Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Δείτε «μέσα» από τα μάτια 5 διαφορετικών ζώων!

Για αιώνες, οι άνθρωποι δε μπορούσαν ούτε να φανταστούν πως μπορεί να βλέπουν τα ζώα. Επιστημονικές έρευνες αποκάλυψε ένα απίθανο κόσμο ποικιλόμορφης όρασης. Π.χ ο εγκέφαλος της μύγας δουλεύει τόσο γρήγορα που μπορεί να αντιληφθεί κινήσεις μόνο αν βρισκονται σε αργή κίνηση.Και αργή κίνηση για τη μύγα,σημαίνει η συνηθισμένη κίνηση των ανθρώπων. Από την άλλη, τα φίδια έχουν θερμική ώραση. Δείτε παρακάτω τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο διάφορα ζώα…

Αλογα :

Τα άλογα έχουν ένα τεράστιο εύρος ορατότητας. Και αυτό είναι αναμενόμενο επειδή τα μάτια τους είναι αριστερά και δεξιά του κεφαλιού τους. Κυριολεκτικά,λόγω της ανατομίας τους,ενώ έχουν ευρύ φάσμα, μένουν “τυφλά” στα αντικείμενα που έχουν ακριβώς μπροστά τους.Γι′αυτό το λόγο,όταν περπατάνε,ρίχνουν το κεφάλι χαμηλά και ελαφρα κυρτωμένο, για να προσέξουν τυχόν εμπόδια στο διάβα τους.
Μαϊμούδες :

Οι μαϊμούδες τα πρώτα χρόνια της εξέλιξης, έβλεπαν περίπου με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι. Και λέμε περίπου γιατίήταν τριχρωματικά.΄Έβλέπαν το κόκκινο ,το πράσινο και το μπλέ.Σήμερα, έχουν εξελιχτεί και βλέπουν έξι διαφορετικούς τύπους χρωμάτων.Και επειδή είναι και “ξαδέλφια” μας, τα θυληκά είναι πιο ευαίσθητα στα χρώματα από τα αρσενικά.

Πουλιά :

Τα πουλιά λόγω της ποικιλιότητας έχουν και διαφορετικούς τύπους όρασης.Το περιστέρι πχ, έχει την ικανότητα να ανιχνεύει πολύ λεπτές διαβαθμίσεις του χρώματος και από τον πιο προηγμένο πρόγραμμα και κάρτα γραφικών υπόλογιστή, Οι αισθητήρες των ματιών του περιστεριού είναι πολλάπλάσια περισσότεροι από τυ ανθρώπου.Και δε φτάνει μόνο αυτό,αλλά και ο κάθε αισθητήρας ξεχωρίζει τουλα΄χιστον πέντε διαφορετικά φασματικά πεδία.

Γάτες και σκύλοι :

Οι γάτες και οι σκύλοι δε έχουν δυνατή όραση.Επικαλούνται τη εξαιρετικά δυνατή μυρωδία και ακοή τους ως αισθητήρα εντοπισμού.Οι γάτες έχουν την πιο αδύναμη όραση.Δεν ξεχωρίζουν σχεδόν καθόλου τα χρώματα. Οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίσουν το κίτρινο από το μπλέ.Οι γάτες επίσης,εντοπίζουν οπτικά το θύραμα τους, μόνο αν βρίσκονται κοντά του.Ωστόσο έχουν εξαιρετική ορατότητα στο σκοτάδι.Επίσης ι οι γάτες και οι σκύλοι, έχουν καλύτερη αντίληψη του βάθους απ” ότι οι άνθρωποι, λόγω της ανατομίας των ματιών τους.

Νυχτερινή όραση γάτας
Φίδια :

Τα φίδια έχουν δύο ζευγάρια ματιών.Τα ένα ζευγάρι είναι τα μάτια που όλοι ξέρουμε και χρησιμέυουν για να ανιχνεύουν τα χρώματα.Στο πίσω μέρος των ματιών, έχουν ένα δύτερο ζευγάρι το όποιο βλέπει θερμικά και χρησιμέυει στις ακριβείς επιθέσεις στα θηράματα του.Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης του θηράματος από τη στιγμή που θα αποφασίσει το φίδι να επιτεθεί.Ώστοσο αν τελικά αποτύχει η πρώτη απόπειρα,όλα τα είδη των φιδιών έχουν την τάση να εγκαταλείπουν την προσπάθεια και να μην επιτίθονται για δεύτερη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου