Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Μετακομίζουν οι δαίμονες της Τασμανίας

Μια ομάδα των δαιμόνων της Τασμανίας θα μεταφερθεί σε ένα μικρό νησί της Αυστραλίας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αυτοσυντηρηθεί ο πληθυσμός.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τασμανίας Μπράιαν Ράιτμαν είπε ότι 14 μαρσιποφόρα, προσεκτικά επιλεγμένα από τα προγράμματα ανατροφής στην Αυστραλία, αναμένεται να αφεθούν αύριο στο νησί “Maria Island”, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τασμανίας.

Στόχος τα ζώα που θα μεταφερθούν να αποτελέσουν γενετική δεξαμενή για το μέλλον και να σώσουν το είδος που απειλείται από μια μεταδιδόμενη θανατηφόρα νόσο του προσώπου.

Η ασθένεια αυτή που εμφανίζεται στο ρύγχος και το λαιμό τους πλήττει τα θηλαστικά αυτά από το 1996 μειώνοντας τον πληθυσμό τους κατά 90%.

Ο καρκίνος που προκαλεί θάνατο μέσα σε διάστημα 3-6 μηνών εξαπλώνεται μέσω του κυνηγιού για τροφή όταν ένας υγιής δαίμονας δαγκώνει το πρόσωπο ενός μολυσμένου ομοειδούς του.
tromaktiko

Το νησί στο οποίο θα μεταφερθούν δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ το συγκεκριμένο είδος, το οποίο απαντάται μόνο στην Τασμανία.

Οι ειδικοί θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο οι δαίμονες της Τασμανίας να επηρεάσουν τα άλλα είδη του νησιού και πως το οικοσύστημα θα λειτουργήσει με ισορροπία.

Αν πάντως το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία ο πληθυσμός των ζώων αυτών θα αυξηθεί σε 50 μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου