Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα κατοικίδια μας είναι η παχυσαρκία. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλο τον κόσμο και όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να «γιατρέψουν» τον σκύλο τους. Πολλές έρευνες έχουν δείξει για παράδειγμα, ότι στις αναπτυγμένες χώρες υπολογίζεται ότι το 20-40% των σκύλων είναι υπέρβαροι. Άρα δεν πρέπει να αγνοούμε το φαινόμενο όταν υπάρχει.
Σήμερα τα περισσότερα σκυλιά ζουν ως κατοικίδια ζώα. Οπότε όπως καταλαβαίνουμε είναι αρκετά δύσκολα για αυτά να κάνουν την εργασία και την άσκηση που έκαναν στο παρελθόν οι πρόγονοι τους. Κάποιες ράτσες, δηλαδή, είναι “γεννημένες” για να τρέχουν, αν τους το στερήσουμε αυτό τότε θα στραφούν στην “τεμπέλικη” ζωή και στο φαγητό, άρα θα αποκτήσουν σίγουρα παραπάνω κιλά. Η έλλειψη της άσκησης αλλά και η  λάθος διατροφή παίζουν ένα πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία συνδέεται βέβαια άμεσα με την υγεία του αγαπημένου μας συντρόφου. Πολλές ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι βλάβες στις αρθρώσεις, τα οστά και τους συνδέσμους, οι καρδιακές παθήσεις και η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθούν από την παχυσαρκία. Επίσης μπορούμε να αναρωτηθούμε και τα εξής: Δυσκολεύεται να αναπνεύσει?, Έχει μειωμένη αντοχή?, Υπάρχουν αναπαραγωγικά προβλήματα?, Προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα?, Πεπτικές διαταραχές?

Ένα σοβαρό θέμα που μπορεί να συντομεύσει την μακροζωία και την ποιότητα ζωής του σκυλάκου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου