Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ακαθαρσίες των ζώων στα πάρκα και στους δρόμους. Αδιαφορία ή υποχρέωση;




Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο μας προσφέρει αναμφίβολα ευχάριστες στιγμές. Η αγάπη και η φροντίδα που δείχνει κάποιος στο μικρό του φίλο θεωρείται δεδομένη (τις περισσότερες φορές). Το παιχνίδι μαζί του είναι χαλαρωτικό και μπορεί να διώξει μακριά τις σκοτούρες της ημέρας. Ακόμα και η απλή παρέα του όταν βλέπουμε τηλεόραση ή διαβάζουμε ένα βιβλίο μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα.
Όμως, η συμβίωση αυτή έχει και υποχρεώσεις. Πολλοί θα σκεφτούν ότι πρέπει να το ταΐζουν, να προσέχουν την υγεία του και να το βγάζουν βόλτα. Όχι μόνο. Υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις που δεν αφορούν στο ζώο άμεσα, αλλά κυρίως στο κοινωνικό σύνολο.
Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στις ακαθαρσίες του ζώου όταν το βγάζουμε βόλτα. Η περισυλλογή των περιττωμάτων του ζώου από τους δημόσιους χώρους είναι δική μας δουλειά. Σε όλους θα έχει τύχει να βγουν βόλτα σε ένα πάρκο  ή να περπατούν σε κάποιο  πεζοδρόμιο και να έρθουν αντιμέτωποι  μπροστά σε αυτό το θλιβερό θέαμα. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει περιπτώσεις ανθρώπων να μιλάνε για περιττώματα που βρίσκουν κατά καιρούς έξω από την πόρτα τους, ακόμα και ανθρώπους που γλίστρησαν πατώντας τα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό κυρίως όταν δούμε τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Στο Βερστέλι, μια πόλη της Ιταλίας που βρίσκεται κοντά στο Τορίνο, η δημόσια αρχή πρωτοπόρησε  με μια καινούρια ιδέα. Οι αρχές επέβαλαν, όχι μόνο την εμφύτευση microchip ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, όπως άλλωστε ισχύει και στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα έκανα και συλλογή γενετικού υλικού από το σκύλο και δημιούργησαν μία βάση δεδομένων.  Οι αρμόδιοι υπάλληλοι πλέον είναι σε θέση να ταυτοποιούν από τα περιττώματα που θα βρουν στο δρόμο για ποιο ζώο πρόκειται και να επιβάλλουν στον ιδιοκτήτη το ανάλογο πρόστιμο. Και αν κάποιος θεωρεί ότι κοστίζει, πλανάται πλάνη οικτρά. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από το πρόστιμο.
Η κάθε χώρα έχει και την κουλτούρα της και οι κάτοικοι της άλλες ανάγκες. Στην Ταϊβάν, στην πόλη Ταϊτσούνγκ με ένα εκατομμύριο πληθυσμό,   οι αρχές προέβησαν στην επιβράβευση των ανθρώπων που μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων δικών τους και μη. Έτσι όποιος πολίτης προσκομίζει ένα κιλό περιττώματα σκύλων στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος  της πόλης θα αμείβεται με ένα κουπόνι αξίας τριών Δολαρίων.  Το παραπάνω πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά.
Μπορεί να φαίνονται ακραία τα παραδείγματα, αλλά σίγουρα είναι στο σωστό δρόμο. Στη χώρα μας, έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τα πρόστιμα ως φόρους. Θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε αν εμείς τα κάνουμε όλα σωστά.  Την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα petshop, αγοράστε και προϊόντα για το μάζεμα των ακαθαρσιών (σακουλίτσες, φαρασάκια ειδικά που δε χρειάζεται να έρθετε καθόλου σε επαφή με τα περιττώματα των ζώων.  Κοστίζουν ελάχιστα. Αν πάλι, δε θέλετε να επιβαρυνθείτε το κόστος, χρησιμοποιήστε κοινές σακούλες.
Μην μένετε άπρακτοι σε κάτι που ούτε σε εσάς αρέσει.
http://www.petsandvets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου