Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Εμφάνιση αγριόγατων σε περιοχές της Ηλείας

Αγριόγατες έκαναν την εμφάνισή τους σε περιοχές της Ηλείας, γεγονός που έχει προκαλέσει την εύλογη απορία κυνηγών αλλά...και των κατοίκων γενικότερα, σχετικά με την προέλευσή τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από την περιοχή της επ. Ολυμπίας στα “kinigetikanea.gr”, παρουσιάστηκαν άγρια ζώα από το συγκεκριμένο είδος , προκαλώντας την έκπληξη στο αντίκρισμα των αγριόγατων!

Το συγκεκριμένο ζώο που μοιάζει με την κατοικίδια γάτα, αλλά έχει όμως μεγαλύτερα πόδια και κεφάλι με μικρότερη ουρά, έγινε αντιληπτό σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές όπου ζει και αναπτύσσεται το είδος αυτό.

Όπως επισημάνθηκε στα “kinigetikanea.gr”, σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν θανατωμένα άγρια ζώα, γεγονός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη αγριόγατων το τρίχωμα των οποίων είναι μακρύ και στο άκρο του στρογγυλωμένο.

«Πρόκειται για αγριόγατες οι οποίες στο παρελθόν δεν υπήρχαν στην περιοχή και η εμφάνισή τους προκαλεί σε όλους μας απορία σχετικά με την προέλευσή τους…» υπογράμμισε ο κάτοικος της επ. Ολυμπίας κ. Παν. Τασιγιαννόπουλος.

Προστασία

Η αγριόγατα προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία), από το CITE (ως είδος που υπόκειται σε διάφορες ρυθμίσεις) και από το Κόκκινο Βιβλίο (ως ενδημικό υποείδος του Ελληνικού χώρου).

Ζει κυρίως σε δασώδεις περιοχές. Είναι ντροπαλό ζώο, κυρίως νυκτόβιο και ταξιδεύει έως και 10χλμ την νύχτα ψάχνοντας για θηράματα. Γύρω στον Απρίλιο-Μάïο, το θηλυκό γεννάει 2 έως 6 γατάκια τα οποία μένουν με την μητέρα τους μέχρι να γίνουν 6 μηνών.

Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 10-12 χρόνια. Η κατάστασή του στη φύση θεωρείται ελάχιστης ανησυχίας.

Η αγριόγατα είναι το μόνο είδος γάτας που δεν μπορεί να εξημερωθεί, ακόμη και αγριόγατες που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αιχμαλωσία δεν μπορούν να συνηθίσουν την ανθρώπινη παρουσία, ποτέ δεν θα αφήσουν τον άνθρωπο να τις αγγίξει και πάντα κρατούν μία απόσταση ασφαλείας, ή προσπαθούν να μην κάνουν την εμφάνισή τους αισθητή όσο διαρκεί η ανθρώπινη παρουσία.
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου