Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Κινέζοι σκοτώνουν ελέφαντες κατά παραγγελία...

Η Αφρική αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεράστιας σφαγής, με δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες να πέφτουν...κάθε χρόνο θύματα λαθροθηρών, οι οποίοι προωθούν το παράνομο εμπόριο χαυλιοδόντων στην Κίνα...

Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρα, την τελευταία δεκαετία, έχει δημιουργήσει μια ολοένα αυξανόμενη μεσαία τάξη, η οποία διαθέτει πλέον χρήματα για να αγοράσειελεφαντόδοντο, που στην κινεζική κουλτούρα θεωρείται σημαντικό για δώρο.

"Για πρώτη φορά στην ιστορία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα είναι αρκετά πλούσιοι για να αγοράσουν κοσμήματα και στολίδια από ελεφαντόδοντο. Το γεγονός αυτό οδήγησε την παράνομη σφαγή των ελεφάντων στην Αφρική στα ύψη" γράφουν σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times.

Στην Κίνα, υπάρχουν καταστήματα που πουλούν αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, το οποίο μπαίνει νόμιμα στη χώρα, σημειώνεται ωστόσο παράλληλα και λαθραία εισαγωγή ελεφαντόδοντου από την Αφρική και τη ΝΑ Ασία.

Ειδικοί εκτιμούν ότι το 70% του παράνομου ελεφαντόδοντου διοχετεύεται στην Κίνα, όπου το κιλό πωλείται στο αστρονομικό ποσόν των 2.300 ευρώ!

"Περίπου πέντε τόνοι ελεφαντόδοντου μπαίνουν με νόμιμο τρόπο στην κινεζική αγορά κάθε χρόνο, ωστόσο η πραγματική ποσότητα ελεφαντόδοντου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Κι όλοι κάνουν τα στραβά μάτια, αφού η κατάσταση αυτή τους συμφέρει", αναφέρει στους βρετανικούς Times ο κινέζος ερευνητήςΖάο.

Πώς όμως το παράνομο ελεφαντόδοντο φτάνει στον πελάτη;

Στα νόμιμα μαγαζιά πώλησης ειδών από ελεφαντοστό, ο πωλητής ρωτά τον πελάτη εάν θέλει μια μικρή έκπτωση στο είδος που αγόρασε, με τον όρο ότι δεν θα πάρει μαζί του το πιστοποιητικό γνησιότητας που υποτίθεται πως φέρει κάθε τέτοιο προϊόν.

Προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, ο πελάτης δέχεται και ο πωλητής κρατάει το πιστοποιητικό, το οποίο στη συνέχεια βάζει πάνω σε άλλα είδη, λαθραίας εισαγωγής, που θα παραλάβει.

Σύμφωνα με το CNN, το επίπεδο της σφαγής φτάνει την δεκαετία του 1980, όταν κατ' εκτίμηση κάθε χρόνο σκοτώνονταν 100.000 ελέφαντες...

Πριν ένα μήνα, μια συμμορία δέκα λαθροκυνηγών κυνήγησε και σκότωσε μια οικογένεια 11 ελεφάντων μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Κένυας.

Πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό δολοφονίας ελεφάντων στην ιστορία της χώρας.

Παράλληλα, στη Μαλαισία βρέθηκαν πρόσφατα νεκροί 14 ελέφαντες από δηλητηρίαση, χωρίς χαυλιόδοντες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κατάσχεσαν 3,8 τόνους ελεφαντόδοντο σε δύο κοντέινερ, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί ποτέ και η οποία θα απέδιδε στη μαύρη αγορά της Ασίας περίπου 2.7 εκατομμύρια ευρώ.

Για το φορτίο αυτό, οι λαθροκυνηγοί σκότωσαν, κατά παραγγελία, τουλάχιστον 600 αφρικάνικους ελέφαντες...
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου