Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Eυρώπη: περισσότερα ζώα μεταφέρονται για σφαγή υπό κακές συνθήκες


Oλο και περισσότερα ζώα μεταφέρονται στην ΕΕ κάτω από συνθήκες που δεν πληρούν τα απαραίτητα στάνταρντ. Απαιτείται συνεπώς η ορθή εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων, η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στους παραβάτες, αναφέρει το ψήφισμα που ενέκρινε το ΕΚ την Τετάρτη.
Για να αποφευχθούν οι μεγάλες διαδρομές προς τα σφαγεία, η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει τη χρήση των τοπικών σφαγείων και να εξετάσει την επιβολή ανώτατου ορίου οκτώ ωρών για τη διάρκεια του ταξιδιού.

“Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε ότι το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τα ζώα. Θα πρέπει να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να μειώσουμε την ταλαιπωρία τους”, δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Janusz Wojciechowski (ΕΣΜ, Πολωνία). Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 555 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 34 αποχές.

Κατά την περίοδο 2005-2009, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταφερόμενων ζώων, π.χ. κατά 70%, στην περίπτωση των χοίρων. Το ένα τρίτο αυτών των ταξιδιών είχε διάρκεια οκτώ ωρών ή και περισσότερο.

—Περισσότεροι έλεγχοι και αυστηρότερες κυρώσεις

Για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων σε ό,τι αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων στον τομέα των μεταφορών, χρειάζεται να υπάρξει ορθή και εναρμονισμένη επιβολή της υφιστάμενης νομοθεσίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Απαιτείται η αύξηση των επιτόπιων επιθεωρήσεων και η εναρμόνιση των εθνικών κυρώσεων.

–Η επιβολή ανώτατου ορίου οκτώ ωρών δεν είναι αρκετή

Χρειάζεται να εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής ανώτατου ορίου οκτώ ωρών για τη διάρκεια του ταξιδιού για τη μεταφορά ζώων που προορίζονται για σφαγή, ωστόσο θα πρέπει να επιτρέπονται οι εξαιρέσεις για ορισμένα είδη βάσει γεωγραφικών και επιστημονικά τεκμηριωμένων κριτηρίων.

Ωστόσο, η επιβολή του ορίου οκτώ ωρών δεν αρκεί από μόνη της για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων, καθώς μεγάλο ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων του οχήματος και η κατάλληλη μεταχείριση των ζώων.

Το Κοινοβούλιο ζητεί ως εκ τούτου τη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς βάσει επιστημονικών κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για το χώρο που πρέπει να αναλογεί σε κάθε ζώο και το μηχανισμό παροχής νερού.

—Στήριξη στα τοπικά σφαγεία

Για να αποφευχθούν οι αδικαιολόγητα μεγάλοι χρόνοι μεταφοράς των ζώων, η ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία σύντομων και διαφανών αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και να λάβει μέτρα για να σταματήσει η πτώση των μικρών, τοπικών σφαγείων και να προωθηθεί η επεξεργασία σε τοπικό επίπεδο.

Europarliament

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου