Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Δηλητηρίαση σκυλιών από σοκολάτα

Προφανώς γνωρίζετε ότι πρέπει να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από την σοκολάτα, αλλά γιατί είναι κακό αυτό για το ζωάκι σας; Οι σκύλοι φαίνεται ότι τρώνε τα πάντα που θα βρούν μπροστά τους.
Η Ciara Black είναι παγκόσμια συνεργάτης των Ζώων από το δίκτυο βοήθειας των σκύλων, μία παγκόσμια πηγή ιστοσελίδων για θέματα υγείας των σκύλων. Παρακάτω περιγράφει γιατί η σοκολάτα δεν είναι καλή για τους σκύλους και τι να κάνετε όταν ο δικός σας σκύλος βρεθεί στον πειρασμό να φάει σοκολάτα.

Σκύλοι και σοκολάτα έιναι κακός συνδιασμός. Η σοκολάτα περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται θεοβρομίνη, ένα χημικό διεγερτικό που ανοίκει στην ίδια ομάδα με την καφείνη και την θεοφιλίνη. Η θεοβρομίνη υπάρχει στον καρπό του κακάο και μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία στο σκυλάκι σας αλλά και να επηρρεάσει το νευρικό του σύστημα και την καρδιά που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο.

Οι περισσότερες σοκολάτες ποικίλουν σε ποσότητα θεοβρομίνης αλλά ακόμα και μιά μικρή δόση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στον σκύλο σας. Οσ περισσότερο μένει η σοκολάτα στον οργανισμό του σκύλου σας χωρίς θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά μπορεί να του προκαλέσει. Δεν υπάρχει γνωστόαντίδοτο μέχρι τώρα για την δηλητηρίαση στους σκύλους από σοκολάτα γιαυτό και είναι πολύ σημαντικό να τον πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε λίγες ώρες και μπορεί να μοιάζουν με συμπτώματα άλλης αρρώστιας.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι:

Εμετός, διάρροια, υπερκινητικότητα, αυξημένη δίψα και πόση νερού, συχνοουρία, μυικοί σπασμοί, ανησυχία, λαχάνιασμα, ταχυπαλμία, μπλέ η γκρί ούλα.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας φάει σοκολάτα

Υπάρχουμ μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φροντίσετε τον σκύλο σας σε περίπτωση που έχει πάθει δηλητηρίαση απ΄΄ο σοκολάτα και αυτό εξαρτάται από την ποσότητα που έχει φάει αλλά και από το είδος σοκολάτας. Παρόλα αυτά επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σε αυτή την περίπτωση ή κέντρο δηλητηρίασης ζώων και ακολουθήστε την επόμενη διαδικασία. Σε πρώτη φάση μαζέψτε πληροφορίες πριν καλέσετε τον κτηνίατρο ή το κέντρο δηλητηριάσεων ζώων .

Τι είδους σοκοάτα έφαγε ο σκύλος σας; λευκή σοκολάτα; σοκολάτα υγείας ή σοκολάτα γάλακτος, ήταν συμπαγής σοκολάτα η γλυκό με επικάλυψη σοκολάτας;

Τι ράτσα είναι ο σκύλος σας και πόσο είναι το βάρος του. Παρουσιάζει κάποια συμπτώματα;

Πόσος χρόνος πέρασε από τότε που έφαγε την σοκολάτα; Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Αν είστε σίγουροι έχει φάει σοκολάτα πρέπει να του προκαλέσετε εμετό. Αυτό συνιστάται τις πρώτες ώρες από την στιγμή που την έφαγε. Εάν έχουν περάσει 12 ώρες δεν πρέπει να προκάλεσετε εμετό γιατί μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο του σκύλου σας.

Τύποι σοκολάτας

Η ποσότητα θεοβρομίνης ποικίλει αναλόγως με τους διαφορετικούς τύπους σοκολάτας. Συγκεκριμένοι τύποι μπορεί να είναι ακίνδυνες για τον σκύλο σας αν και μπορεί να του προκαλέσουν διάρροια και εμετό. Αλλες σοκολάτες μπορεί να προκαλέσουν όμως σοβαρή ζημιά και ακόμα και τον θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και με σωστό τρόπο.

Παρακάτω είναι οι τύποι σοκολάτας στην σειρά ξεκινώντας από την λιγότερο βλαβερή για τον σκύλο σας μέχρι την πιο επικίνδυνη.

Η λιγότερο επικίνδυνη φυσικά είναι η λευκή σοκολάτα που δεν περιέχει κακάο και περιέχει μόνο 1 χιλιογραμμάριο θεοβρομίνης στα 28 γραμμάρια σοκολάτας. Από εκει και πέρα ο κίνδυνος αυξάνει με την παρακάτω σειρά.

Σοκολάτα γάλακτος, ημίγλυκη σοκολάτα, σοκολάτα υγείας, πικρή σοκολάτα με περιεκτικότητα κακάο 70-85%, κουβερτούρα.

Η κουβερτούρα με ποσοστά κακάο μέχρι και 85% περιέχει περίπου 465 χιλιογραμμάρια θεοβρομίνης στα 28 γραμμάρια σοκολάτας.

Οπως βλέπουμε υπάρχει τεράστια διαφορά και είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στα συμπτώματα που μπορεί ο σκύλος σας να παρουσιάσει. Αυτό που πρέπει πάντως να κάνετε αν υποπτευθείτε ότι ο σκύλος σας έφαγε σοκολάτα είναι να καλέσετε τον κτηνίατρο άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου