Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο άνδρας που μαγείρεψε προστατευόμενο πτηνό



Όταν ένα μεγάλο περιστέρι με λευκά φτερά προσέκρουσε στον πλαϊνό τοίχο του σπιτιού του και πέθανε ακαριαία, ο Ryan Adams από το Τέξας αποφάσισε να αρπάξει την ευκαιρία και να φτιάξει ένα γκουρμέ πιάτο.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, δεν γνώριζε ότι όσο τύλιγε το άτυχο πουλί με μπέικον, παραβίαζε την αμερικανική νομοθεσία για την προστασία πτηνών.
Τα περιστέρια με τα λευκά φτερά (Zenaida asiatica), που φτάνουν σε μήκος τα 29 εκατοστά, είναι μεταναστευτικά πτηνά που ξεχειμωνιάζουν στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.
Ωστόσο, αν και η κυνηγετική περίοδος για τα συγκεκριμένα πτηνά ξεκίνησε στο Τέξας 24 ώρες πριν ο Ryan ακούσει τον γδούπο στον τοίχο του, η Υπηρεσία Άγριας Ζωής «θορυβήθηκε» από το γεγονός ότι ο άνδρας κέρδισε το γεύμα του με παράνομα μέσα, χωρίς δηλαδή να διαθέτει όπλο ή άδεια.
Μάλιστα ερευνώντας τις δραστηριότητες του Ryan, η Υπηρεσία βρήκε πλούσιο υλικό στο προσωπικό του blog, όπου ο επίδοξος σεφ παρουσίαζε ζωντανά την προετοιμασία του γεύματός του, ενώ είχε αναρτήσει το εξής σχόλιο: «πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις και πληρώνουν μεγάλα ποσά για να κυνηγήσουν αυτά τα πτηνά, κι όμως ένα έπεσε έτσι απλά στα χέρια μου».
Ο ίδιος νόμιζε ότι «αξιοποιούσε» ένα νεκρό πτηνό που οποιοσδήποτε άλλος θα πετούσε στα σκουπίδια, ωστόσο χωρίς να το γνωρίζει μαγειρεύοντας το περιστέρι παραβίασε τόσο τη νομοθεσία του Τέξας όσο και τη Συνθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών για τα Μεταναστευτικά Πτηνά.
«Υπάρχουν πολλοί νόμιμοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να σκοτώσεις ένα περιστέρι στο Τέξας, ωστόσο αν δεν έχεις εξουσιοδοτημένη άδεια δεν μπορείς να σκοτώσεις, να αιχμαλωτίσεις, να κατέχεις, να αγοράσεις, να πουλήσεις, να ανταλλάξεις ένα μεταναστευτικό πτηνό. Βασικά δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα με το πτηνό, τα μέρη του ή τη φωλιά του», δήλωσε η Sandra Cleva, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής.
Τελικά οι αρμόδιες Αρχές του Τέξας αποφάσισαν να μην απαγγείλουν κατηγορίες στον  Ryan Adams.
Αν και περισσότερα από 1.000 είδη πτηνών τυγχάνουν ομοσπονδιακής προστασίας υπό τη Συνθήκη για τα Μεταναστευτικά Πτηνά, πολλοί νόμοι που ρυθμίζουν το κυνήγι και θεσπίστηκαν σε επίπεδο πολιτείας ή σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προβλέπουν εξαιρέσεις και επιτρέπουν την θανάτωση πολλών πτηνών κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και για συγκεκριμένες περιόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου