Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Γνωρίστε το Θαλάσσιο Ιγκουάνα των Γκαλαπάγκος


Μπορεί να μείνει για 30 λεπτά κάτω από το νερό

Αυτό το Θαλάσσιο Ιγκουάνα (Amblyrhynchus cristatus) είναι το μόνο μεταξύ των μοντέρνων σαυρών που έχει τη δυνατότητα να ζει και να τρέφεται στη θάλασσα. Το ξεχωριστό αυτό πλάσμα έχει εξαπλωθεί σε όλα τα νησιά του αρχιπελάγους Γκαλαπάγκος, τα οποία επισκέφτηκε ο Κάρολος Δαρβίνος το 1835. 

Ο ίδιος περιέγραψε τα Θαλάσσια Ιγκουάνα ως «Δαιμόνια του Σκότους», τα οποία μπορεί και να ενέπνευσαν τον Ρόλαντ Έμεριχ για τη δημιουργία του… Γκοτζίλα. 

Τα ενήλικα αρσενικά του είδους των Θαλάσσιων Ιγκουάνα φτάνουν σε μήκος περίπου 1.3 μέτρα και ζυγίζουν 1.5 κιλό. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτά τα ζώα μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό μέχρι και 30 λεπτά και να φτάσουν σε βάθος τα 15 μέτρα. 

Όσον αφορά το χρώμα τους, οι Amblyrhynchus cristatus δεν είναι πάντα μαύρες. Οι νεαρές σαύρες είναι πιο ανοιχτόχρωμες στην ράχη, και κάποιοι τύποι ενηλίκων σαυρών είναι γκρίζες. Οι αιτία των σκοτεινών τόνων είναι ότι το είδος πρέπει να απορροφά ταχύτατα θερμότητα για να μειώσουν την περίοδο λήθαργου αφού βγουν στην επιφάνεια από το νερό. Τα ζώα αυτά τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με θαλάσσια άλγη.








newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου