Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Φροντίδα για νεογέννητα γατάκια!

Φροντίδα για νεογέννητα γατάκια!

Αν σας τύχει ξαφνικά να βρεθείτε στη θέση της “μαμάς” νεογέννητων γατιών, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε τις παρακάτω συμβουλές. Πάμε να δούμε τον κάθε τομέα ξεχωριστά.
1.    Ζέστη: Πολύ βασικό, καθώς τα νεογέννητα μπορεί να πεθάνουν από υποθερμία. Βάλτε τα σε ένα κρεβατάκι, μια παλιά κούτα ή ακόμα και κάποια τσάντα ή βαλίτσα. Τοποθετείστε τυλιγμένα σε μια κουβερτούλα μια θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι με ζεστό νερό. Αναμμένες λάμπες πάνω από το κρεβατάκι τους βοηθούν επίσης στο να ζεσταθούν αρκεί να μπορούν να αποφύγουν το φως όποτε θέλουν.
2.    Θέση κρεβατιού: Τοποθετούμε το κρεβατάκι τους σε ήσυχο μέρος και ταυτόχρονα σε μέρος χωρίς ρεύματα αέρα.
3.    Αίσθημα ασφάλειας: Είναι πολύ σημαντικό τα γατάκια να αισθανθούν ασφαλή, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε τοποθετώντας στο κρεβατάκι τους ένα αναλογικό ρολόι, καθώς ο ήχος του μοιάζει με το χτύπο της καρδιάς της μαμάς γάτας και έτσι ηρεμούν.
4.    Τάισμα: Συχνό πρέπει να είναι το τάισμα σε μικρές όμως ποσότητες. Η μοναδική τροφή τους πρέπει να είναι το μητρικό γάλα ή αν αυτό δεν υπάρχει η χορήγηση μιας ειδικής φόρμουλας που το αντικαθιστά και διατίθεται στα pet shops. 5-6 ml γάλακτος 6 φορές τη μέρα χρειάζεται το κάθε γατάκι, τάισμα δηλαδή περίπου κάθε 4 ώρες όλο το 24ωρο! Καθώς μεγαλώνουν τα γατάκια χορηγούμε λιγότερα γεύματα μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε τροφή(Βρείτε τις αναλογίες που αναγράφονται στα ειδικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στην κάθε ηλικία του γατιού).
5.    Αποστείρωση: Κάθε φορά που χορηγείτε στο γατάκι σας γάλα με το μπιμπερό τους μετά αποστειρώστε το μπιμπερό και όλα σας τα σύνεργα.
6.    Η ώρα της…ανάγκης: Μέχρι τις 3 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους τα γατάκια δε μπορούν να ουρήσουν και να αφοδεύσουν από μόνα τους. Βοηθήστε τα χαϊδεύοντας με βρεγμένο βαμβάκι την κοιλιά, τα γεννητικά όργανα και τη βάση της ουράς τους μετά από κάθε τάισμα. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται το αντανακλαστικό της αφόδευσης και της ούρησης. Αν μεγάλωναν με τη μαμά τους εκείνη αντίστοιχα θα τα έγλειφε για τον ίδιο σκοπό.
7.    Υγεία: Τα κόπρανα των υγειών γατιών είναι σχηματισμένα και κιτρινωπά. Αν κάνουν διάρροια τηλεφωνείστε αμέσως στον κτηνίατρο σας.
8.    Βάρος: Ένδειξη υγείας είναι η αύξηση 10 γραμμαρίων στο βάρος τους κάθε μέρα. Γι’ αυτό προμηθευτείτε μια ζυγαριά και μην ξεχάσετε να καταγράφετε καθημερινά τις αλλαγές στο βάρος τους.
9.    Κοινωνικοποίηση: Μεταξύ των δύο και επτά εβδομάδων είναι η περίοδος της κοινωνικοποίησης τους. Προσπαθήστε να έχετε σωματική επαφή μαζί τους για να έχουν μια ομαλή κοινωνικοποίηση και μη διστάσετε να τα χαϊδέψετε.
Πριν ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω “προμηθευτείτε” με ατέλειωτη αγάπη και υπομονή!
webpe
t

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου