Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Εκατοντάδες άσπροι πελαργοί τον Αύγουστο στην Κύπρο

Ένα ασυνήθιστα μεγάλο πέρασμα άσπρων πελαργών παρατηρήθηκε από Λειτουργούς του Ταμείου Θήρας το διήμερο 22-23 Αυγούστου 2012 στην περιοχή της...
αλυκής Ακρωτηρίου.

Ανακοίνωση του Ταμείου Θήρας αναφέρει ότι «οι άσπροι πελαργοί, ένα είδος που μεταναστεύει από την Κύπρο σε μικρούς συνήθως αριθμούς, καταγράφηκε σε πολύ μεγάλους αριθμούς που έφτασαν σχεδόν τις τρεις χιλιάδες». Το είδος, λόγω του μεγέθους του, για να μεταναστεύσει χρησιμοποιεί ανοδικά ζεστά ρεύματα αέρος και για αυτό αποφεύγει συνήθως να διασταυρώνει μεγάλες θαλάσσιες περιοχές.

Το Ταμείο Θήρας αναφέρει ότι «τόσο κατά την 1η όσο και κατά τη 2η μέρα της μεγάλης παρουσίας των πελαργών στη χερσόνησο Ακρωτηρίου, κάποια πουλιά θανατώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά λόγω πρόσκρουσης τους σε ηλεκτροφόρα καλώδια και κεραίες, που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Βορειοδυτικό μέρος της αλυκής Ακρωτηρίου».Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο πιθανός λόγος που παρατηρήθηκε τέτοιος μεγάλος αριθμός πελαργών στην Κύπρο είναι μια πιθανή αλλαγή του καιρού κατά την αποδημία των πτηνών, η οποία μετατόπισε τα μεταναστευτικά κοπάδια μερικές δεκάδες χιλιόμετρα προς την Κύπρο». Κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση, το είδος των άσπρων πελαργών μεταναστεύει προς Αφρική και συνήθως χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό διάδρομο πάνω από την περιοχή του Eilat στο Ισραήλ.
Ο μεγαλύτερος όγκος των πουλιών έφυγε, από την περιοχή που παρατηρήθηκαν, γύρω στο μεσημέρι της 23ης Αυγούστου, ενώ μερικά πουλιά παρέμειναν ακόμα μερικές μέρες.

Έκτοτε στην περιοχή παρατηρήθηκαν μικρότεροι αριθμοί άσπρων πελαργών, καθώς και λίγοι μαύροι πελαργοί, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σπάνιοι. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας των μεγάλων κοπαδιών στη χερσόνησο Ακρωτηρίου παρατηρήθηκαν μικρότερα κοπάδια μερικών δεκάδων πτηνών και σε άλλες επαρχίες, όπως τη Λάρνακα (περιοχή Τερσεφάνου) και την πεδιάδα αεροδρομίου Πάφου (Τίμη).

Παρόμοιο περιστατικό αλλά ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας, παρατηρήθηκε ξανά στις 20 Αυγούστου 1998 με πολλές χιλιάδες άσπρους πελαργούς να κατακλύζουν τις πεδινές παραλιακές περιοχές της Κύπρου.
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου