Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ευθανασία – τι πρέπει να γνωρίζετε και να περιμένετε


Η απόφαση για το πότε πρέπει να γίνει η ευθανασία του ζώου σας είναι καθαρά ατομική και προσωπική. Είναι μια απόφαση που μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε, και αυτό συνεπάγεται μεγάλο θάρρος αλλά και θυσία. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Μην διστάσετε να ζητήσετε οδηγίες από τον κτηνίατρο σας. Είναι καλό να περιλαμβάνετε μέλη της οικογένειας ή φίλους που μοιράζονται ένα στενό δεσμό με το κατοικίδιο ζώο σας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτή είναι μια στιγμή που θα χρειαστείτε την υποστήριξη εκείνων που σας καταλαβαίνουν αληθινά. 
HomeImageBoy
Μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, πριν την απόφαση αυτή μπορεί να είναι:
Μήπως το κατοικίδιο ζώο σας φαίνεται ότι εξακολουθεί  να απολαμβάνει τη ζωή; Είναι σε θέση να εκτελεί τις συνήθεις λειτουργίες του σώματος του όπως και πριν; – το φαγητό, το περπάτημα; Υποφέρει το ζωάκι σας από πόνους; Ποια είναι η ιατρική γνώμη; Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας; 
Κατά τη λήψη της τελικής απόφασης μπορεί να είναι χρήσιμο να αντισταθμιστούν οι καλές μέρες σε σχέση με τις κακές ημέρες. Όταν το κακό υπερβένει το καλό, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή.
443758-3402-45
Αντιμέτωποι με το φόβο και την αμφιβολία
Ο κάθε ιδιοκτήτης κατοικιδίου αντιμετωπίζει διαφορετικά το θέμα της ευθανασίας. Είναι κάποιοι ιδιοκτήτες που όταν πάνε το σκυλί τους για κάτι τέτοιο  είναι τελείως συνειδητοποιημένοι με την κατάσταση και άλλοι που αρνούνται τελευταία στιγμή την περαίωση αυτής της διαδικασίας.
Για όσους από εσάς δεν είχαν καμία εμπειρία με κάτι τέτοιο ξανά, το www-e-dog.gr σας δίνει μερικές κατευθυντήριες γραμμές, έτσι ώστε αν ποτέ συμβεί σε εσάς να μπορέσετε να το διαχειριστείτε πιο εύκολα.
 
Κλείνοντας το ραντεβού για την διαδικασία της ευθανασίας
pet_euthanasia1

Να είστε βέβαιοι ότι θα κλείσετε το ραντεβού με τον κτηνίατρο όχι σε ημέρα που έχει πολύ δουλειά ώστε να έχετε τον κατάλληλο χρόνο να προετοιμαστείτε ψυχολογικά όταν βρεθείτε αντιμέτωποι αυτή τη διαδικασία. Πείτε ότι δεν έχετε τέτοια εμπειρία ποτέ πριν και θα θέλατε ο τελευταίος χρόνος να είναι με το μέρος σας αλλά και να σας καθοδηγήσει ο κτηνίατρος σας τι πρόκειται να συμβεί την ώρα της διαδικασίας αυτής.
Έχετε το δικαίωμα να πάρετε στο σπίτι σας το κατοικίδιο ζώο σας για την προσωπική του ταφή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να το αφήσετε  με τον κτηνίατρο για την ταφή του  ή την αποτέφρωση του. Και πάντα να ρωτάτε τι θα γίνει με ζώο σας μετά απο την ευθανασία σε περίπτωση που το αφήσετε σ’αυτόν.
Επιτρέψτε μας να διαλύσουμε έναν άσχημο μύθο της ευθανασίας.
Είναι πολλοί ιδιοκτήτες ζώων που ρωτάνε τους κτηνιάτρους αν το κατοικίδιο τους μετά την ευθανασία θα χρησιμοποιηθεί σε κάποιο πείραμα ή θα πουληθεί σε πειραματικά κέντρα.
Δεν ακούστηκε ποτέ πως κάποιος κτηνίατρος έκανε μία τέτοια κίνηση όπως και δεν υπάρχουν εργαστήρια που θα εξετάσουν νεκρά ζώα. Και όσο για πειραματισμό μετά από το πέρας της διαδικασίας, τι είδους «πείραμα» μπορεί ένας κτηνίατρος να κάνει στην πράξη του σε ένα νεκρο κατοικίδιο ζώο που δεν θα έχει καμία απολύτως επίπτωση στην κτηνιατρική επιστήμη;
 
Η διαδικασία της ευθανασίας
euthanasia2
Η διαδικασία πρέπει να είναι τόσο  γρήγορη όσο και ειρηνική για το κατοικίδιο ζώο σας.
Πρώτον, ένα ηρεμιστικό θα πρέπει να χορηγείται, χαλαρώνοντας το κατοικίδιο ζώο μέχρι να κοιμηθεί. Τα ηρεμιστικά πρέπει να χορηγούνται πρώτα, έτσι ώστε το ζώο να μη φοβηθεί βλέποντας τη βελόνα και τη σύριγκα. 
Συζητήστε το αυτό καλά εκ των προτέρων με τον κτηνίατρό σας, και επιμένουμε σε αυτό. Αν αυτος/αυτή εξακολουθεί να αρνείται να το κάνει συμβουλεύτείτε  άλλο κτηνίατρο. Αλλά να έχετε κατά νου ότι κάποιοι κάνουν την πολιτική τους, επειδή οι ιδιοκτήτες μπορούν να ενεργούν παράλογα, όπως να λιποθυμούν, ή ακόμη υπάρχουν και περιπτώσεις καρδιακής προσβολής κατά εκείνη τη χρονική στιγμή. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Όταν ο κτηνίατρος είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη διαδικασία ο βοηθός του συνήθως θα κληθεί να  να κρατήσει το κατοικίδιο ζώο σας. Μετά το πέρας της ευθανασίας  οι μύες του ζώου θα χαλαρώσουν και η καρδιά θα σταματήσει να χτυπάει. Χρησιμοποιούνται άμεσης  δράσης φάρμακα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εκπλήσονται  με το πόσο γρήγορα έρχεται ο θάνατος του κατοικιδίου τους – μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Μερικοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που αρχικά πιστεύουν ότι θα είναι πιο άνετοι δεν τηρούν σωστή στάση στις  τελευταίες στιγμές του κατοικίδιου ζώου τους, και διώχνονται έξω στην αίθουσα αναμονής (ή αλλού) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αλλά να έχουμε κατά νου ότι εκείνοι που επιλέγουν για να μην είναι παρόντες συχνά αισθάνονται αργότερα ένα τρομερό αίσθημα ενοχής γι “αυτό.
e-dog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου