Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Πως να βοηθήσεις ένα σκύλο - 45 Φιλοζωικές της Ελλάδας

Αγαπητοί αναγνώστες,

Δυστυχώς οι αφορμές που μου δόθηκαν για αυτό το άρθρο δεν είναι καλές. Θέμα μας τα τετράποδα κατοικίδια. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται λιγότερο μελό και να δώσω ξεκάθαρη πληροφορία για να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε επισυναπτόμενο αρχείο με Κυνοκομεία και Φιλοζωικές από 45 πόλεις της Ελλάδας (3 ώρες ψάξιμο) και τώρα μερικά tips για μια καλή ζωή, ανθρώπων και ζώων.



Να κάνεις: Είναι υπέροχη ιδέα και μπράβο να ταίζεις αδέσποτα στο δρόμο, βάλε μια μικρή κονσέρβα στην τσάντα σου κατά την βόλτα σου, όλο και κάποιος μούργος την ονειρεύεται.                                                    
Μην το κάνεις: Η καλή σου πράξη μπορεί να αποδεχτεί μοιραία αν αφήσεις κονσέρβα στο δρόμο. Οι φόλες είναι διαδεδομένες.
Να κάνεις: Μπορεί η μαμά σου από μικρή να σου έλεγε “μην το πειράζεις παιδί μου”, αλλά τώρα μεγάλωσες και μπορείς να χαιδεύεις τα σκυλιά. Τους δίνεις αγάπη και χαίρονται. Άλλωστε τι τα έχουν τα αντισυπτικά τα jumbο;
Μην το κάνεις: Αν δεν είσαι σίγουρη ότι το σκυλί δεν είναι αγριεμένο και πιθανόν να μην καταλάβει ότι θες να το χαιδέψεις.
Να κάνεις: Σε περίπτωση που ένας σκύλος έχει προθέσεις επίθεσης, ΣΚΥΨΕ το κεφάλι, μπορεί να φαίνεται χαζομάρα αλλά πάντα λειτουργεί, σε μένα τουλάχιστον. Δείχνει υποταγή.
Μην το κάνεις: Δεν πρέπει να τρέξεις, να φωνάξεις, να επιτεθείς, θα αγριέψει και θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα.
Να κάνεις: Αν αντιληφθείς πως κάποιος ανύδεος φιλόζωος συμπεριφέρεται άσχημα στο ζώο του ενημέρωσε την φιλοζωική της πόλης σου. Και τα σκυλιά φοβούνται τους ανθρώπους όχι μόνο το αντίθετο.
Μην κάνεις: Τα σκυλιά έχουν ευθύνες όπως και οι άνθρωποι. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι μπορείς να τις αναλάβεις μην παίρνεις. Στατιστικά τα περισσότερα αδέσποτα είναι από εγκατάλειψη και μη στείρωση τους.

Οπότε όπου και αν βρεθείς μπορείς να ειδοποιήσεις τους αρμόδιους για βοήθεια. Ακόμα και αν θέλεις να προσφέρεις τρόφιμα, φάρμακα ακόμα και να υιοθετήσεις θα μπορείς να βρείς τους κατάλληλους.
Θέλω κλείνοντας να πω πως δεν υπάρχουν καθαρόαιμα και ημίαιμα σκυλιά, αγαπήστε όλα τα ζώα, μικρά και μεγάλα. Κανένα δεν πρόκειται να σας δαγκώσει, αν δεν νιώσει απειλή. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από μια χαρούμενη ουρίτσα!


Απορία: Αν μια χελώνα δεν έχει το καβούκι της, θεωρείται άστεγη ή γυμνή; (George Carlin)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου