Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ανακάμπτουν οι τίγρεις σε αρκετές ασιατικές χώρες

Οι πληθυσμοί τίγρης σε αρκετές ασιατικές χώρες ενισχύονται, όπως καταδεικνύουν εικόνες από ειδικές κάμερες. Οι ενδείξεις είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τη... νοτιοδυτική Ινδία, όπου σύμφωνα με την οργάνωση Wildlife Conservation Society (WCS), οι πληθυσμοί αγγίζουν πλέον επίπεδα «κορεσμού».

Οι τίγρεις, παγκοσμίως, είναι απειλούμενο ζώο. Στην Ασία ζουν σήμερα έξι υποείδη, οι βιότοποι των οποίων έχουν συρρικνωθεί σε ποσοστό 93% σε σχέση με τις περιοχές που αρχικά καταλάμβαναν. Τα τελευταία χρόνια γίνονταν συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία και την ενίσχυση πληθυσμών.

Η WCS εξήρε τις πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και της Ρωσίας, όπου διαπιστώνεται η μεγαλύτερη πρόοδος. «Υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις για να ανακάμψουν οι τίγρεις, όμως χωρίς πραγματική δέσμευση από την πλευρά κυβερνήσεων, δεν σημειώνεται πρόοδος», δήλωσε στο National Geographic ο αρμόδιος διευθυντής των ασιατικών προγραμμάτων της οργάνωσης Τζο Ουόλστον.

Οι ειδικοί της οργάνωσης αποδίδουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην καλύτερη επιβολή του νόμου και στην αποτελεσματικότερη προστασία των βιοτόπων. Για παράδειγμα, οι αρχές της Ταϊλάνδης εξάρθρωσαν πέρυσι ένα μεγάλο κύκλωμα λαθροθηρίας, καταδικάζοντας τους εγκεφάλους σε πενταετή φυλάκιση. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί ποτέ στη χώρα για λαθροθηρία.

Στην Ινδία, οι αρχές εφήρμοσαν ένα συνδυασμό αυστηρών περιπολιών και παρακολούθησης σε δύο καταφύγια, ενώ παράλληλα προχώρησαν σε εθελοντική μετακίνηση ανθρώπινων πληθυσμών και στην καλύτερη επιστημονική παρακολούθηση των βιοτόπων. Οι προσπάθειες αυτές ενίσχυσαν σε απρόσμενο βαθμό τους πληθυσμούς τίγρεων και στις δύο προστατευόμενες περιοχές.

Στη Ρωσία, δρομολογείται η εφαρμογή νόμου που θα καθιστά ποινικό αδίκημα τη μεταφορά, την πώληση και την κατοχή απειλούμενων ζώων. Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει ένα «παραθυράκι» που επέτρεπε στους λαθροκυνηγούς και τους λαθρεμπόρους να συνεχίζουν το έργο τους, υποστηρίζοντας ότι εμπορεύονται ζώα, τα οποία είχαν εντοπίσει νεκρά. Παράλληλα, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας θα δημιουργηθεί ένας «διάδρομος», που θα συνδέει περιοχές αναπαραγωγής τίγρεων.

«Οι τίγρεις είναι σαφές ότι μάχονται για την ίδια τους την επιβίωση, όμως αξίζει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ελπίδα», δήλωσε ο πρόεδρος της WCS Κρίστιαν Σαμπέρ. «Παρότι οι ειδήσεις γύρω από τις τίγρεις ενέπνεαν απαισιοδοξία, αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πώς οι έξυπνες στρατηγικές και οι δυνατές συνεργασίες διασφαλίζουν τη διάσωση των τίγρεων για τους επόμενους αιώνες».
tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου