Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ο λύκος έγινε… περδίκι!


Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες για την επανένταξή του στη φύση

Έπειτα από δύο και πλέον μήνες εντατικής ιατρικής φροντίδας από τον Αρκτούρο, ο λύκος που βρέθηκε στις 25 Ιουνίου από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης σε πολύ κακή κατάσταση έχει ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας και είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον! 

Ο Προκόπης, όπως ονομάστηκε ο συγκεκριμένος λύκος, μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό Άγριας Ζωής του Αρκτούρου για συνεχή παρακολούθηση και αποθεραπεία από την επιστημονική ομάδας της οργάνωσης σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους κτηνιάτρους για την άγρια ζωή της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας Νατάσας Κομνηνού. Σήμερα είναι ένας υγιέστατος λύκος καθώς έχουν αποκατασταθεί τόσο η όρασή του όσο και το τρίχωμά του. Είναι ιδιαίτερα κινητικός, περνάει το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας στον εξωτερικό χώρο και η συμπεριφορά του δείχνει ότι έχει ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε. 

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα που παρακολουθεί την αποθεραπεία του και την εξέλιξη της υγείας του οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την επανένταξή του στη φύση, γιατί θα διακοπεί η φαρμακευτική αγωγή. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά τότε μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να επιστρέψει ο λύκος στο φυσικό του περιβάλλον. 

Ο Προκόπης κατάφερε να διασωθεί την τελευταία στιγμή από τον Αρκτούρο, καθώς όταν βρέθηκε παρουσίαζε αδυναμία, κατάπτωση, πυρετό και σοβαρή αφυδάτωση. Μετά από λεπτομερή εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι έφερε πολλαπλά βλήματα πυροβόλου όπλου σε διάφορα σημεία του σώματος (παλιά τραύματα) καθώς επίσης ότι έπασχε από διροφιλαρίωση (νόσο συχνή και στους σκύλους που διαβιώνουν κοντά σε υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας). 

Ο Αρκτούρος έχοντας ήδη αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία από το πρόγραμμα ανατροφής και επανένταξης του Μικρού Τζον και του Νικήτα υλοποιεί παρόμοια προγράμματα για την αποκατάσταση και την επιστροφή στη φύση άγριων θηλαστικών όποτε αυτό είναι εφικτό. Η οργάνωση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση και την επανένταξη στη φύση άγριων ζώων προκειμένου να μην καταλήξουν αιχμάλωτα. 

Στον αστερισμό του Αρκτούρου, κάθε άγριο ζώο μετράει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου