα οποία απαθανάτισαν οι ιδιοκτήτες τους σε βαθιές, πολύ βαθιές σκέψεις! Προβληματισμοί του τύπου «ποιος είμαι;», «πού πάω;», «τι θα κάνω με τη ζωή μου;» και άλλα παρόμοια ευτράπελα. Γιατί όταν γάτες και σκύλοι μπαίνουν στη ζωή των ανθρώπων δεν μπορεί παρά να την κάνουν πιο διασκεδαστική με τις απορίες και τις… περισυλλογές τους! Ειδικά όταν αναρωτιούνται…

1. Τι θα κάνω στη ζωή μου από εδώ και πέρα;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
2. Η στυλιστική μου επιλογή είναι κατανοητή ή μήπως όχι;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
3. Εσπρεσάκι ή καπουτσίνο;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
4. Καθρέφτη καθρεφτάκι μου ποια είναι ποιο όμορφη;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
5. Άραγε θα βρω ποτέ την πραγματική αγάπη;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
6. Γίνομαι τέρας τελικά;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
7. Μπορώ άραγε να διακριθώ στη γιόγκα;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
8. Το αφεντικό μου άραγε θα εκτιμήσει την προσφορά μου;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
9. Θα μπορέσω να σε ξεπεράσω;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
10. Πάντα έτσι θα μοιάζει η φάτσα μου;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
11. Μήπως τελικά έπρεπε να πάρω το μικρότερο χοτ ντόγκ;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
12. Θα μπορέσω άραγε ποτέ να γίνω πρίμα μπαλαρίνα;
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε βαθιά... περισυλλογή!
♥ Και δύο έξτρα που έχουν λύσει τα προβλήματά τους!
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε υπαρξιακούς... συλλογισμούς!
perierga.gr - Σκυλιά & γάτες σε υπαρξιακούς... συλλογισμούς!
perierga.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Διώχνουν τους... ανίκανους συζύγους οι θηλυκοί γύπες


Διώχνουν τους... ανίκανους συζύγους οι θηλυκοί γύπες

Πότε συμβαίνει αυτό και γιατί

Είναι μονογαμικοί αλλά οι… κυρίες, πολλές φορές απαιτούν. Κάποιες φορές μάλιστα δεν διστάζουν να διώξουν το ταίρι τους αλλά μόνο όταν εκείνο δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του… 

Όπως αναφέρει το madeincreta.gr, «πόδι» από τη φωλιά - κατά κυριολεξία - δίνει ο θηλυκός γύπας στον αρσενικό, όταν αυτός δεν είναι σε θέση να αναπαραγάγει και να ανταπεξέλθει στο ρόλο που του έχει οριστεί από τη φύση, που δεν είναι άλλος από το να «κουβαλάει» στο σπίτι και γενικώς να είναι καλός σύζυγος. 

Η ζωή των πουλιών αυτών, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούνται από τους επιστήμονες, αποτελεί ένα γρίφο καθώς, πολλά πράγματα έχουν «ανιχνευτεί», όχι όμως και ο θαυμαστός τρόπος επικοινωνίας τους.

Ο ορνιθολόγος του ΜΦΙΚ, Δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, με αφορμή τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του είδους, έδωσε πληροφορίες, καθόλου γνωστές στο ευρύ κοινό, για τον τρόπο ζωής των ζευγαριών και των αποικιών τους, που δε διαφέρουν και πολύ από την ανθρώπινη πραγματικότητα, με τη διαφορά ότι οι ρόλοι είναι πιο ξεκάθαροι και οι κανόνες δεν διαταράσσονται.

Πρώτα πρώτα οι γύπες ζουν πολλά χρόνια και μπορούν να αναπαράγονται - όπως συμβαίνει με όλα τα πτηνά - μέχρι το τέλος της ζωής τους. Ηλικιακά ζουν 25 έτη ενώ σε περίπτωση αιχμαλωσίας φτάνουν τα 40.

Είναι μονογαμικά, προστατεύουν τα μικρά τους, κι επί της ουσίας ασχολούνται με τις φωλιές, τους 8 από τους 12 μήνες του έτους. 

«Για τους γύπες αλλά και γενικώς για τα περισσότερα πουλιά η αναπαραγωγή είναι τρομακτική επένδυση», αναφέρει o κ. Ξηρουχάκης.

Βέβαια όλη αυτή η «επένδυση» δε γίνεται τυχαία, με το θηλυκό να ορίζει συνήθως τους κανόνες της συμβίωσης και να είναι πολύ προσεκτικό στην επιλογή του.

Αναπαράγονται από τα μέσα του Δεκεμβρίου ως τα μέσα του Φεβρουαρίου, γεννώντας 1 με 2 αυγά, συνήθως ένα - τα οποία εκκολάπτονται σε διάστημα μεταξύ 53 και 58 ημερών. Μετά την εκκόλαψη οι νεοσσοί περνούν ένα διάστημα 106 έως 130 ημερών μαζί με τους γονείς τους πριν μπορέσουν να πετάξουν.

Το ζευγάρωμα ξεκινάει με το χτίσιμο της φωλιάς
Στη φύση οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι. Το θηλυκό μένει στη φωλιά για την κατασκευή της και το αρσενικό είναι αυτό που κουβαλάει. Με αυτόν τον τρόπο το θηλυκό τεστάρει την υπευθυνότητα του αρσενικού.

Πόσο συχνά φέρνει τη τροφή ή πόσο είναι δεσμευμένο σε αυτή τη διαδικασία.

Αν το κάνει για μια δυο ημέρες και μετά φύγει, σταματάει η διαδικασία της αναπαραγωγής. Το θηλυκό βρίσκει ένα άλλο άτομο τον επόμενο χρόνο.

Το βασικό στη σχέση τους είναι ότι το θηλυκό πρέπει να αισθανθεί ασφάλεια. Θα έχουν μαζί για τους επόμενους 8 μήνες ένα μικρό, το οποίο πρέπει να αναθρέψουν, και αυτό δεν είναι μικρή υπόθεση.

Μετά τη «γέννηση» τον πρώτο 1,5 μήνα μένουν και οι δύο δίπλα στο νεοσσό. Το μικρό τους δεν το αφήνουν ποτέ μόνο, μένει πάντα ένας από τους δυο.

Όταν έρθει η ώρα της «ενηλικίωσης» το διώχνουν από τη φωλιά. Σταματούν να το ταΐζουν για να αναγκαστεί να πετάξει, να φύγει.

Μέχρι την πλήρη ανεξαρτησία των νεοσσών, τα ταΐζουν ακόμα για ένα δίμηνο και μετά ... τέλος! Ανοίγουν τα φτερά τους και φεύγουν μακριά από τους γονείς τους.

Η αναζήτηση της νέας αποικίας διαρκεί για 4-5 χρόνια μέχρι να βρουν και εκείνα το ταίρι τους και να αρχίσουν τη δική τους ζωή.

Τι σταματάει την αναπαραγωγική διαδικασία;

Η αναπαραγωγή επίσης μπορεί να σταματήσει και εξαιτίας της απειρίας του αρσενικού. Λόγω ηλικίας. Αν το αρσενικό είναι 4-5 ετών- ηλικία που θεωρείται έτοιμο για αναπαραγωγή- και το θηλυκό 7-8 ετών και κάτι δεν «πάει καλά» μεταξύ τους, εξαιτίας της απειρίας του, το θηλυκό δε «χαρίζεται». Πετά και ψάχνει το ταίρι του αλλού.

Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να μπλοκάρει την αναπαραγωγή είναι το κατά πόσο η τροφή είναι προβλέψιμη.

Αν η εξεύρεσή της δεν μπορεί να προβλεφθεί επίσης σταματάει η αναπαραγωγή. Αν παρά τις προβλέψεις δε βρίσκουν τροφή, αφήνουν το μικρό τους. Ο μηχανισμός της φύσης είναι να επιβιώσει ο γονιός για να αναπαραχθεί το είδος. Η φύση επενδύει στον ώριμα αναπαραγωγικά πληθυσμό. Δε θα επιβιώσει ο νεοσσός. Είναι πιο συμφέρον να επιβιώσουν οι γονείς που θα κάνουν ένα μικρό ανά χρόνο, παρά να επιβιώσει το μικρό.

Το μυστήριο της ζωής τους παραμένει ανεξιχνίαστο!
Οι γύπες είναι είδος που έχουν ανάγκη τη συνεργασία για την εξεύρεση τροφής. 

«Δεν ξέρουμε πως και γιατί, επικοινωνούν πάντως μεταξύ τους με ένα περίεργο τρόπο. Παρά τις έρευνες που κάνουμε στα μαρκαρισμένα άτομα, δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε θέματα που αφορούν στην κοινωνική τους δομή», είπε ο ορνιθολόγος του ΜΦΙΚ.

«O γύπας στηρίζεται στη συνεργασία όταν ξεκινάει η αναζήτηση τροφής. Ναι μεν ψάχνουνε για τροφή, αλλά πάντα κρατάνε οπτική επαφή με άτομα του ίδιου είδους.
Δεν ξέρουμε, όμως, πως γίνεται η επικοινωνία τους. Πολλές φορές ακολουθούν ένα άτομο χωρίς να έχουν δει την τροφή. Από τη συμπεριφορά του, το καταλαβαίνουν κι όταν αυτή εμφανιστεί στο οπτικό τους πεδίο, στη συνέχεια, τρέφονται όλα μαζί.

Μπορεί να ακολουθούν αυτό που φεύγει νωρίς το πρωί ή μπορεί να το καταλαβαίνουν από τον τρόπο που πετάει…». 

Τέλος, ως γνωστό, ο γύπας δεν είναι «κυνηγός». Τρέφεται μόνο με ψόφια ζώα για αυτό και δεν τρώει καθημερινά. Αν δε βρεθεί τροφή συνεχίζει το ψάξιμο. Για αυτό και το βράδυ πέφτει σε κατάσταση υποθερμίας - για να μην καταναλώνει ενέργεια.

Το πρωί για να ανέβει η θερμοκρασία του προτιμά συνήθως περιοχές που έχουν ήλιο για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και να ζεσταθεί . Αυτός είναι και ένας λόγος που ανεμοπορεί κάνει δηλαδή παθητική πτήση και όχι ενεργητική σαρώνοντας μεγάλες επιφάνειες για να βρει τροφή.
newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Η λέαινα που έχει αδυναμία στις φωτογραφικές μηχανές


Πήρε την κάμερα αντί για το γεύμα της

Οι φωτογράφοι Άγριας Φύσης προσπαθούν να μη βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, χωρίς όμως να μπορούν να κάνουν το ίδιο και για τον εξοπλισμό τους. 

Ο Ed Hetherington είχε μία ξεχωριστή ιδέα για μία φωτογράφιση στη Zimbabwe, ωστόσο μία λέαινα τα κατέστρεψε όλα!

Ο Hetherington είχε τοποθετήσει μία κάμερα δίπλα σε ένα νεκρό βουβάλι, με σκοπό να απαθανατίσει από κοντά τη στιγμή που το θηλυκό λιοντάρι θα έτρωγε το γεύμα του. 

Ωστόσο η λέαινα φάνηκε πως έχει… αδυναμία στα gadgets και επέλεξε να πάρει την κάμερα, αντί για το φαγητό της. 









newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »

Η αγάπη είδος δεν κοιτά


Η αγάπη είδος δεν κοιτά

Πάνω απ' όλα ο διπλανός τους



Διαβάστε περισσότερα »

Κοιμητήριο μικρών ζώων στην Πελοπόννησο


Βρίσκεται στους Γαργαλιανούς και λειτουργεί από τον Οκτώβριο

Ένας ασυνήθιστος για την Ελλάδα χώρος βρίσκεται στους Γαργαλιανούς Πελοποννήσου. Πρόκειται για το κοιμητήριο μικρών ζώων «Peris» που λειτουργεί από τον Οκτώβριο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο γεμάτο με λεβάντες και ελιές που αποπνέουν ηρεμία και γαλήνη.

Το κοιμητήριο μικρών ζώων δημιουργήθηκε σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο περίπου ενάμιση στρέμματος και όπως λέει στο newsbeast.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας του, Αγγελική Λογοθέτη, στην αρχή φάνηκε πρωτόγνωρη η ιδέα τους αλλά στη συνέχεια ο κόσμος το είδε πολύ ζεστά.

«Πρόκειται έναν χώρο που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη για το τελευταίο σπιτάκι των αγαπημένων μας κατοικιδίων», αναφέρει. Και σημειώνει ότι: «πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε το χώρο μετά την απώλεια των δύο αγαπημένων μας κατοικιδίων του Πέρυ και του Κάστωρ».

Στην ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει και λέγεται koimitiriozoon.gr αναφέρουν μάλιστα ότι: «Διαπιστώσαμε τότε ότι πέραν της θλίψης μας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και το πρακτικό ζήτημα της ταφής , χωρίς να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μας προσφέρει την υπηρεσία αυτή.

Ως φιλόζωοι και ιδιοκτήτες ζώων θέλαμε να φτιάξουμε ένα κοιμητήριο ζώων όμορφο και αξιοπρεπές για να είστε σίγουροι και ήρεμοι για το τελευταίο ταξίδι του πολυαγαπημένου σας συντρόφου».

Και συνεχίζουν ότι: «Προχωρήσαμε λοιπόν στη δημιουργία του κοιμητηρίου μας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε τη δύσκολη αυτή ώρα, προσφέροντας σας ανακούφιση μέσα από τις υπηρεσίες μας».

Πάντως, το κόστος ταφής των κατοικιδίων κυμαίνεται από 50 μέχρι 150 ευρώ, όπως αναφέρουν οι διαχειριστές του.







newsbeast

Διαβάστε περισσότερα »