Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

«Αστεγοι» χιμπατζήδες επιτίθενται εναντίον ανθρώπων


Εικόνες από την ταινία "η επανάσταση των πιθήκων" θυμίζουν τα περιστατικά με χιμπατζήδες στην....



Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Επιστήμονες συνδέουν το φαινόμενο με τη συρρίκνωση των ενδιαιτημάτων των ζώων, ιδιαίτερα στα ανατολικά της πολύπαθης χώρας, λόγω της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού.

Σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 17 έχουν τραυματιστεί σε «επιθέσεις εκδίκησης», όπως χαρακτηρίζονται, εναντίον όσων απειλούν τους οικοτόπους των χιμπατζήδων. Ο Ρίτσαρντ Ράνγκαμ από το Χάρβαρντ εκτιμά ότι οι αναφορές στην έκταση και στον αριθμό των επιθέσεων είναι μάλλον υπερβολικές, όμως μιλώντας στο New Scientist, παραδέχεται ότι οι σχέσεις ανθρώπων - χιμπατζήδων στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι τεταμένες, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπου παρατηρείται συρρίκνωση των οικοτόπων.

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Πάρκου Βιρούνγκα, πάνω στα σύνορα του Κονγκό-Κινσάσα με την Ουγκάντα και τη Ρουάντα λένε ότι πρόσφατα χιμπατζής επιτέθηκε εναντίον παιδιού, η μητέρα του οποίου παρενέβη για να το προστατεύσει. Το ζώο φέρεται να αντέδρασε ακόμη πιο επιθετικά, με αποτέλεσμα το παιδί να τραυματιστεί θανάσιμα.

«Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι όταν ο κόσμος αντιδρά με επιθετικότητα, επίσης εισπράττει επιθετική συμπεριφορά», λέει η ’λισον Μόλον από τη Ζωολογική Εταιρία της Φρανκφούρτης, η οποία συνεργάζεται με το πάρκο. Επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, κάτι που η ίδια φιλοδοξεί να επιτευχθεί μέσω ενημερωτικής εκστρατείας ώστε, σε περίπτωση «συνάντησης» με χιμπατζή, οι ντόπιοι να γνωρίζουν πώς θα μειώσουν τις πιθανότητες επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Εμανιέλ ντε Μερόντ, αξιωματούχο του Εθνικού Πάρκου Βιρούνγκα, η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού στην περιοχή δεν βοηθά την κατάσταση, με δεδομένο μάλιστα ότι συχνά κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν τμήματα του πάρκου σε καλλιέργειες. Όπως υποστηρίζει, έχουν επίσης καταγραφεί επιθέσεις εναντίον ανθρώπων από χιμπατζήδες που, εξαιτίας των καλλιεργειών, έχασαν τις πηγές τροφής τους.
planet-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου