Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η μαρμότα φέρνει την άνοιξη


Ο Πανξατόνι Φιλ... δεν είδε τη σκιά του

Τον ερχομό της άνοιξης προέβλεψε ο περίφημος Πανξατόνι Φιλ, η διασημότερη μαρμότα του κόσμου. Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου χιλιάδες άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Αυστραλία ή τη Ρωσία, συρρέουν στη μικρή πόλη Πανξατόνι της Πενσιλβάνιας για να παρακολουθήσουν μια, αν μη τι άλλο ασυνήθιστη, μετεωρολογική πρόβλεψη. Ο Φιλ και η... σκιά του έγιναν διάσημοι ιδίως χάρη στην ταινία «Η μέρα της μαρμότας» όπου πρωταγωνιστούσαν ο Μπιλ Μάρεϊ και η Άντι ΜακΝτάουελ.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, αν η μαρμότα δει τη σκιά της καθώς θα βγαίνει από τη φωλιά, τότε ο χειμώνας θα παραταθεί για άλλες έξι εβδομάδες, με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες.

Φέτος ο Φιλ δεν είδε τη σκιά του, πράγμα που σημαίνει ότι η άνοιξη, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, είναι καθ' οδόν. Το μικρό τρωκτικό μάλιστα δεν δίστασε να επαναλάβει την πρόγνωσή του στο αυτί του προέδρου της Λέσχης της Μαρμότας ο οποίος, για την περίσταση, ήταν ντυμένος με φράκο και ημίψηλο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Πανξατόνι είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, όταν τα λεωφορεία μετέφεραν τους θεατές στο Γκόμπλερς Νομπ, όπου βρίσκεται το «σπίτι» του Φιλ. Λίγες ώρες αργότερα, μετά από μια επίδειξη με πυροτεχνήματα, η μαρμότα ξεμύτισε από τη φωλιά της.

«Δεν έχει σημασία από πού κατάγεσαι, αν κολλήσεις τη μανία είναι ένα προσκύνημα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Κούπερ, συνταξιούχος τραπεζικός και μέλος του κλειστού κύκλου της Λέσχης της Μαρμότας, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού σκοπός του οποίου είναι να διαδίδει το θρύλο του Πανξατόνι Φιλ. «Σπάει τη μονοτονία του χειμώνα. Είναι ένα έθιμο που συνεχίζεται εδώ και 127 χρόνια, όχι επειδή είναι επιστήμη αλλά επειδή είναι διασκεδαστικό», πρόσθεσε.

Τις περισσότερες φορές ο Φιλ βλέπει τη σκιά του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα groundhog.org που ισχυρίζεται ότι οι προβλέψεις του είναι σχεδόν 100% σωστές, μολονότι πολλές μετεωρολογικές υπηρεσίες εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου.

Πριν από μερικά χρόνια πάντως, ορισμένοι φιλόζωοι, ανησυχώντας για τη δημοσιότητα που παίρνει το γεγονός και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία της μαρμότας, πρότειναν να αντικατασταθεί ο Φιλ από ένα... ρομπότ. Η Λέσχη της Μαρμότας τότε χαρακτήρισε γελοία την πρόταση και διαβεβαίωσε ότι ο Φιλ είναι μια χαρά.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου