Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ :ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   H σοκολάτα είναι μια γεύση που λατρεύουν τόσο οι άνθρωποι, όσο και τα ζώα. Αυτή η απόλαυση όμως, πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει για τα αγαπημένα μας κατοικίδια;
Η σοκολάτα είναι επικίνδυνη για τα ζώα και γιατί;
Η σοκολάτα είναι επικίνδυνη για τα ζώα, αυτό είναι δεδομένο και έχει γίνει σαφές στους περισσότερους των ζωόφιλων. Γιατί είναι επικίνδυνη; Διότι τόσο η σοκολάτα γάλακτος, όσο και η μαύρη σοκολάτα(σοκολάτα υγείας)  περιέχει τοξίνες που ονομάζεται methylxanthines με τη μορφή της καφεΐνης και θεοβρωμίνης. Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό. Η θεοβρωμίνη, είναι μια πικρή, άχρωμη χημική ουσία, που προκαλεί αύξηση στην παραγωγή ούρων, χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, και διέγερση της καρδιάς. Οι methylxanthines βρίσκονται επίσης στον καφέ, στο τσάι, στα αναψυκτικά τύπου κόλα.
Επικινδυνότητα της σοκολάτας σε σχέση με την ποσότητα κατανάλωσης.
Η  ιδανική περίπτωση είναι, εάν το σκυλί σας δεν καταναλώνει ποτέ σοκολάτα. Εάν τώρα το ζώο σας τρώει που και που σοκολάτα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι: 1.- Τα ήπια συμπτώματα εμφανίζονται με την κατάποση  9 mg ανά κιλό σωματικού βάρους του είτε καφεΐνης είτε θεοβρωμίνης. 2.- Τα σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται περίπου με 20 mg ανά κιλό σωματικού βάρους του είτε καφεΐνης είτε θεοβρωμίνης.3.- Κατάσταση κώματος και πιθανή κατάληξη του ζώου μπορεί να προκύψει μετά τη λήψη περισσοτέρων των 27 mg θεοβρωμίνης ή καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Συνήθως όσο πιο πικρή είναι η σοκολάτα, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της θεοβρωμίνης και τόσο πιο επικίνδυνη  είναιγια τα ζώα μας.
Τι πρέπει να κάνετε αν το ζώο σας φάει σοκολάτα και μάλιστα μεγάλη ποσότητα.
Πρώτον, καλέστε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και ενδέχεται να σας δώσει  οδηγίες για το πώς να επιτύχετε να κάνει έμετο το σκυλί σας. Αν είναι δυνατόν, πληροφορήσετε τον κτηνίατρο για  το είδος της σοκολάτας και περίπου την ποσότητα που έφαγε το ζώο. Εάν μία επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη, τότε αυτός είναι που θα προκαλέσει έμετο στο ζώο σας για να απαλλάξει το πεπτικό σύστημα του από την σοκολάτα.  Ο κτηνίατρος σας μπορεί επίσης να κάνει πλύση του στομάχου του σκύλου σας και να διαχειρισθεί  το περιστατικό με ενεργό άνθρακα για να απορροφηθούν οι υπόλοιπες τοξίνες. Το σκυλί σας μπορεί να πάρει ορούς ενδοφλέβια, για την πρόληψη της αφυδάτωσης και την αύξηση της παραγωγής ούρων, δεδομένου ότι ορισμένες τοξίνες μπορεί να απορροφηθούν από την ουροδόχο κύστη.  Καθ’ όλη την θεραπεία, ο κτηνίατρος σας θα παρακολουθεί στενά τη καρδιακή συχνότητα και τον καρδιακό ρυθμό του σκυλιού σας, και να χορηγήσει φάρμακα σταθεροποίησης της καρδιάς, εάν αυτό ενδείκνυται. Τα ζώα που έλαβαν θεραπευτική αγωγή εντός 6-12 ωρών μετά τη λήψη της σοκολάτας, συνήθως επανέρχονται πλήρων με νοσηλεία και επιθετική θεραπεία Ωστόσο, εάν απορροφώνται αρκετές ποσότητες  methylxanthines, από  κατάποση μεγάλης ποσότητας σοκολάτας τότε, μπορεί να οδηγηθούν  σε κώμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο.
Οι methylxanthines προκαλούν πολλά προβλήματα συνήθως σε 6-12 ώρες μετά υη λήψη.
ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΑ ΣΥΜΤΩΜΑΤΑ: Ταχύπνοια, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, πολυδιψία, διαταραχή ου καρδιακού παλμού, διεγερσιμότητα, έμετος, διάρροια, πυρετός, απώλεια ελέγχου του μυϊκού συστήματος, ταραχή, κοιλιακό άλγος, τυμπανισμός, επιληπτικές κρίσεις, κώμα, θάνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου